Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ragina neatidėlioti gerų darbų kitiems metams – galite išgelbėti tris gyvybes

Pagal senovės papročius sakoma, kad iki metų pabaigos būtina užbaigti visus darbus ir jų nenukelti ateinantiesiems. Svarbu ne tik laiku susitvarkyti profesinius reikalus, bet dar iki Naujųjų metų rasti laiko ir geriems darbams, todėl Nacionalinis kraujo centras (NKC) dar šiais metais kviečia tapti kraujo donorais ir padėti tiems, kuriems to labiausiai reikia.
Draugo diena - proga tapti kraujo donoru
Draugo diena - proga tapti kraujo donoru / Org.

Pradėti nuo savęs

Nacionalinis kraujo centras gruodžio 27 d. skelbia Draugų dieną ir kviečia visus savo draugus dovanoti kraujo. Kaip pasakoja NKC gydytoja Ieva Linkevičiūtė, centre jau kelinti metai kuriasi tradicija pakviesti savo draugus ir artimuosius šventiniu laikotarpiu tapti donorais. Draugų diena vyksta visoje Lietuvoje esančiuose NKC padaliniuose kiekvienais metais, kai jaučiamas didžiausias kraujo trūkumas, o tai dažniausiai nutinka per šventes.

Aukoti kraujo – kilni, nesavanaudiška misija, kai gali išgelbėti gyvybę nepažįstamajam.

„Visi darbuotojai kviečia savo šeimą, gimines ir draugus kartu padovanoti geriausią Kalėdinę dovaną – gyvybę. Dauguma mūsų darbuotojų ir jų artimųjų yra ilgalaikiai donorai. Laikomės nuostatos, kad norint įgyvendinti bet kokią kilnią misiją, reikia pradėti nuo savęs ir nuo savo aplinkos, nes geri pavyzdžiai užkrečia ir skatina jais sekti“, sako specialistė.

Anot jos, didelė dalis žmonių į kraujo donorystę įsitraukia sukrėtus asmeninei nelaimei, kai kraujo prireikia šeimos nariui ar draugui. Vis dėlto, ji ragina žmones nelaukti, kol tai palies tiesiogiai: „Visi, kurie pasveiksta perpylus kraują, savo dėkingumą dažnai išreiškia patys tapdami donorais. Tačiau niekada nežinai, kas gali nutikti tau ir tikrai nereiktų laukti asmeninio sukrėtimo. Aukoti kraujo – kilni, nesavanaudiška misija, kai gali išgelbėti gyvybę nepažįstamajam, o būrys nepažįstamų donorų gali išgelbėti tave“.

Ligos švenčių nepaiso

Kad būtų patenkintas kraujo poreikis gydymo įstaigose, reikia, kad kasdien kraujo ateitų paaukoti bent 300 donorų. Vis dėlto, šventiniu laikotarpiu žmonės praleidžia laiką su šeimomis ir artimaisiais, todėl aukoti kraujo ateina kur kas mažiau donorų, nei reikia. Tai, anot NKC gydytojos I. Linkevičiūtės, sukelia daug problemų, nes kraujo poreikis išlieka toks pats.

„Deja, bet nei ligos, nei traumos nepaiso metų laikų ar mūsų tradicijų. Švenčių metu nesusidarant reikiamo donorų kiekio, pradeda trūkti kraujo ligoninėse, todėl iškyla pavojus žmonių sveikatai ar net gyvybei. Jeigu šventiniu laikotarpiu pašąla, didėja traumų tikimybė, o švenčiant Naujuosius metus pasitaiko įvairiausių nelaimių, todėl nors kraujo atsargos sumažėja, žmonių, kuriems to kraujo gali prireikti – tikrai ne“, – aiškina NKC gydytoja.

Švenčių metu nesusidarant reikiamo donorų kiekio, pradeda trūkti kraujo ligoninėse.

Org./Draugo diena - proga tapti kraujo donoru
Org./Draugo diena - proga tapti kraujo donoru

Nauda ir donorui

Visa kraujo donorystė Lietuvoje yra neatlygintina – jokios finansinės kompensacijos donorai gauti negali. Taip siekiama užkirsti kelią atvejams, kai žmonės, siekdami finansinės naudos, nuslepia informaciją ir sukelia riziką, jog kraujas bus nesaugus. Vis dėlto, aukoti kraujo gali būti naudinga ir pačiam donorui.

„Visų pirma, žmogui, atėjusiam dovanoti kraujo, nemokamai atliekami kraujo tyrimai, patikrinama sveikatos būklė. Be to, donorystė mažina riziką sirgti širdies, kraujagyslių, onkologinėmis ligomis, gerina medžiagų apykaitą bei aktyvina ląstelių atsinaujinimą“, – pasakoja NKC gydytoja I. Linkevičiūtė.

Tačiau geriausias atlygis, kaip dažnai sako patys donorai, – tai užplūstantis nuostabus jausmas, jog atlikai gerą darbą ir galbūt išgelbėsi kažkam gyvybę. Kaip primena I. Linkevičiūtė, vieno donoro kraujas gali išgelbėti net iki trijų gyvybių, todėl kartą ar keliskart per metus paskirtos keliolika minučių donorystei – nedidelė auka palyginti su jūsų suteikiama pagalba.

Suprasti akimirksniu

  • Gruodžio 27-ąją dieną Nacionalinis kraujo centras kviečia kartu su artimaisiais bei draugais atvykti paaukoti kraujo.
  • Vilniuje, Žolyno g. 34 bei Upės g. 9 (prekybos centre CUP).
  • Kaune, Vytauto pr. 13.
  • Kraujo dovanoti taip pat galima Klaipėdoje, Panevėžyje bei Šiauliuose.

Gruodžio 27-ąją dieną Nacionalinis kraujo centras kviečia kartu su artimaisiais bei draugais atvykti paaukoti kraujo į Vilniuje, Žolyno g. 34 bei Upės g. 9 (prekybos centre CUP) bei Kaune, Vytauto pr. 13 esančius punktus. Kraujo dovanoti taip pat galima Klaipėdoje, Panevėžyje bei Šiauliuose.

Paaukotas kraujas naudojamas avarijų, sužalojimų, traumų, nudegimų, apsinuodijimų ir kitais skubiais atvejais, kurių švenčių laikotarpiu tik pagausėja, o taip pat tokioms lėtinėms ligoms kaip mažakraujystė, onkologinėms, infekcinės ligoms gydyti, gimdymo, skubių ir planinių chirurginių operacijų atvejais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius