Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nitratai, pesticidai ir kiti chemikalai – visi apie tai kalba, bet realybė daug šviesesnė

Nepaliaujama tema visuomet yra ne tik lietuviškas oras, bet ir maisto kokybė. Perkant vaisius ir daržoves visuomet itin aktuali tema yra iš kur tai atvežtą, o galbūt užauginta Lietuvoje. Būgtai iš vienų šalių vaisiai ir daržovės atkeliauja apipurkšti chemikalais, iš kitur jų net nepaliesti. Realybė šiek tiek skiriasi nuo visuomenėje vyraujančių nuostatų ir kalbų apie chemikalus.
Daržovių sriuba.
Daržovių sriuba. / Fotolia nuotr.

Reikalaujama iš visų

Kiekvienas prekybos centre ar parduotuvėje atsiduriantis vaisius ar daržovė, atkeliaujantys iš visos Europos Sąjungos, prižiūrimas „nuo lauko iki stalo“. Europos Sąjungos teisės aktai užtikrina, kad šviežių produktų kokybė būtų išlaikoma visuose maisto grandinės etapuose. Pradedant auginimu ir baigiant tik tuomet, kai gražus ir kvapnus europietiškas apelsinas įkrenta į mūsų pirkinių krepšelį.

Bendri principai ir reikalavimai maisto saugai taikomi visose Europos Sąjungos valstybėse, tad nesvarbu, ar šviežias vaisius į mūsų virtuvę atkeliavo iš pietų Europos valstybių ar iš Nyderlandų, Vokietijos – visur produktai prižiūri taip pat, pagal tuos pačius standartus ir principus.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Daržovės
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Daržovės

Tikrina nuolatos

Lietuvoje situacija taip pat neatsilieka ir prekybininkai neveža bet kokių vaisių ar daržovių iš nežinia kurio pasaulio krašto, o tada pristato juos kaip aukščiausios kokybės. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pagal teisės aktų reikalavimus vykdo augalinio maisto produktų taršos stebėseną, pesticidų, mikotoksinų, akrilamido ir furano liekanų, esančių augalinio maisto produktuose, kontrolę. 

Nuolatos imami mėginiai leidžia nepaliaujamai stebėti maisto produktų, o ypač šviežių vaisių ir daržovių iš visos Europos Sąjungos kokybę ir ar jie atitinka maisto saugos reikalavimus. Mėginiai leidžia nustatyti, ar švieži produktai neviršina leistinų medžiagų normų.

Vykdomi importuojamų ir eksportuojamų maisto produktų ir jų žaliavų tyrimai, vidaus rinkoje atrinktų ir privačių asmenų pristatytų mėginių maisto produktų ir jų žaliavų tyrimai. Maisto produktai analizuojami įvertinant mikotoksinus, toksiškumą, pesticidų likučius, sunkiųjų metalų kiekį.

Svarbiausia – kad viskas būtų normos ribose

Jei dažnai kyla klausimas, ar tikrai kas nors stebi mūsų perkamų produktų kokybę, tai vertėtų žinoti, jog nuolatos stebimi šie švieži vaisiai ir daržovės: braškės ir žemuogės, citrusiniai vaisiai, kiviai, kriaušės, obuoliai, saldžiosios paprikos, persikai ir nektarinai, pomidorai, salotos, garbanotosios ir plačialapės trūkažolės, valgomosios vynuogės.

Jei šviežių vaisių ar daržovių mėginys neatitinka bent vieno standarto, tuomet šalinama visa partija. 

Šviežiems vaisiams ir daržovėms, kuriems netaikomi specialieji prekybos standartai, taikomas bendrasis prekybos standartas. Realiai tikrinami beveik visi švieži vaisiai ir daržovės atsirandantys mūsų rinkoje, o tikrinimų duomenys turi būti registruojami specialioje duomenų bazėje.

Jei šviežių vaisių ar daržovių mėginys neatitinka bent vieno standarto, tuomet šalinama visa partija, todėl neverta bijoti, jog kas nors sprendžia, kad jei vaisiuose yra šiek tiek daugiau nei turėtų būti nitratų, bet beveik visiškai neaptikta pesticidų ar sunkiųjų metalų, tai kas nors lengva ranka pasakys, kad jie tinkami naudojimui.

Kampanija „Penki per dieną“

Primename, kad Pasaulio Sveikatos Organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 gramų vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, praeitais metais prasidėjusi ir Lietuvoje.

Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.

fhfhj-541aeeb03a00e

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius