Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Priartėjome prie 1000 COVID-19 atvejų: kurios mokslininkų prognozės pildosi ir kas bus toliau

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius prof. dr. Sauliaus Čaplinskas, prisimindamas dar kovo viduryje nuskambėjusią kinų mokslininkų prognozę, kad susirgimų COVID-19 skaičius už Kinijos ribų kas 19 dienų didės 10 kartų, savo feisbuko paskyroje teigia, kad ji išsipildė su kaupu.
Vilniuje pažydo sakuros
Vilniuje pažydo sakuros / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Remiantis šią prielaida, COVID-19 infekcijos atvejų skaičius Lietuvoje balandžio pabaigoje turėjo pasiekti net 1000 diagnozuotų atvejų, iš kurių beveik 100 būtų gydomi intensyvios terapijos skyriuose.

„Tačiau 1000 pasiekėme anksčiau nei prognozuota“, – teigia medikas.

Penktadienio, balandžio 10 d., ryto duomenimis, Lietuvoje diagnozuoti 999 COVID-19 atvejai. Kadangi statistika kasdien pasipildo, akivaizdu, kad vakare jų turėsime daugiau nei 1000.

Ligoninėse šiuo metu gydoma daugiau nei 100 COVID-19 sergančių pacientų.

Prognozės – optimistinė ir pesimistinė

Prieš savaitę savo ilgalaikes prognozes buvo pateikę ir lietuvių mokslininkai – Vilniaus universiteto profesoriai Alfredas Račkauskas ir Remigijus Leipus. Jie pateikė dvi prognozes – realistinę ir pesimistinę.

Pagal abi prognozes, virusas piką turėtų pasiekti balandžio pradžioje – balandžio 9–12 dienomis, o po to jau būtų galima tikėtis epidemijos suvaldymo.

Vilniaus universiteto nuotr./Vilniaus universiteto mokslininkų parengtos skaidrės, kuriose – prognozės apie koronavirusą
Vilniaus universiteto nuotr./Vilniaus universiteto mokslininkų parengtos skaidrės, kuriose – prognozės apie koronavirusą

Ligoninėse daugiausia vietų bus užimta gegužės pradžioje.

Matematikai suskaičiavo, kad iki metų pabaigos sirgti COVID-19 turėtų iki 6 tūkst. Lietuvos gyventojų. Mirčių, skaičiuojama, gali būti 208–247 per metus.

Pagal realiuoju vadinamą scenarijų, mirčių bus 208, sirgs 4597 žmonės. Pagal pesimistinį scenarijų, sirgs 5883 žmonės, mirs 247.

Pagal nustatytų susirgimų atvejų skaičių, panašu, kad į optimistinį scenarijų nepatenkame, tačiau prognozių tikslumas turbūt geriausiai pasimatys po Velykų.

Vilniaus universiteto nuotr./Vilniaus universiteto mokslininkų parengtos skaidrės, kuriose – prognozės apie koronavirusą
Vilniaus universiteto nuotr./Vilniaus universiteto mokslininkų parengtos skaidrės, kuriose – prognozės apie koronavirusą

Ar išvengsime Italijos scenarijaus?

Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Visuomenės sveikatos fakulteto profesoriaus Mindaugo Stankūno, yra ir gerų žinių.

Jis pateikė dvi kreives. Žalia linija rodo koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičiaus dinamiką Lietuvoje. Raudona punktyrinė linija rodo, kokia situacija galėjo susiklostyti mūsų šalyje, jei pas mus epidemija būtų plitusi „itališku greičiu“.

M.Stankūno nuotr./Koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičiaus dinamika
M.Stankūno nuotr./Koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičiaus dinamika

„Tokiu atveju šiandien turėtume 2663 atvejus ir 192 mirtis. Tačiau dabar turime 999 atvejus ir 16 mirčių. Šis epidemijos sulėtėjimas buvo pasiektas visų mūsų pastangų dėka. Turime teisę didžiuotis, kad įrodėme, jog nesame visiškoje viruso malonėje ir galime paneigti pesimistines prognozes. Įrodykime tai dar kartą! Likime per šventes namie ir neleiskime mūsų žaliai linijai šauti į viršų“, – ragino mokslininkas.

Naujausia prognozė

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) epidemiologai ir Lietuvos energetikos instituto (LEI) matematinio modeliavimo ekspertai, susibūrę į iniciatyvinę grupę, atsižvelgdami į karantino priemonių taikymo efektyvumą sukūrė modelį, prognozuojantį COVID-19 infekcijos plitimą Lietuvoje.

Pateikiame naujausius duomenis, gaunamus iš įvairių šaltinių.

  • Epidemijos pikas: 2020 m. balandžio 24 d.
  • Epidemijos pabaiga: 2020 m. gegužės pabaigoje.
  • Piko metu užregistruotų ir vis dar sergančių skaičius: 1100–1500.
  • Bendras užregistruotų užsikrėtusių skaičius per visą protrūkį: apie 2000.
  • Bendras mirusiųjų skaičius per visą protrūkį: iki 50.
  • Prognozuojamas šiuo metu (balandžio 10 d.) pasveikusiųjų skaičius: iki 200.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius