-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pataria ginekologė: kaip susigrąžinti intymių santykių kokybę artėjant menopauzei

Moters organizmas visiškai priklauso nuo hormonų, iš kurių svarbiausias – estrogenas. Kai su amžiumi jo ima mažėti, organizme pradeda vykti įvairūs pokyčiai. Apie tai, kad sutrinka mėnesinių ciklas, prasideda prakaitavimas ir karščio bangos, sutrinka miegas, pradeda slinkti plaukai, trupėti nagai, greičiau senti oda, atsiranda daugiau raukšlių, daug kalbama. Tačiau daugelis moterų net savo ginekologui nedrįsta pasisakyti apie pokyčius intymioje sferoje.
Vidutinio amžiaus pora
Vidutinio amžiaus pora / 123RF.com nuotr.

Kas vyksta su makštimi artėjant menopauzei

Sumažėjus estrogeno gamybai kiaušidėse, išorinių lytinių organų (lytinių lūpų) palaikomieji audiniai ir makšties oda tampa plonesnė, ne tokia elastinga. Dėl sumažėjusių gleivių išskyrimo makšties gleivinė sausėja. Dažnai pasikeičia ir pačios makšties išskyros, kadangi sumažėjus estrogenų kiekiui, kinta makšties pH (rūgštingumas). Šis pokytis veikia mikroorganizmų balansą, išskyrose mažėja gerųjų (lakto) bakterijų. Jos tampa vandeningesnės, bespalvės, įgauna nemalonų kvapą, gali sukelti niežėjimą, peršėjimą. Dažnai šie simptomai painiojami su makšties infekcijų simptomais.

Suplonėjusi makšties ir vulvos oda yra lengviau pažeidžiama. Pažeidimų rizika didėja lytinio akto metu, ypač jei makštis yra sausa, tuomet net ir nedidelė trintis gali sukelti skausmą bei diskomfortą. Jei vulvos „lūpos“ yra plonos ir sausos, peršėjimą gali sukelti net trintis į apatinius drabužius.

„Mažėjant estrogenų pakitimų palaipsniui atsiranda visose organizmo sistemose. Tokie patys procesai, kokie vyksta odoje, prasideda ir makšties gleivinėje: ji, kaip anksčiau, neatsistato, plonėja, mažėja glikogeno, keičiasi makšties bakterijų pusiausvyra, didėja makšties terpės rūgštingumas (pH). Dėl visų šių dalykų išsausėja gleivinė.

Praėjus maždaug 3–4 metams po menopauzės vienokio ar kitokio lygio makšties sausumas atsiranda beveik pusei moterų. Tik moterys kartais vengia apie tai kalbėti ir vis dar įsivaizduoja, kad taip ir turi būti arba tai praeis savaime. Nepraeis. Apžiūros metu mes matome problemą, paklausiame, ką jos jaučia, ir tik tuomet moterys pradeda apie tai atvirai kalbėti“, – pasakojo ginekologė Daiva Keršulytė.

Asmeninio albumo nuotr./Daiva Keršulytė
Asmeninio albumo nuotr./Daiva Keršulytė

Blogėja lytinių santykių kokybė

Neretai tik ginekologo kabinete moterys prisipažįsta, dėl išsausėjusios makšties gleivinės negali mylėtis su savo partneriu. Dažnai dėl to pradeda byrėti ir santykiai poroje. Taigi fiziologinės problemos persipina su psichologinėmis.

„Susidaro uždaras ratas. Kai moteris lytiniuose organuose jaučia diskomfortą (deginimą, perštėjimą), ji pradeda vengti lytinių santykių, kadangi jie pasidaro skausmingi, o kartais – visai neįmanomi. Kadangi gleivinė išsausėjusi, ji lengvai pažeidžiama – lytinių santykių metu atsiranda mikroįtrūkimai, iš kurių netgi gali pakraujuoti, atsiranda deginimo jausmas. Natūralu, kad patiriant skausmą apie jokį malonumą negali būti nė kalbos.

Jeigu makšties raumuo neturi lytinių santykių veiklos, jis silpsta dar greičiau.

Jeigu makšties raumuo neturi lytinių santykių veiklos, jis silpsta dar greičiau.

Kita vertus, atlikti tyrimai rodo, kad moteriai menopauzės laikotarpiu lytiniai santykiai yra naudingi, kadangi su amžiumi silpstančią makštį, kaip ir bet kuriuos kitus raumenis, reikia treniruoti. Jeigu šis raumuo neturi lytinių santykių veiklos, jis silpsta dar greičiau. Būtent todėl seksologai pataria moterims suteikti makščiai veiklos – jeigu nėra realaus partnerio, šiais laikais yra įvairiausių priemonių, padedančių šį raumenį treniruoti“, – patarė ginekologė.

Makštį reikia prižiūrėti kaip veido odą

Pasak pašnekovės, šiuolaikinės moterys dažnai jau žino, kad makštį galima drėkinti, todėl naudoja įvairius drėkiklius ir lubrikantus, bet ne visada žino, ką pasirinkti.

„Lubrikantai paprastai drėkina tik momentiškai, o mes visada siekiame ilgalaikio efekto. Todėl geriausiai tinka drėkinančios priemonės su hialurono rūgštimi. Ji unikali tuo, kad sugeba prisijungti 200 kartų daugiau vandens nei pati sveria. Todėl drėkinamoji hialurono galia tikrai įspūdinga. Be to, ji turi kaupiamąjį poveikį, t. y. kuo ilgiau tokios priemonės naudojamos, tuo labiau drėkinama gleivinė. Be to, hialurono rūgštis slopina uždegimą, skatina jungiamojo audinio gamybą bei atsistatymą.

Vienas drėkinimo kursas neatstatys makšties visam laikui, reikia įprasti tai daryti nuolat.

Vienas drėkinimo kursas neatstatys makšties visam laikui, reikia įprasti tai daryti nuolat.

Juk savo veido odą šiuo laikotarpiu prižiūrime reguliariai. Lygiai taip pat reikia prižiūrėti ir makšties gleivinę. Iš pradžių šias priemones reikia naudoti dažnai – kasdien 2–3 savaites, vėliau užtenka 1–2 kartų per savaitę. Esant tokiai nuolatinei priežiūrai, jeigu problema nėra labai gili ir įsisenėjusi, gleivinės sausumo ir su juos susijusių problemų galima išvengti“, – teigė pašnekovė.

Be diskomforto, dėl išsausėjusios makšties gleivinės dažniau kyla infekcinės ligos – tiek makšties, tiek šlapimo takų, kadangi kinta ir šlapimtakio gleivinė, prie jos dažniau prisitvirtina bakterijos. Be to, kadangi dažniau išsivysto makšties gleivinės infekcijos, padaugėja galimybių joms dažniau išplisti ir į šlapimo kanalą. Jei šios problemos užleidžiamos, gali atsirasti dirglios šlapimo pūslės sindromas, šlapimo nelaikymas.

„Taigi viena problema pagimdo kitą problemą. Todėl besikartojant makšties infekcijoms būtina išsiaiškinti, ar pagrindinė priežastis nėra išsausėjusi makšties gleivinė. Tokiu atveju neužtenka gydyti vien tik uždegimą, norint pašalinti pagrindinę priežastį reikia drėkinti gleivinę. Ir tuomet tiek makšties, tiek šlapimo takų uždegimų dažnis sumažėja“, – aiškino D.Keršulytė.

Sugrįžta gyvenimo kokybė

Priemonių, skirtų makšties priežiūrai, šiandien yra tikrai labai daug, svarbu, kad jos būtų patikimos, saugios ir efektyvios.

Makšties ovulės „Feminella Hyalosoft“ savo sudėtyje turi ne tik hialurono rūgšties, bet ir azijinės centelės, miškinės dedešvos, vaistinės ramunėlės, arbatmedžių eterinių aliejų, vitamino E. Visų šių sudėtinių dalių derinys drėkina makšties gleivinę, skatina regeneraciją, gleivių gamybą, mažina gleivinės sudirgimą, pasižymi antimikrobiniu, priešuždegiminiu, antioksidaciniu ir apsauginiu poveikiu.

Naudojant teisingas makšties drėkinimo priemones, simptomai išnyksta, atsistato lytinių santykių kokybė.

Naudojant teisingas makšties drėkinimo priemones, simptomai išnyksta, atsistato lytinių santykių kokybė.

Ovulės tinka ir nėščioms bei maitinančioms moterims, kurioms dėl hormonų pokyčių taip pat gali sausėti makšties gleivinė.

Austrijoje atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 150 moterų parodė, kad jau po 10 dienų vartojant šias ovules buvo pastebėtas ryškus pagerėjimas mažinant makšties sausumą ir atrofiją. Poveikį po 10 parų vertino pacientės bei gydytojai ir abiejų įvertinimai buvo geri ir labai geri.

„Kai moterys pradeda naudoti teisingas makšties drėkinimo priemones, jas kamavę simptomai išnyksta, atsistato lytinių santykių kokybė, sugrįžta pasitikėjimas savimi ir gyvenimo džiaugsmas. Jos sako: kodėl neatėjau anksčiau ir nepasitariau!“ – dalinosi ginekologė.

VIDEO: Psichologija kiekvienai. Kodėl vyrai moterims nebesako komplimentų?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius