Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liežuvio valymas: būtinybė ar prasimanymas? Burnos higienistės komentaras

Liežuvio valymas daugumai yra lyg svetimkūnis, kurio visiškai nesinori įsileisti į savo gyvenimą. O jį propaguojantys teigia, kad be liežuvio grandiklio / valiklio neįsivaizduoja nė vienos dienos. Klausimas – ar išties būtina valyti liežuvį ir kodėl?
Moteris valo liežuvį
Moteris valo liežuvį / 123RF.com nuotr.

Pasak burnos higienistės Jolitos Masevič, liežuvis yra labai svarbus žmogaus organas, reikalingas ne tik kalbai, mitybai, bet ir gaiviam burnos kvapui bei bendrai sveikatai užtikrinti.

„Ant liežuvio kaupiasi labai daug apnašų, kurios gali turėti įtakos blogam burnos kvapui, periodonto ligoms ir dantų ėduoniui, todėl labai svarbu jį valyti bent kartą per dieną, – teigė J.Masevič ir pridūrė: – Labai gaila, kad tik nedaugelis atkreipia dėmesį į liežuvio valymo svarbą.“

Ant liežuvio kaupiasi labai daug apnašų, kurios gali turėti įtakos blogam burnos kvapui, periodonto ligoms ir dantų ėduoniui.

Burnos higienistės teigimu, liežuviui valyti yra skirti specialūs įrankiai, kuriuos ji pataria ir naudoti, o ne liaudyje pritaikomas priemones, pavyzdžiui, valgomuosius šaukštelius.

„Liežuviui valyti yra specialūs rankiniai liežuvio grandikliai / valikliai, elektriniai liežuvio valikliai, kurių rasite visose vaistinėse arba galite užsisakyti internetu. Jį taip pat galima valyti ir dantų šepetėliu, tik ne šereliais, o kitoje pusėje integruota specialia dalimi.

Kartais pacientai valo liežuvį ir paprasto dantų šepetėlio šereliais, bet vis dažniau randama mokslinių tyrimų, kad tai nėra pakankamai efektyvus būdas, tad vertėtų rinktis būtent tam skirtas priemones“, – paaiškino specialistė.

Paklausta apie valymo ypatybes, J.Masevič sakė, kad svarbu liežuvį valyti viena kryptimi:

„Reikėtų iškišti jį kiek galima daugiau į priekį ir uždėjus liežuvio grandiklį / valiklį kiek galima toliau švelniai braukti žemyn, nestumdant grandiklio pirmyn atgal. Taip pat svarbu stipriai nespausti ir valant liežuvį nenaudoti dantų pastos. Per stiprus mechaninis valymas ir cheminės medžiagos gali traumuoti liežuvį arba sukelti glositą – liežuvio uždegimą.“

Svarbu stipriai nespausti ir valant liežuvį nenaudoti dantų pastos.

Burnos higienistės teigimu, idealu būtų liežuvį valyti dukart per dieną, kaip ir dantis bei tarpdančius. Pasak jos, laikas, kada valyti burnos ertmę, skirtingoje literatūroje nurodomas skirtingai, tad, kaip juokdamasi sakė specialistė, ji linkusi eiti į kompromisą su pacientu.

„Dantis ir liežuvį reikėtų valytis po valgio, praėjus bent 15–30 minučių, kad ilgesnį laiką burnoje būtų mažiau apnašų. Tačiau nemaža dalis žmonių valymą atlieka prieš valgį, nes po valgio neturi laiko luktelėti, be to, jaučia nemalonų skonį neišsivalę dantų.

Kiti jų negali valytis prieš valgį, nes nepavalgius pykina, todėl pirma pusryčiauja ir tik tuomet valosi dantis. Taip pat daugėja žmonių, kurie nevalgo pusryčių, tad auksinio standarto, kada išsivalyti, turbūt negalime įvardyti.

Svarbiausia atlikti visus veiksmus, kurie padėtų užtikrinti burnos sveikatą. Taigi kasdienė burnos ertmės priežiūra turėtų apimti dantų valymą ne tik įprastu, bet ir vieno danties šepetėliu, tarpdančių valymą siūlu ir tarpdančių šepetukais bei liežuvio valymą grandikliu / valikliu ar kita tam skirta priemone“, – paaiškino burnos higienistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius