-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nagų grybelis, karpos, nuospaudos ir kitos bėdos: pėdos šaukiasi pagalbos

Atšilus orams susirūpiname ne tik nauja avalyne, tačiau ir savo pėdų išvaizda. Po žiemos jos džiugina ne visada, nes šaltuoju metu vis dar ne kiekvienas savo kojoms skiriame pakankamai dėmesio. Įsispyrėme į batus, šilta - ir gerai. Tačiau padėjus į spintą žieminę avalynę, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į pėdų išvaizdą, bet ir į sveikatą.
Pėda
Pėda / Fotolia nuotr.

Tad jeigu per žiemą apleidote savo pėdas, atidžiai jas apžiūrėkite. Ar nėra susiformavusių nuospaudų, ar kulnų „nepuošia“ suragėjęs odos sluoksnis, ar kur nors netūno pasislėpusi karpa? Ar nagai lygūs, nesusiraukšlėję ir nepageltę? Ar oda po pirštais neparaudusi ir nesilupa? Jeigu pastebėjote nors vieną nemalonų požymį, tuoj pat imkitės darbo.

Nuospaudos

Nepatogi avalynė kartais palieka nemalonių „prisiminimų“, suformuodama nuospaudas ant pirštų ar pėdos apačios. Suragėjęs odos sluoksnis ilgainiui ima skaudėti minant ir ima trukdyti vaikščioti. Tad jeigu užčiuopėte tokią vietą ant savo pėdos, pirmiausia pasidarykite ramunėlių, beržo lapų arba muilo ir sodos voneles. Jos padės suminkštinti suragėjusią odą, kurią po truputį galėsite nugremžti. Jeigu per kelis mirkymus nuospaudų nepavyks atsikratyti, rekomanduojama kreiptis į vaistininką specialių priemonių.

Fotolia nuotr./Pasirūpinkite savo pėdomis
Fotolia nuotr./Pasirūpinkite savo pėdomis

Karpos

Karpos – virusinis susirgimas, užklumpantis dažniausiai tada, kai organizmas mažiausiai būna tam pasiruošęs. Tad jeigu ant pėdos radote nors mažutę karpą, nelaukite, kol ji išsikeros, o čiupkite iš karto jautį už ragų. Nedidelę karpą galite išnaikinti ir patys namuose, naudodami specialų ugniažolės ekstraktą ar kitą vaistinėje rekomenduotą praparatą, o jai užaugus problemą įveiks tik gydytojas su skalpeliu rankose.

Suragėję kulnai

Po žiemos kulnai, ypač vyresnių žmonių, dažnai „pasipuošia“ suragėjusiu odos sluoksniu, kuris dar būna linkęs skausmingai sutrūkinėti. Jeigu taip nutiko ir jums, kartą savaitėje patariama pamirkyti kojas vonelėje ir pėdas nušveisti specialia kempine. Periodiškai prižiūrimos pėdos niekada nesukels panašių bėdų. Jeigu suragėjęs sluoksnis labai storas, jam suminkštinti gali prireikti specialių rūgštinių preparatų iš vaistinės.

Įaugę nagai

Su įaugusių nagų problema dažniausiai susiduria tie, kurie atkakliai nenori išmokti jų karpyti teisingu būdu. Nors specialistai nuolat kartoja, kad kojų nagus, priešingai nei rankų, reikia karpyti tiesiai, neapvalinant, taip daro anaiptol ne visi. Pradedantis įauginėti nagas iš pradžių kelia tik nedidelį diskomfortą, tačiau laikui bėgant skausmas didėja. Skausmą mažina ir šiek tiek lengvina kasdienės druskos vonelės.

Fotolia nuotr./Pedikiūro idėjos
Fotolia nuotr./Pedikiūro idėjos

Nagų grybelis

Nagų grybelis arba onichomikozė sudaro apie trečdalį visų grybelinių susirgimų. Ligą sukelia grybelio infekcija, kurią galima parsinešti iš pirties ar baseino, paplūdimio ar netgi viešbučio, jeigu kambaryje vaikščiojate basi. Grybelis gali pažeisti tarpupirščių odą, kuri ima perštėti ir luptis, o gali įsitaisyti po nagu, pažeisdamas jo plokštelę.

Tad įdėmiai apžiūrėkite pėdas ir ypač – nagus: ar jie lygūs, negruoblėti, nepageltę. Aptikus šiuos simptomus reikia neatidėlioti gydymo, nes galite užkrėsti kitus šeimos narius, o užleista liga pareikalaus dar ilgesnio gydymo laiko.

Nagų grybelio gydymas yra vienas sudėtingiausių, mat po nagu įsikūrusią infekciją reikia dar pasiekti. Geriami priešgrybeliniai vaistai praranda savo populiarumą dėl didelio šalutinio poveikio kepenims, o vietinio veikimo tepalai neturi galimybės patekti po nagu ir paveikti grybelį.

Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad efektyvi nagų grybelio gydymo priemonė yra vaistinis nagų lakas „Onytec“. Naudojant kartą per dieną, jame esanti nešančioji medžiaga veikliąją medžiagą perneša per nago plokštelę ir tiesiogiai veikia grybelį. Gydymas trunka tol, kol nagas visiškai atauga, t. y., gali užtrukti nuo 6 iki 12 mėnesių. Nors šis laikas atrodo gana ilgas, tačiau gydymas nesudėtingas, ypač prisiminus ankstesnius skausmingus chirurginius metodus, kai grybelio pažeistas nagas tiesiog būdavo šalinamas.

Svarbiausia yra pastebėjus problemą iš karto imtis gydymo ir rinktis efektyviausią vaistą, taip sutaupant ir laiko, ir pinigų. Didžiausia klaida tokiu atveju būtų sergantį nagą bandyti užmaskuoti nagų laku ir leisti problemai dar labiau įsisenėti bei išplisti.

Kad pėdos būtų ir gražios, ir sveikos

Karštomis dienomis mūsų pėdos dažniau prakaituoja, ypač jei dėvime dirbtinės odos, uždarą ar tiesiog nepatogią avalynę. Drėgnos ir prakaituotos kojos yra puiki terpė plisti grybelinei infekcijai, jei tokią iš kur nors parsinešėte. Tad pirmiausia derėtų pasirūpinti patogiais bateliais ar basutėmis, kad koja jaustųsi komfortiškai. Svarbu turėti pakaitinę avalynę, kad prakaitas spėtų išdžiūti ir išsivėdinti, laikas nuo laiko nepamiršti jos iššluostyti drėgnu skudurėliu su muilu.

Na, o savo pėdas grįžus namo palepinti vonelėmis su paprasta arba Negyvosios jūros druska, patepti minkštinančiais kremais su žolelėmis. Ir nepamiršti, kad mūsų pėdos gražios tada, kai yra sveikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius