Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nepriėmus nė vieno naujagimio per dvi paras Antakalnio klinikos suskato neigti gandus, kad jose nebeliko akušerijos ir ginekologijos paslaugų

Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, vilniečių vadinama tiesiog Antakalnio klinikomis, neigia gandus, kad Antakalnyje nebeliko Akušerijos ir ginekologijos klinikos. Tokių veiksmų prireikė po to, kai praėjusį savaitgalį klinikoje neįvyko nė vienas gimdymas.
Antakalnio ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinika
Antakalnio ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinika / Antakalnio ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikos nuotr.

Nė vieno naujagimio per dvi paras – toks netikėtas faktas pribloškė Akušerijos ir ginekologijos klinikos personalą. Paprastai per dieną klinikoje įvyksta apie 14–20 gimdymų.

„Kadangi buvo daug informacijos apie naują Santariškių Akušerijos ginekologijos korpuso atidarymą, pasklido neteisinga žinia, kad Antakalnyje nebeliko Akušerijos ir ginekologijos klinikos. Norime nuraminti Vilniaus ir visos Lietuvos gimdyves, pranešdami, kad Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje niekas nepasikeitė“, – portalui „15min“ kalbėjo Vilniaus miesto klinikinės ligoninės ryšių su visuomene specialistė Eugenija Kostinienė.
    
Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovas, 2-ojo gimdymo skyriaus vedėjas, gydytojas akušeris ginekologas Ričardas Daunoravičius atkreipė dėmesį, kad Antakalnio klinika lieka tokia pati, su ta pačia infrastruktūra ir pilna apimtimi teikia ginekologijos ir akušerijos paslaugas, priima gimdyves iš Vilniaus ir visos Lietuvos.

„Čia kaip buvo, taip ir tebėra du gimdymo skyriai, Naujagimių skyrius su naujagimių intensyviosios terapijos poskyriu, Akušerijos patologijos skyrius, priimantis nėščiąsias esant komplikuotai nėštumo eigai, Ginekologijos skyrius su Dienos chirurgija, kur atliekamos visos sudėtingiausios chirurginės intervencijos ir akušerinės operacijos, taikant pažangiausius diagnostikos ir gydymo metodus. Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinika nuo pat įsikūrimo specializavosi vaisiaus patologijos gydyme. Čia sutelkta viskas, ko reikia sudėtingai vaisiaus patologijai gydyti, įskaitant ir vaisiaus chirurgines intervencijas“, – užtikrino R.Daunoravičius.

Kai kam gali pasirodyti, kad ligoninė fiziškai persikėlė į kitą vietą, bet to neįvyko.

Gandus, kad Antakalnio Akušerijos ir ginekologijos klinika persikraustė į Santariškes, sklaido ir Naujagimių skyriaus vedėja, gydytoja neonatologė dr. Violeta Drejerienė: „Kai kam gali pasirodyti, kad ligoninė fiziškai persikėlė į kitą vietą, bet to neįvyko. Čia liko aukščiausios kvalifikacijos akušeriai ginekologai, neonatologai, akušerės, naujagimių slaugytojos reanimacijai ir intensyviajai terapijai. Tai kolektyvas, turintis daugiametę praktiką ir gerą patirtį.“

2012 metais Antakalnio Akušerijos ir ginekologijos klinikoje gimė 3964 naujagimiai. Per mėnesį medikai vidutiniškai priimdavo apie 300 gimdymų. Tačiau nuo šių metų kovo 1 dienos duris atvėrus Santariškių klinikų Akušerijos ir ginekologijos centrui, gimdyvių skaičius ėmė trauktis: kovą Antakalnyje gimė 239 naujagimiai, o per dvi balandžio savaites – vos 91.

„Vilniaus miesto klinikinė ligoninė nuo seno vadinama donore. Ji yra užauginusi ir į kitas Lietuvos gydymo įstaigas išleidusi nemažą būrį kardiochirurgų, kraujagyslių chirurgų, vidaus ligų gydytojų, kurie sudarė pagrindą naujai įsikūrusiose ligoninėse ar padaliniuose. Šį kartą ji tapo Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų maitintoja. Tačiau nereiškia, kad mūsų nebeliko: dabar tiesiog turėsime galimybę būti daug atidesni žmogui. Iki šiol klinika dirbo labai dideliu krūviu ir fiziškai nesugebėjo patenkinti kiekvienos gimdyvės poreikių, išsamiau išaiškinti pacientei jos būklę, sunkią minutę pasakyti paguodos žodį. Šiandien turime tokią ligoninę, kurioje galime teikti aukščiausio lygio paslaugas ir atsisukti veidu į pacientą“, – sakė dr. V.Drejerienė, atkreipdama dėmesį, kad į Santariškes iškeliavo ne Antakalnio Akušerijos ir ginekologijos klinika, o tik specialistai, kurie buvo priskirti Vilniaus universitetui.

Antakalnio ligoninės Akuaerijos ir ginekologijos klinikos nuotr./Antakalnio ligoninės Akuaerijos ir ginekologijos klinika
Antakalnio ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikos nuotr./Antakalnio ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinika

Santariškių klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro direktorė profesorė Gražina Drąsutienė prisiminė, kad per 200 veiklos metų nuo to laiko, kai Vilniaus universitete 1803 m. prof. Nikola Renje įkūrė Akušerijos katedrą, ji keletą kartų keitė savo lokalizaciją: Didžiojoje gatvėje, buvusiame Raudonajame kryžiuje Žygimantų gatvėje, Antakalnio klinikose ir galų gale persikėlė į Santariškes.

„Universiteto ligoninę, kur šiai katedrai ir priedermė būti“, –  teigė profesorė G.Drąsutienė.

Santariškių klinikų Akušerijos ir ginekologijos centre per pirmą veiklos mėnesį priimta 200 naujagimių. Planuojama, kad per metus centre gims apie 3000 vaikų.

„Dabar gimdyvės nori pas mus patekti, nes esame visiškai nauji. Paskui situacija stabilizuosis“, – neabejojo Santariškių klinikų atstovė spaudai Gitana Letukienė.

Kiekviena moteris turi teisę gimdyti ten, kur ji nori, todėl manau, kad darbo užteks visiems.

G.Drąsutienė yra atkreipusi dėmesį, kad Vilniuje pagaliau išspręstos nėščiųjų ir gimdyvių priežiūros problemos. „Sostinėje puikiai įrengti 3 stacionarai, kur gimdyvės ir naujagimiai laukiami tikrų profesionalų.“

Vilniaus gimdymo namų direktorė, doc. dr. Kornelija Mačiulienė patikino, kad jos vadovaujamoje įstaigoje gimdymų išlieka stabiliai daug – kovą jų buvo net 340. Pernai gimdymo namuose pasaulį išvydo 3500 naujagimių.

„Kiekviena moteris turi teisę gimdyti ten, kur ji nori, todėl manau, kad darbo užteks visiems“, – neabejojo K.Mačiulienė.

Greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Tadeušas Rodzas užtikrino, kad jokių ligoninių protekcijų, vežant gimdyves į stacionarą, nėra: „Gimdyvės paprastai iš anksto žino, kur jos gimdys, todėl vežame jas ten, kur jos pageidauja. Jokių ligoninių neproteguojame ir tikrai žinome, kad ginekologijos ir akušerijos paslaugos Antakalnyje vis dar teikiamos.“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius