-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Profesoriaus R.Kėvalo perspėjimas tėvams: dėl karantino atidėliojant vaikų apžiūras nenustatomos net onkologinės ligos

Pandemijos laikotarpiu daugiausia kalbama apie poveikį ekonomikai, suaugusiųjų psichologinei būsenai ar bendrai sveikatai. Kol iš namų dirbantys tėvai skundžiasi, kaip sunku tai daryti aplink lakstant mažiesiems, apie pastarųjų savijautą ir karantino pasekmes jiems kalba nedaugelis.
Prof. Rimantas Kėvalas
Prof. Rimantas Kėvalas / Asmeninio archyvo nuotr.

Lietuvoje nemažai šeimų, kur mažieji uždarius mokyklas bei dienos centrus, ne tik nebesusitinka su draugais, bet ir nebegauna vienintelio subalansuoto dienos maisto, nebeturi erdvės mokytis. Nemažai ir tokių, kurie neturi kompiuterio ar interneto, tad vaikai negali dalyvauti pamokose nuotoliniu būdu.

Vienais aspektais vaikų uždarymas namuose kartu su tėvais turėjo nemažai neigiamų pasekmių, kitais – priešingai, pakrypo į gerąją pusę. 15MAX kalbinti specialistai įsitikinę, kad vaikų sveikata, elgesys ir požiūris į patį karantiną – tėvų nuopelnas ir nuo jų labiausiai priklauso, kaip mažieji išeis iš šios sunkios situacijos.

Fizinio smurto nepadaugėjo, dėl emocinio – neaišku

Dalyje Lietuvos šeimų, kuriose auga vaikai, kartu gyvena ir į priklausomybes įnikusių, neretai agresyvių žmonių, tad vaikams negalint išeiti iš namų, kyla didesnis pavojus patirti suaugusiojo pyktį ar net fizinę agresiją.

Kauno klinikų vadovas, profesorius Rimantas Kėvalas, papasakojo apie lapkritį UNICEF išleistą dokumentą, pavadinimu „Kaip išvengti kovidinės vaikų kartos“, kuriame dėmesys skiriamas ir smurtui artimoje aplinkoje: „Dokumente pabrėžiama ir šešėlinė smurto epidemija. Buvimas namuose, kai tėvai priversti dirbti iš namų, ar, dar blogiau, netenka darbo, pajamų, vis dėlto kelia įtampą. Visi patiria didelę emocinę įtampą, tad net nereikia fizinio smurto – labai daug pasitaiko ir psichologinio smurto atvejų. Nutinka, kad tėvai pratrūksta ir neišlaiko, tada vaikai auga nesaugioje aplinkoje, be galimybės išeiti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius