Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmasis tokio tipo tyrimas atskleidė, kokią žalą sukelia elektroninės cigaretės

Mokslininkų grupė iš Ročesterio universiteto Niujorko valstijoje, JAV, atliko tyrimą ir išsiaiškino, kad elektroninės cigaretės kenkia žmogaus dantenoms ir dantims. Tyrimo rezultatai paviešinti moksliniame žurnale „Oncotarget“.
Elektroninė cigaretė
Elektroninė cigaretė / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

„Mes sugebėjome pademonstruoti, kad garo kaitinimo elektroninėse cigaretėse proceso metu organizmas išskiria uždegiminius baltymus, kurie sukelia stresą ląstelėse, skatina jų pažeidimus ir sudaro sąlygas burnos ertmės susirgimams vystytis“, – paaiškino tyrimo vadovas mokslų daktaras Irfanas Rahmanas.

Tyrimo ataskaitoje taip pat kalbama, kad įvairūs aromatizatoriai, įeinantys į elektroninėms cigaretėms skirtų skysčių turinį, sukelia skirtingo lygio žalą sveikatai. Nikotinas, esantis daugelio elektroninių cigarečių skysčių turinyje, taip pat sukelia dantenų susirgimus.

Mokslininkai ketina tęsti tyrimą ir išsiaiškinti, koks yra ilgalaikis elektroninių cigarečių poveikis žmogaus organizmui.

Lapkričio pradžioje JAV mokslininkai taip pat nustatė, kad elektroninių cigarečių vartojimo metu išskiriamų aldehidų siekis viršija leistinas normas, o kuo skystis labiau aromatizuotas, tuo daugiau aldehidų išskiriama. Padidintas aldehidų kiekis gali sukelti vėžį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius