Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mitai ir tiesa apie homeopatinius vaistus

Ką žinome apie homeopatiją? Daugelis pasakys, kad tai natūralus gydymo metodas. Tiesa, ne ką mažesnė dalis teigs, kad homeopatija yra gydymas vaistažolėmis. Kiti papildys, kad tai gydymas labai mažomis vaisto dozėmis. Skeptikai pridurs, kad jeigu homeopatiniame preparate vaisto dozė atskiesta šimtus tūkstančių kartų, tai ir poveikio jokio tikėtis nereikia.
Tabletės ir kapsulės
Tabletės ir kapsulės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kuo grindžiamas homeopatijos mokslas? Kaip veikia homeopatiniai preparatai? Ar jie pripažinti ir visateisiai vaistai? Susiorientuoti mums padės Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros profesorė Daiva Majienė.

Pradėkime nuo pradžių. Kaip atsirado homeopatija?

Homeopatijos įkūrėju laikomas gydytojas Samuelis Hanemanas (1755–1843), ieškoti kitų gydymo metodų ėmęsis po to, kai nusivylė to meto gydymo būdais, kurie negalėjo padėti žmonėms.

Jis, būdamas sveikas, vartojo maliarijai gydyti skirtą preparatą chininą ir, įvertinęs simptomų atsiradimą ir išnykimą, iškėlė hipotezę, kad medžiagos, kurios sveikame organizme sukelia tam tikrus simptomus, gali juos gydyti sergančiame organizme. Susisteminęs savo mokslinius tyrimus ir suformulavęs pagrindinį homeopatijos principą „panašus gydo panašų“, 1810 m. tai paskelbė moksliniame žurnale. Šis įvykis laikomas homeopatijos gimimu.

Mūsų seneliai ir tėvai, kurie nieko nežinojo apie homeopatiją, mus mokė: „Nuo ko susirgai, tuo ir gydykis.“

Kita vertus, homeopatija ne gimė, o atgimė, nes S. Hanemanas nebuvo pirmas ligoms gydyti pasiūlęs panašumo principą. Dar Hipokratas (460–370 m. pr. Kr.) teigė, kad „negalavimą sukėlę dalykai gali ir jį išgydyti“. Taip pat mūsų seneliai ir tėvai, kurie nieko nežinojo apie homeopatiją, mus mokė: „Nuo ko susirgai, tuo ir gydykis.“

Pacientai, besidomintys alternatyviais gydymo metodais, labiau pasitikėtų homeopatiniais vaistais, jeigu suprastų, kodėl šiuose preparatuose yra mažas vaistinių medžiagų kiekis. Kuo pagrįstas tokių peparatų vartojimas?

Iš pradžių S. Hanemanas savo pacientus gydė įprastinėmis terapinėmis dozėmis, tačiau stiprus pirminis ligos paūmėjimas buvo labai nemalonus (pvz., gydant galvos skausmą, gydymo pradžioje, suvartojus pirmą/as preparato dozes, šis simptomas galėjo dar labiau sustiprėti). Siekdamas išvengti šio pablogėjimo, S. Hanemanas pradėjo mažinti dozes vaistus skiesdamas ir stebėjo pacientų reakciją. Taip jis priėjo prie mažų koncentracijų, tačiau kažkuriame etape pastebėjo, kad mažėja ir terapinis poveikis. Tada, pasinaudojęs ankstesnių kartų gydytojų ir chemikų patirtimi, pradėjo trinti arba purtyti kiekvieną kitą skiedinį, t.y. pradėjo naudoti metodą, kuris dabar vadinamas dinamizacija.

Prašome paaiškinti, kaip gaminami homeopatiniai vaistai? Kuo gamyba panaši ir kuo skiriasi nuo tradicinių vaistų gamybos? SKAITYTI TOLIAU>>>

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius