Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Menstruacinė taurelė: Kaip ši mada privertė ir mane susitepti rankas?

„Fu! Taurelė? Aš tai jau tikrai niekada taip nesitepsiu rankų!“ – tokios buvo mano pirmos mintys, kai išgirdau moteris, liaupsinančias menstruacines taureles. Bet kaip ir daugelyje gyvenimo situacijų – aš greičiau imu garsiai demonstruoti savo išankstinę nuomonę, nei gilinuosi.
Menstruacinė taurelė
Menstruacinė taurelė / 123RF.com nuotr.

Ekologija

Vienintelis dalykas, dėl kurio skaudėjo širdį pasakius sau šį pažadą, – menstruacinės taurelės yra ekologiškos, o būtent aš esu viena tų, kuri kreivai nužiūri kiekvieną, kurio namuose neranda rūšiavimo šiukšliadėžių. Bet bandžiau save nuraminti – aš juk bent plastiką rūšiuoju, o kiti net to nedaro, todėl man turi būti atleidžiama už kasmėnesinius įklotus bendruose konteineriuose.

Juokingiausia tai, kad kai buvau maža ir kvaila, man net rūšiavimas atrodė nesąmonė. Nenorėjau teptis rankų apiplaunant, o po to dar kiekvieną šiukšlę atskirai metant į konteinerius. Dabar, kai jau, atrodo, turėčiau būti protingesnė, aš vėl su tokiu pačiu argumentu nenorėjau bandyti taurelės.

Bet – žinot ką? Mada už mane galingesnė, anksčiau ar vėliau ji nugali. Galiausiai mano rankos buvo suteptos dvigubai.

30 eurų taurelei gailėjau ilgai, bet šįkart influencerių reklama buvo įtaigesnė už mano norą tuos pinigus išleisti karštą vasaros vakarą kur nors bare. Ilgai ir rinkausi – Dieve, kiek skirtumų. Mažesnė, didesnė, rausva, balta, o gal juoda? Draugės įspėjo – tik ne baltą. Atrodys kaip baisiausias kiekvienos merginos košmaras – baltos kelnės ir netikėtai prasidėjusios mėnesinės. Merginos supras – šis vaizdinys prieš akis kaskart privers krūptelti.

123RF.com nuotr./Higienos priemonės: menstruacinės taurelės, tamponai ir įklotai
123RF.com nuotr./Higienos priemonės: menstruacinės taurelės, tamponai ir įklotai

Dydis

Dydis. Nors visada maniau, kad kaskart per mėnesines esu prie nukraujavimo ribos, tačiau nedrįsau imti didesnės. Tamponai man niekada nepatiko, po kiek laiko nuo jų imdavo mausti pilvą, todėl nusprendžiau, kad pakankamas iššūkis man bus ir su mažąja. O ji, beje, už tamponą ir taip didesnė kokius tris kartus.

Svarbiausia atkreipkite dėmesį, ar taurelė skirta dar negimdžiusioms, ar jau gimdžiusioms moterims, gausiau ar silpniau kraujuojančioms. O visa kita jau rinkitės, kaip širdis geidžia – vienos susilanksto į mažą dėkliuką, todėl patogu visada turėti rankinėje, kitos – sako, susisuka iki tampono dydžio ir palengvina įstūmimo procesą, o kai kurių galima neišimti net sekso metu. Žodžiu, ši intymios higienos priemonė tiks visoms – nuo paauglės iki ne vieną vaiką išnešiojusios mamos.

Tad nusipirkau aš ją, mažą, rožinę taurelę. Nors išorė atrodė labai miela, vis tiek buvo nejauku į ją žiūrėti, žinant paskirtį. Bet čia gal tik aš tokia nenormali ir vis dar sustabarėjusi – visai kaip tie berniukai aštuntoje klasėje, kurie per biologijos pamoką išgirdę mokytoją tariant žodžius „penis“ arba „makštis“ ima juoktis.

Ir šioje vietoje aš tik dar kartą patvirtinau savo „myžčioja be reikalo“ vardą. Aš jau kopiu link 30-ies metų, o vis dar sugebu gėdytis dėl dalykų, kurie yra visiškai normalūs. Net rašydama šį tekstą jaučiu, kaip truputį raustu.

Tai dabar skelsiu tiesiai šviesiai: atrandi būdą, kaip patogiai susilankstyti menstruacinę taurelę (internetas pilnas idėjų, o ir ant kai kurių priemonių pakuotės būna parodyta), ir stumi. Ir čia nėra nieko šlykštaus ir baisaus, visai kaip tamponas, tik vos didesnis. Pajauti, kaip viduje ji išsilanksto į savo natūralią taurelės formą - ir voilà! Pamiršk, kad mėnesinės apskritai egzistuoja.

Ramybė iki 12 valandų

Ramybė tęsiasi iki 12 valandų, nors, žinoma, kiekvienai gali būti skirtingai, viskas priklauso nuo kraujavimo gausumo. Bet kuriuo atveju, taurelė surenka daugiau kraujo nei tamponai ar įklotai. Nebereikia pabėgėjus į priekį prašyti draugės, kad žvilgteltų į tavo užpakalį, ar nieko nesimato. Nebereikia jaudintis, kad išsitepsi šviesius drabužius, kaip kartais nutinka pratekėjus pro tamponą ar įklotą. Nebereikia galvoti.

Ir taip, aplink mane irgi kai kurios sakė: fu, šlykštu, gal geriau nereikia. Ramiai, moterys, per gimdymą dar ne tokių dalykų patirsite. O juolab nevaidinkite, kad pirmą kartą save taip liesite. Taigi pirkite, stumkite ir saugokite motiną gamtą – tą pačią taurelę galima naudoti iki 10 metų! Daugiau jokių tamponų ir įklotų. Paskaičiuokite pačios, susitaupo ir nemažai pinigų.

123RF.com nuotr./Moteris su menstruacine taurele
123RF.com nuotr./Moteris su menstruacine taurele

Tiesą sakant, per kiekvienas mėnesines nepailsdama keikiau taip sukurtą pasaulį, kad moterys yra tikri atpirkimo ožiai – ir kraujo upes kenčia, ir nuskausminamuosius ryja, turi gimdyti, dvejus metus gyventi be vakarėlių, o baisiausiai man vis dar skamba, kad per gimdymą joms gali net makštį įkirpti! Kur vyrų kančia visame šitame reikale? Už ką mums taip?!

Maždaug taip jau 15 metų atrodė mano verkšlenimai. Bet menstruacinė taurelė šį vidinį konfliktą sugebėjo užgesinti – bent kažkokia atgaiva moterų pasaulyje.

Pradžių pradžia

Kaip ir rekomenduojama, dėl atsargos pirmą dieną įsidėjau įklotą, jei netyčia padariau klaidų įsidėdama. Tai laikoma sudėtingiausiu aspektu. Bet, kaip sakoma, „practise makes you perfect“, greitai išmoksite, kaip padaryti, kad taurelė teisingai priglustų prie makšties sienelių ir užtikrintų nepratekamumą.

Tad ir aš po pirmo karto pamačiusi, kad padėtis saugi, visą likusią savaitę apie tai, kad sergu, prisimindavau tik ryte ir dienos pabaigoje. Taip, vaizdas išpilant turinį ne maloniausias, bet patikėkite, kai pagaliau nebesijauti kaip 27-metė, nešiojanti pampersus, tai atperka viską. Jokio čežėjimo tarp kojų, jokio kvapo, jokio prakaitavimo. Negana to, taurelė nesukelia makšties sausumo, kaip tai daro tamponai.

Mano draugės tokius ir panašius susižavėjimo šūksnius apie taureles klausėsi mėnesį. Visgi po jo pasijaučiau kalta, kad gal be reikalo su tokiu užsidegimu visoms ją brukau.

Antras bandymas - ne toks sklandus. Bet būtinai bandysiu!

O buvo taip, kad antras mūsų susitikimas buvo tikras nesusipratimas. Kaip tie pasimatymai, kur įsimyli, bet jausmas tai vienpusis. Skraidžiojau visą mėnesį savo iliuzijose, kol realybė nemaloniai pasodino ant tualeto. Taurelė atsisakė patogiai įsitaisyti savo vietoje, aš jaučiau tą svetimkūnį. Ir jaučiau skausmingai.

Greitai baigėsi mano idilė ir teko grįžti prie senų gerų įklotų, kurie jau dabar atrodė kaip nakčiai skirti pampersai. Prie gero greitai priprantama.

Toliau sekė baisioji dalis – skausmai nedingo, negalėjau net normaliai sėdėti. Pas savo ginekologę vietą gavau tik po savaitės, o ji negalėjo pasakyti, kas atsitiko – ar čia taurelė kalta, ar kasdieniniai įklotai sudirgino odą. Ir jeigu kažkam dabar kyla klausimas, ar aš ją tinkamai valiau – tai taip, viską dariau kruopščiai, nors gal ir pamačius mano namus to negalėtum pasakyti.

Aišku, dabar nelaukiu tos akimirkos, kai teks bandyti vėl atkurti mūsų ryšį. Bet ar aš dar bandysiu? Oi, tikrai taip. Kiek reikės. Žinau, kad dar tikrai ne viskas prarasta.

Taigi, moterys, su malonumu tepkitės tas savo rankas ir jūs. Labai verta.

Ką sako specialistai?

Menstruacinės taurelės išties populiarėja. Jos pasižymi daugkartiniu naudojimu ir draugiškumu gamtai“, – pranešime žiniasklaidai cituojama „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Kristina Šnirpūnienė.

Kone kiekvienai keliaujančiai moteriai menstruacinė taurelė, anot vaistininkės, tapo itin naudinga, o kartais ir nepakeičiama pagalbininke. Be to, vidutiniškai viena moteris per metus sunaudoja apie 1 tūkst. vienkartinių menstruacijoms skirtų gaminių, todėl tai ir galimybė sumažinti aplinkos taršą.

„Odos sudirgimas, perštėjimas, nemalonus kvapas, alerginė reakcija ar įvairūs uždegimai, netgi toksinis šokas – apie tokius nusiskundimus pasakoja vaistinėje apsilankiusios moterys, naudojančios įprastus higieninius įklotus ar tamponus. Tuo tarpu menstruacines taureles atradusios moterys šiuos nemalonius pojūčius tai gali pamiršti.

Vida Press nuotr./Tamponai
Vida Press nuotr./Tamponai

Palyginus menstruacines taureles su įklotais ar tamponais, menstruacinės taurelės nekeičia makšties mikrofloros ir nesausina gleivinės, todėl ir neiššaukia alerginių reakcijų. Nepatogumų gali sukelti tik taurelės naudojimas ir priežiūra: reikia išmokti, kaip ją įdėti, o po naudojimo – būtina sterilizuoti karštu vandeniu“, – pasakoja K.Šnirpūnienė.

Taip pat kai kurių rūšių taurelės netinka moterims, turinčioms kontraceptines spirales, todėl dvejojančioms dėl menstruacinių taurelių moterims vaistininkė pataria rinktis be kenksmingų sintetinių, cheminių medžiagų gaminamus įklotus ir tamponus.

Nepatogumų gali sukelti tik taurelės naudojimas ir priežiūra.

Ilgalaikis poveikis sveikatai – nežinomas

„Ar gali nuolatinis menstruacinių taurelių naudojimas, trunkantis 30–40 metų, kaip nors neigiamai atsiliepti moterų sveikatai: sukelti endometriozę, makšties gleivinės pokyčius ar kitus susirgimus? Tai bus galima įvertinti tik po kelių metų, nes menstruacinės taurelės dar visiška naujovė. Todėl rekomenduočiau taureles naudoti ne nuolatos, o tada kai planuojama aktyviai sportuoti, plaukioti ir nebus galimybės dažnai pasikeisti įkloto ar tampono. Taurelę ištuštinti reikėtų dažniau nei kas 12 valandų“, – sako K.Šnirpūnienė.

„Fotolia“ nuotr./Pilvo skausmas
„Fotolia“ nuotr./Pilvo skausmas

Vaistininkė sako, kad menstruacinės taurelės naudojimas moterims taip pat gali padėti įvertinti prarasto kraujo kiekį ir taip geriau analizuoti savo sveikatą – galbūt prarastas nemažas kraujo kiekis per menstruacijas yra mažakraujystės priežastis.

„Menstruacijos – bene svarbiausia moterų sveikatos dalis. Sąmoningas menstruacijų sukeltų simptomų – pykinimo, skausmo, nuotaikų svyravimo, odos reakcijų stebėjimas gali padėti suprasti ir įvertinti savo sveikatos būklę, laiku pastebėti rimtesnes sveikatos problemas bei paskatinti kreiptis į gydytojus“, – teigia vaistininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius