Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palyginkite savo rankų mažylius pirštus: dėl per dažno naudojimosi telefonais šie gali deformuotis

Išmaniesiems prietaisams vis labiau užvaldant mūsų gyvenimus, dažnas žmogus prie telefono praleidžia ne vieną valandą per dieną. Pasirodo, tai gali net šiek tiek deformuoti mūsų rankas. Internete pradėjo plisti nuotraukos, kurios matyti, kad būtent dėl nuolatinio telefono laikymo rankoje mažasis rankos pirštas gali įdubti.
Išmaniojo telefono laikymas su mažyliu gali jį deformuoti
Išmaniojo telefono laikymas su mažyliu gali jį deformuoti / „Twitter“ nuotr.

Nuotraukos su pasikeitusia žmonių pirštų forma internete ėmė plisti taip sparčiai, kad tam net buvo sugalvotas specialus terminas – „smartphone pinky“ (liet. išmaniojo telefono mažylis). Daug laiko prie telefonų praleidžiantys žmonės įsitikinę, jog jų mažyliai deformavosi nuo per ilgo išmaniojo prietaiso laikymo rankoje.

Kas gi tas „smartphone pinky“? Tai – šiek tiek įlenktas ar pakrypęs mažasis rankos pirštas, kuris, palyginti su kitos rankos pirštu, skiriasi savo forma, teigiama „Little Things“. Dauguma žmonių būtent mažuoju piršteliu prilaiko telefoną tam, kad jo neišmestų iš rankos, be to, taip yra patogiau juo naudotis.

Portalui „The Sun“ vaistininkė Pareena Patel teigė, kad kol kas nėra jokių klinikinių įrodymų, jog toks reiškinys, kaip mažojo piršto deformacija, egzistuoja. Vis dėlto pirštų būklė gali priklausyti nuo to, kaip dažnai žmogus savo rankose laiko išmanųjį telefoną.

„Nors nėra oficialių tyrimų, leidžiančių nustatyti, jog žmogaus pirštas deformavosi dėl telefono laikymo rankoje, yra priežasčių manyti, kad per dažnas naudojimasis gali paveikti mūsų raumenų funkcijas ir pakenkti sąnariams, ypač nykščio ir riešo srityje“, – sako P.Patel.

Telefonai rankoms gali pakenkti ir kitaip

Fizioterapeutas ir osteopatas Timas Allardyce teigia, jog reguliarus telefono naudojimas, ypač žinučių ar el. laiškų rašymas, sukelia pasikartojančius pirštų judesius.

„Trumpuoju laikotarpiu tai gali sukelti mažylio ir nykščio sąnarių hipermobilumą (kai sąnariuose padidėja amplitudė), nes raiščiai nuolat būna ištempti. Tačiau per kelis dešimtmečius tai gali išsivystyti iki osteoartrito, kai kremzlės degeneruojasi tarp sąnarių“, – sako T.Allardyce.

Paklaustas, ar tai pavojinga, specialistas patikina, kad tikrai ne. Anot jo, sąnarių pokyčius gali nulemti ne tik itin dažnas naudojimasis telefonu, bet ir dietos, paveldimumas ar žmogaus sveikatos būklė, rašoma „MailOnline“.

T.Allardyce pabrėžia, kad nereikėtų nerti į kraštutinumus neleidžiant sau visiškai naudotis mobiliuoju, tačiau pataria riboti laiką, praleidžiamą su telefonu.

„Žmonės neturėtų vengti naudotis telefonu, tačiau nereikėtų ir kasdien ištisai rašyti ilgų žinučių ar el. laiškų. Patarčiau telefoną rankose laikyti kuo mažiau, naudoti specialius laikiklius su laisvų rankų įranga bei prisiminti apie funkciją, kai tai, kas kalbama, telefonas pats automatiškai užrašo tekstu“, – sako T.Allardyce.

Pirštai negali deformuotis tik dėl telefono laikymo

Vis dėlto plaštakų chirurgijos srityje dirbanti Rachael Rohde mano, kad nuotraukose matomos pirštų deformacijos kilo visai ne dėl telefono laikymo.

„Būtų gana sudėtinga deformuoti bet kurį savo pirštą vien laikant mobilųjį telefoną. Kaip rankų chirurgė, manau, jog labiau tikėtina, kad čia kitos sąlygos nulėmė pakitusias pirštų formas, o žmonės, apie tai nežinodami, pamanė, jog tai gali būti susiję su telefonu“, – teigia R.Rohde, pridurdama, jog norint pamatyti pakitimus, reikėtų ne vienerius metus stipriai rankoje laikyti telefoną.

Tikėtina, jog įdubimas atsiranda dėl sunkesnių išmaniųjų telefonų, tačiau toks poveikis yra laikinas

Kaip rašoma portale „Popular Science“, tikėtina, jog įdubimas atsiranda dėl sunkesnių išmaniųjų telefonų, tačiau toks poveikis yra laikinas. Atsiradęs įdubimas yra tas pats, kai nuo kojinių su tvirta elastine juosta ant kojų atsiranda žymės, kurios vėliau pranyksta. Taip turėtų atsitikti ir su telefono žyme ant piršto.

Specialistė pabrėžia, kad jos paneigimas apie žmonių atrastą teoriją nereiškia, jog telefonų naudojimasis mums nedaro jokios įtakos.

„Jei visą dieną naudositės telefonu, gali atsirasti pirštų tirpimas. Dėl nuolatinio gaunamo spaudimo pirštui atsiranda tikimybė, jog bus pažeistas nervas, o po kurio laiko pradės nykti raumenys. Be to, gali atsirasti rankos skausmai“, – sako R.Rohde.

Jei mobiliojo telefono laikymas rankoje kelia nemalonius pojūčius ar skausmą, patariama stengtis telefoną laikyti kitoje padėtyje, juo naudotis kita ranka ar pasidėjus ant stalo. Atlikus pakeitimus ir vis dar jaučiant skausmą, rekomenduojama kreiptis į gydytoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius