Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medikai ramino Pabradės gyventojus dėl meningokoko, tačiau vakcinos skiepams – nėra

Kokie meningokokinės infekcijos simptomai, kokios yra apsaugos nuo šios infekcijos priemonės ir skiepų galimybė – šiuos ir daugybę kitų pedagogų ir tėvų klausimų kovo 9-ąją Pabradės mokyklose atsakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė. Į susitikimus su gydytoja atėjo daug sunerimusių tėvų, nes prieš savaitę Pabradėje nuo meningokokinės infekcijos mirė du vaikai.
Meningokokinė infekcija
Meningokokinė infekcija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

ULAC duomenimis, šiemet Lietuvoje diagnozuoti 26 susirgimai meningokokine infekcija, keturi iš susirgusiųjų mirė. Visi mirusieji – vaikai, kurių vyriausiajam – septyneri metai. Pernai nuo šios infekcijos mūsų šalyje užregistruotos septynios mirtys.
 
ULAC medikai primena, kad  meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Tai ūmi bakterinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu, artimai bendraujant su sergančiu ar bakterijos nešiotoju. Ligos sukėlėjas – gramneigiama bakterija Neisseria meningitidis.

Europoje labiausiai paplitę ir dažniausiai susirgimus sukelia B ir C tipai. Susirgimai dažnesni šaltuoju sezonu: rudens, žiemos, pavasario mėnesiais. Laikotarpis nuo užsikrėtimo iki pirmųjų simptomų – vidutiniškai 3–4 dienos.

Didesnę riziką susirgti meningokokine infekcija turi: rūkantys asmenys, vaikai, kenčiantys nuo pasyvaus rūkymo, persirgus gripu ar kitomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis, nusilpus imunitetui.

Simptomai: karščiavimas, vėmimas, mieguistumas, vangumas, sąmonės aptemimas, kaklo raumenų įtempimas, sąnarių/raumenų skausmai, vaikams dar yra būdingas nuolatinis verksmas, atsisakymas valgyti/gerti, hemoraginis bėrimas.

Prevencinės priemonės:

  • užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis;
  • antimikrobinė profilaktika rekomenduojama tik asmenims, glaudžiai kontaktavusiems su ligoniu;
  • reguliariai plauti rankas;
  • laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę);
  • reguliariai vėdinti ir valyti patalpas;
  • skiepai.

Šiuo metu vakcinos nėra

Vakcina nuo meningokokinės infekcijos B tipo sukėlėjo 2013 m. sausio 14 d.  registruota Europos vaistų agentūroje, todėl ji tiekiama Lietuvoje.

Lietuvoje nuo meningokokinės B infekcijos pradėta skiepyti 2014 m. ir paskiepyti 338 vaikai, o 2015 m. paskiepyti 1045 vaikai (tėvų ar globėjų lėšomis).

Ši vakcina patvirtinta Europos Komisijos ir leidžiama ja skiepyti vaikus nuo 2 mėnesių amžiaus ir vyresnius asmenis. Vakcina nėra finansuojama valstybės lėšomis.

Tėvams ar globėjams pageidaujant  paskiepyti savo vaiką ar pasiskiepyti patiems nuo meningokokinės infekcijos reikia kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Nes tik šeimos gydytojas ar pediatras, įvertinęs jūsų vaiko/suaugusio asmens sveikatos būklę, gali nuspręsti, ar vaikas/suaugęs asmuo gali būti paskiepytas. 

Šiuo metu vakcinos nuo meningokokinės infekcijos trūksta, ULAC informuos, kai nauja siunta bus pristatyta į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius