Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Norite gyventi ilgiau? Štai kokius 5 dalykus daryti kasdien pataria specialistai

Nors tam tikrų veiksnių negalime kontroliuoti, tačiau yra dalykų, kuriuos galime padaryti, kad prailgintume savo gyvenimą.
Laiminga pora
Laiminga pora / Shutterstock nuotr.

„Nuo mūsų pačių priklausantis kasdienis elgesys turi didesnę įtaką sveikam ilgaamžiškumui nei genetika“, – „Fox News Digital“ sakė daktaras Gary Smallas, „Hackensack Meridian Health atminties, smegenų ir senėjimo ekspertas.

„Net žmonės, turintys genetinį polinkį sirgti Alzheimerio liga, gali ilgus metus išvengti ligos simptomų, jei pasirinks sveiką gyvenimo būdą“, – pridūrė jis.

G.Smallas pasidalijo penkiais svarbiausiais elgesio būdais, kurių reikia laikytis norint gyventi ilgiau ir sveikiau.

Pozityvus požiūris

Yra mokslinių įrodymų, kad pozityvus nusiteikimas padeda gyventi ilgiau ir sveikiau, – pažymėjo G.Smallas. „Optimistai patiria mažiau fizinių ir emocinių sunkumų, skausmo, turi daugiau energijos ir apskritai yra laimingesni ir ramesni gyvenime“, – sakė jis. Be to, įrodyta, kad optimizmas stiprina organizmo imuninę sistemą ir padeda geriau kovoti su infekcijomis. „Tyrimai parodė, kad kai žmonės sąmoningai stengiasi būti optimistiškesni, tai iš tikrųjų gali pakeisti jų požiūrį, – sakė G.Smallas. – Dėkingumo jausmas gali padidinti optimizmo lygį“, – pridūrė jis.

Reguliarus fizinis aktyvumas

Daugelyje tyrimų nustatyta, kad reguliarus fizinis aktyvumas lemia ilgesnę gyvenimo trukmę. „Tai gerina kraujotaką, didina endorfinų ir baltymų, kurie stiprina smegenų ląstelių ryšį, kiekį ir stiprina širdies sveikatą“, – sakė G.Smallas.

„Daugeliui žmonių sunku pradėti sportuoti, bet kai jie tai padaro, pagerėja jų energija, miegas ir nuotaika, o šie privalumai motyvuoja juos tęsti fizinį aktyvumą ilgą laiką“, – tęsė jis.

Ekspertai rekomenduoja derinti jėgos treniruotes (svorių kilnojimą) ir aerobikos pratimus. Tiems, kurie tik pradeda mankštos programą, geriausia pradėti lėtai, išsikelti kuklius tikslus ir palaipsniui didinti ištvermę, sakė gydytojas.

Jis rekomendavo susirasti malonią mankštos programą – bėgiojimą, važinėjimą dviračiu, plaukimą, jogą ir pan.

Sveika mityba

G.Smallo teigimu, sveika mityba gali turėti didelę įtaką gyvenimo trukmei, nes sumažina širdies ligų, vėžio ir kitų su amžiumi susijusių ligų riziką.

„Nutukimas vidutinio amžiaus grupėje didina demencijos riziką vėlesniame amžiuje, todėl porcijų kontrolė turi įtakos smegenų sveikatai“, – sakė jis „Fox News Digital“.

Omega-3 riebalai, gaunami iš žuvies ir riešutų, taip pat mažina padidėjusį uždegimą, kuris gali pakenkti smegenims ir širdžiai, pažymėjo G.Smallas.

„Antioksidantai vaisiuose ir daržovėse mažina su amžiumi susijusį oksidacinį stresą, dėl kurio gali susidėvėti viso kūno ląstelės“, – sakė jis.

Gydytojas taip pat rekomenduoja iki minimumo sumažinti perdirbtų maisto produktų ir rafinuoto cukraus vartojimą, kad sumažėtų rizika susirgti antrojo tipo diabetu, kuris siejamas su didesne demencijos tikimybe.

Streso valdymas

Kadangi lėtinis stresas didina demencijos ir širdies sutrikimų riziką, G.Smallas rekomenduoja į kasdienę rutiną įtraukti streso mažinimo programą.

„Meditacija ir atsipalaidavimo pratimai palaiko sveiką ilgaamžiškumą, – sakė jis. – Vos 10 minučių kasdienės meditacijos ne tik pagerina nuotaiką, bet ir sustiprina pažintinius gebėjimus.“

Laiku pasitikrinkite sveikatą

Aukštas kraujospūdis ir cholesterolio kiekis kraujyje turi įtakos kognityvinių gebėjimų silpnėjimui, širdies ligų ir trumpesnės gyvenimo trukmės rizikai, perspėjo G.Smallas.

„Šias ligas galima veiksmingai gydyti vaistais ir sveikos gyvensenos įpročiais, ypač fiziniais pratimais ir sveika mityba“, – sakė jis.

Ilgaamžiškumą taip pat gali padėti prailginti sveikatos patikrinimai. Kai kurios iš dažniausių rekomendacijų: mamografija dėl krūties vėžio, kolonoskopija dėl storosios žarnos vėžio, odos vėžio tyrimai, miego sveikatos stebėjimas, gimdos kaklelio vėžio tyrimai, akių patikra ir prostatos patikra vyrams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius