Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Motinos intuicija neapgavo: Emilio pilvo skausmai slėpė ne dieglius, o auglį

Irzlus naktimis, nervingas ir nevalgus. Sunkiai tuštinosi, mažai gėrė, retai šlapinosi. Išpūstu pilveliu. Stebėdama šiuos simptomus Emilio mama Rasa ėmė įtarti – tai jau daugiau nei pilvo diegliai. Deja, motinos intuicija ir šįkart neapgavo.
Emilis su mama
Emilis su mama / Deimantės Dubauskaitės nuotr.

Žemaičių Naumiestyje gyvenantys Rasa ir Imantas Vidučiai rugsėjį minės septintąsias tuoktuvių metines. Didžiausias jų drauge sukrautas turtas – trys sūnus. Pirmagimiam Benui – jau šešeri, šiemet jis pradės lankyti ikimokyklinę klasę.

Faustui lapkritį sueis treji. Šis ruduo jam irgi bus ypatingas – berniukas žengs į darželį.

Man nepatinka iššutimo vietelė ir labai kietas pilvas.

Pagrandukui Emiliui, neplanuotam netyčiukui, bet labai lauktam, netrukus bus pusantrų. Daugiausiai laiko jis praleidžia čiūčiuojamas ant Rasos rankų. Ne todėl, kad būtų mamyčiukas, o dėl to, kad jam labiausiai reikia globos ir rūpesčio.

Gegužę Emiliui nustatyta klastinga onkologinė liga – rabdomiosarkoma.     

Gal viso labo užkietėję viduriai?

Irzlus naktimis, nervingas ir nevalgus. Sunkiai tuštinosi, mažai gėrė, retai šlapinosi. Išpūstu pilveliu. Šie simptomai Emilio mamai ėmė kelti įtarimus, kad tai jau daugiau nei pilvo diegliai. Vieną vakarą, kai sūnaus niekaip nepavyko nuraminti, Vidučiai nuskubėjo į Šilutės ligoninės vaikų priimamąjį. 

Mažąjį pacientą apžiūrėjusi gydytoja tėvų neišgąsdino: gal viso labo užkietėję viduriai? Grįžusi namo Rasa sąžiningai masažavo sūnaus pilvelį, atliko įvairius pratimus su kojomis, mankštino, tačiau niekas nepadėjo.

S.Bagdono nuotr./Plakatas
Plakatas

Todėl R.Vidutienė nusprendė išgirsti kito specialisto nuomonę ir apsilankė pas šeimos gydytoją. Ši išrašė tepalo nuo šutimo ir rekomendavo atvykti kitą dieną.

Antro vizito metu daktarė neslėpė susirūpinimo. „Man nepatinka iššutimo vietelė ir labai kietas pilvas“, – paaiškino ir išrašė siuntimą į Klaipėdos ligoninę.

Auglį pamatė savo akimis

Klaipėdos medikai Emiliui atliko echoskopiją. „Buvau greta, tyrimo metu prilaikiau Emiliuką, kad per daug nespurdėtų. Todėl auglį šlapimo pūslėje mačiau savo akimis“, – kraupią gyvenimo akimirką prisimena Rasa.

Tąkart ji labai sutriko ir nežinojo,  ką daryti: „Sūnų paėmė kompiuterinei tomografijai, o aš apdujusi laukiau prie durų. Tik grįžtant namo suvokiau, kas įvyko.“

Buvau greta, tyrimo metu prilaikiau Emiliuką, kad per daug nespurdėtų. Todėl auglį šlapimo pūslėje mačiau savo akimis.

Tyrimų rezultatai nieko gero nežadėjo – gegužės 8-ąją Emilis atsidūrė Kauno klinikose. Po kelių dienų berniukas buvo operuotas. Operacijos metu jam pašalinta dalis dubens organuose išplitusio naviko, kuris jau spaudė šlapimtakius, todėl šlapimas negalėjo iš inkstų pratekėti į šlapimo pūslę.

Po to sekė dvi košmariškos dienos, kol Emilis gulėjo reanimacijoje. Ir tai buvo tik kelio pradžia.

Gydytojai tikisi geriausio

Praėjusią savaitę Emilis ištvėrė jau penktąją chemoterapiją. Dar dvi chemoterapijos – priešakyje. Po to gydytojai spęst, kokios gydymo strategijos laikytis.

„Per pilvuką auglio gydytoja beveik neužčiuopia – tai geras ženklas. Tačiau tai, ar gydymas davė efektą, sužinosime tik po pakartotinio magnetinio rezonanso tyrimo. Gydytojai tikisi geriausio, bet nieko nenori kalbėti – pirmiausiai turime sulaukti tyrimų atsakymų“, – pasakoja R.Vidutienė.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno klinikos
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno klinikos

Kauno klinikų personalui ji taria tik gerus žodžius: „Draugiškas. Ką paklausi – atsakys, ko nežinai – patars, daktarės kantriai išklauso klausimus.“

Širdgėlą slepia po šypsena

Chemoterapijos išsekina Emilio organizmą: po pastarosios vėl pablogėjo kraujo rodikliai, burnoje veriasi žaizdelės. Skausmus kenčiantis berniukas nusiramina tik ant motinos rankų.  

„Šiandien jo nuotaika labai prasta“, – paaiškina Rasa ir daro viską, kad tik sūnui palengvėtų. Asmeninę širdgėlą ji slepia po šypsena ir stengiasi nenusisukti nuo dviejų vyresnėlių sūnų.

„Kai vyras grįžta iš darbo, Emiliukas būna labai jo pasiilgęs. Todėl laiką, kai jis su tėčiu, skiriu Benui ir Faustui. Tai vidurinėlį apkabinu, tai pirmagimį priglaudžiu. Vaikai nesupranta, kas tiksliai yra broliui, bet žino, kad jis turi pasveikti“, – kalba Rasa.

Reikia pasispausti

R.Vidutienė jau neskaičiuoja dienų, praleistų ligoninėje – čia prabėgo beveik visa vasara. Penkių asmenų šeima gyvena iš tėvo atlyginimo ir 40 proc. motinystės išmokos.

Kol Emilis nesirgo, visko lyg ir užteko. Tačiau dabar sudurti galą su galu nelengva. „Reikia pasispausti“, – neslepia.

Emilio gydymas šeimai nekainuoja – jį kompensuoja ligonių kasos. Tačiau šeimos išlaidas smarkiai išpūtė kelionės į ligoninę, atsirado ir kitų nenumatytų reikmių.

Labdaringas žygis aplink Šilutę

Rugpjūčio 23-ąją, kai Emiliui sueis lygiai 1,5 metų, įvyks organizacijos „Aktyvi Tauragė“ rengiamas labdaringas žygis. Jo iniciatorius – organizacijos vadovas Saulius Bagdonas.

„Užsiimame aktyvaus turizmo propagavimu savo krašte, daug projektų įgyvendiname: pėsčiųjų žygiai, dviračiai, baidarės. Pradėjome vykdyti pirmąjį istorijoje turą su neįgaliaisiais. Važiuojame po Lietuvos miestus su savo komanda, savo baidarėmis ir mokome irkluoti vietinius neįgaliuosius.

Startinis 5 eurų dalyvio mokestis bus skirtas Emilio kovai su vėžiu. Tokiu būdu padėsime jaunai šeimai, kuri turi ne tik rūpintis mažojo sveikata, bet išmaitinti ir dar du vaikus.

Lankėmės Kaune, Kėdainiuose, Jonavoje ir kituose miestuose. Kitą savaitę važiuojame į Šilalę. Tai darome neatlygintinai, nes esame visuomenininkai ir norime dalį savęs atiduoti žmonių gerovei“, – kalbėjo S.Bagdonas.

Pirmą 25 kilometrų žygį jis rengė pernai aplink Tauragę. „Vaikystėje augau Šilutės krašte, ten gyvena mano močiutė, todėl turėjau seną svajonę surengti žygį aplink Šilutę. Tiesa, šią mintį vis atidėliojau, nes ją užgoždavo kiti projektai. Tačiau išgirdęs apie Emiliuką, kuris serga vėžiu, viską mečiau į šalį. Mane šis mažylis labai sujaudino. Per dešimt minučių nukėliau visus renginius į rugsėjį ir suorganizavau žygio aplink Šilutę datą – tai bus rugpjūčio 23 diena”, – pasakojo S.Bagdonas.

Ragina prisijungti ir būti kilniems

S.Bagdonas įsitikino, kad šilutiškiai – nuostabūs žmonės. Į tauragiškio iniciatyvą žaibiškai atsiliepė vietos renginių vedėjai ir muzikantai: „Turime bene dešimt grupių, kurios neatlygintinai pagros Emiliukui ir kitiems susirinkusiems.“

S.Bagdonas lankėsi Vidučių šeimoje ir ryšį su Emiliu užmezgė akimirksniu: „Iškart pamilau šį mažą žmogutį. Jis man vienodai rūpi dabar, rūpės per žygį ir po jo.“

S.Bagdono nuotr./S.Bagdonas (kairėje) su Vidučių šeima
S.Bagdono nuotr./S.Bagdonas (kairėje) su Vidučių šeima.

Emilio tėvas I.Vidutis žygyje pažadėjo dalyvauti. Ar tam jėgų ras ir Emilis – dar neaišku.

Tačiau S.Bagdonas stengiasi, kad apie žygį išgirstų kuo daugiau žmonių. Maža to – prie jo ir prisijungtų.

„Startinis 5 eurų dalyvio mokestis bus skirtas Emilio kovai su vėžiu. Tokiu būdu padėsime jaunai šeimai, kuri turi ne tik rūpintis mažojo sveikata, bet išmaitinti ir dar du vaikus. Žinau, kad yra užsienyje gyvenančių tautiečių, kurie atvykti į žygį negalės. Tie, kurie vis tiek norėtų prisidėti, gali pervesti auką į Emilio sąskaitą – tai bus labai kilnu“, – įsitikinęs S.Bagdonas.

Vidučių šeimą galima paremti pervedant auką į Emilio Vidučio vardu sukurtą sąskaitą:
Gavėjas – Emilis Vidutis
AB „Swedbank“, LT65 7300 0101 4380 2065

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius