-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naujiena: vitaminų programos – kaip pažadinti vidinę energiją?

„Sapiens“ vitaminų programų iniciatorius, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) biomedicinos mokslų daktaras, sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta pastebi, kad intensyvus gyvenimo ritmas ir nuovargis, jaučiamas po darbo, priverčia stabtelti daugelį žmonių. Nors negalima tiksliai pasakyti, kaip sueikvojama visa mūsų energija, tačiau yra žinoma, kas gali padėti išvengti perdegimo ir suteikti daugiau energijos nei įprastai.
Gera savijauta
Gera savijauta / „Fotolia“ nuotr.

Kokie veiksniai lemia gerą savijautą?

Vienas svarbiausių veiksnių, žinoma, yra sveika mityba ir jos metu pasisavinamos naudingosios medžiagos. Kadangi yra nelengva užtikrinti, kad kasdien su maistu būtų gaunama pakankamai įvairių maistinių medžiagų, pravartu į savo mitybos planą įtraukti maisto papildų, kurie suteiktų organizmui trūkstamų medžiagų.

Mūsų organizmas gyvena pagal metų laikus ir reaguoja į sezoniškumą – tam tikrų medžiagų gali pakakti pavasarį ir vasarą, o rudenį ir žiemą jų gali pritrūkti. Vis dėlto, kiekvienas neabejotinai nori būti energingas ir jaustis gerai, nepriklausomai nuo sezono, tad priemonė, kuri primintų apie vitaminus ir jų skirtingą vartojimą bei dozavimą visus metus, yra labai reikalinga.

Svarbu paminėti, kad mūsų savijautai įtakos turi ir gyvenimo būdas, laisvalaikis, miego kokybė bei paros režimas.

Ar vitaminai gali padėti jaustis energingiems ir leisti nuveikti daugiau?

Aktyviai sportuojant, intensyviai mokantis ar dirbant, keičiantis oro sąlygoms ar neišsimiegant, dažnai nukenčia imunitetas, juntamas energijos trūkumas, galima lengviau susirgti. Pažadinti energiją galima kokybiškai ir aktyviai leidžiant laiką, sveikai maitinantis ir reguliariai vartojant maisto papildus.

Maisto papildų rinka šią dieną plečiasi itin greitai. Fizinį, protinį darbingumą gerinančios medžiagos, imunitetui ar grožiui skirti maisto papildai neretai mums žada labai daug, tačiau vis augantis maisto papildų pasirinkimas ir skambūs reklaminiai šūkiai paprastam vartotojui gali sukelti tikrai nemenkų iššūkių. 2017 metais Navaro ir kt. publikuotas mokslinis tyrimas atskleidė, kad netinkamas maisto papildų vartojimas ir dozavimas gali sukelti rimtą grėsmę žmonių sveikatai. Būtent dėl šios priežasties būtina žinoti vitaminų vartojimo taisykles, dozes ir reguliarumo svarbą.

123RF.com nuotr./Vitaminai
123RF.com nuotr./Vitaminai

Be to, šiltuoju metų laiku reikia kitokios veikliųjų medžiagų koncentracijos nei šaltuoju metų laiku. „Sapiens“ vitaminų sudėtis yra pritaikyta konkrečiam sezonui, tad kiekvienas gauna tokių medžiagų, kurių tuo metu trūksta labiausiai. Skirtingi vitaminai ilgainiui papildo natūralius organizmo rezervus riebaluose ir vandenyje tirpiais vitaminais, aktyvina imuninės sistemos veiklą, geriną darbingumą bei tonizuoja. Pavyzdžiui, šiltuoju metų laiku žmogus pagal vitaminų prenumeratos programą gaus daugiau aminorūgščių, įvairių mineralų, granatų ir ciberžolės, žaliosios arbatos polifenolių, kurie reikalingi norint gyventi aktyvų gyvenimą vasarą.

Renkantis vitaminus, svarbu atsižvelgti ir į lytį. „Sapiens“ vitaminų programa „Energingas žmogus. Vyrai“ yra sudaryta iš vitaminų A, D, C, B6, cinko, vario ir seleno, kurie padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, bei vitamino B12, kuris padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą.

Moterims, norinčioms visą dieną jaustis energingai, o vakare tinkamai pailsėti ir rytą pradėti žvaliai, rekomenduojama rinktis „Sapiens“ vitaminų liniją „Energingas žmogus. Moteris“, į kurią įtraukta augalinės kilmės preparatų, geležies ir folio rūgšties. Augalinės kilmės medžiagos, tokios kaip ginkmedis, ženšenis ir česnako ekstraktai, yra itin naudingos, nes jos padeda palaikyti bendrą sveikatos būklę, protinį ir fizinį darbingumą. Geležis, folio rūgštis bei B grupės vitaminai moters organizmui labai svarbūs tinkamam hemoglobino ir feritino kiekiui palaikyti.

Taigi, tokie sveikos gyvensenos aspektai kaip aktyvus laisvalaikis, subalansuota mityba ir reguliarus maisto papildų vartojimas gali padėti išlaikyti produktyvumą visą dieną ir neleisti pavargti. Yra sakoma, kad diena nesibaigia po darbo valandų – juk ir po darbo kiekvienas galime gyventi energingai dar kelias valandas: leistis į ekstremalius nuotykius, išbandyti save naujose srityse ar baigti dar vieną aukštąją mokyklą.

Ar vitaminai tikrai gali padėti puoselėti mūsų vidinį grožį ir palaikyti tobulas kūno linijas?

Esama tam tikrų vitaminų, kurie gali padėti pagerinti veido odos būklę (drėgnumą, stangrumą, raukšlių išlyginimą) ir puoselėti vidinį grožį – pavyzdžiui, pasisavinant vitaminą C gaunama kolageno, likopeno ir hialurono rūgšties tinkamai apykaitai.

„Sapiens“ vitaminų programa „Gražus žmogus“ yra sukurta pamaitinti odą natūraliais kolageno peptidais, padėsiančiais palaikyti drėgmę, elastingumą bei skaistumą. Juose esantis metilsulfazaminas dar ir teigiamai veikia sąnarių būklę, ypač tada, jei kartu yra vartojamas ir kolagenas.

Šiuo metu rinkoje gausu įvairių maisto papildų, skatinančių lieknėjimą. „Sapiens“ vadovaujasi taisykle, kad pirmiausia reikia susidraugauti su savo kūnu: kasdien judėti, stiprinti emocinę sveikatą ir nuolat save motyvuoti. Dėl to buvo sukurta dar viena vitaminų linija „Lieknas žmogus“, kuri tinka tiek vyrams, tiek moterims, nepriklausomai nuo to, ar jie sportuoja, yra fiziškai aktyvūs ar tik pradeda tokiais būti. Šios linijos papildai padeda keisti riebalinio, raumeninio audinio proporcijas, stimuliuoti centrinę nervų sistemą ir skatina organizmą efektyviau oksiduoti riebalus.

Akivaizdu, kad mūsų energijai įtakos gali turėti įvairūs veiksniai, tokie kaip kasdieniai įpročiai, laisvalaikis, mityba ir su ja gaunamos maistinės medžiagos. Jei dienai baigiantis jaučiate nuovargį ir vis klausiate savęs, ar tinkamai išnaudojote laiką, reikėtų įvertinti savo gyvenimo būdą ir įsitikinti, ar jūsų kūnas tikrai aprūpintas visomis būtinomis medžiagomis, gauna užtektinai poilsio ir aktyvios fizinės veiklos.

Norite susipažinti su vitaminų programomis? Būtinai apsilankykite čia.

Vartojant maisto papildus individualūs rezultatai gali skirtis. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius