Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Odos vėžio rizika: suskaičiuokite, kiek apgamų ant jūsų dešinės rankos

Tyrėjai atskleidė, kad turint daugiau kaip 11 apgamų ant vienos rankų reikėtų sunerimti – mat tai reiškia didesnį nei vidutinį pavojų susirgti odos vėžiu (melanoma).
Įgimtus apgamus reikėtų stebėti.
Vizitas pas dermatologą. / Scanpix/Panthermedia nuotr.

Kaip skelbia BBC, dešinės rankos apgamų skaičius – geras viso kūno apgamų indikatorius. 100 apgamų ant viso kūno – penkis kartus viršija įprastą riziką susirgti odos vėžiu.

Tyrime, kuris buvo paviešintas britų žurnale „Dermatology“ („Dermatologija“), apibendrinti 3000 dvynių Jungtinėje Karalystėje duomenis. Gydytojai gali naudoti šias išvadas tam, kad nustatytų didžiausias rizikos grupes.

Melanoma kasmet suserga daugiau kaip 13 tūkst. žmonių Jungtinėje Karalystėje. Ji išsivysto iš neįprastų apgamų, o rizika, kad bus nustatyta melanoma, susijusi su paciento turimų apgamų skaičiumi.

Tyrėjai per aštuonerius metus patikrino didelę grupę dvynių moterų, surinko informaciją apie odos tipą, strazdanas ir apgamus ant jų kūno. Po to tyrimas buvo pakartotas mažesnėje – maždaug 400 vyrų ir moterų grupėje, kurie serga melanoma.

Moterys su daugiau kaip septyniais apgamais ant dešinės rankos turėjo devynis kartus didesnę riziką turėti daugiau kaip 50 apgamų ant viso kūno.

Tos, kurios turėjo daugiau kaip 11 apgamų ant dešinės rankos, dažniausiai turėjo ir daugiau kaip 100 apgamų ant viso kūno, taip pat ir didesnę riziką susirgti melanoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius