-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 13 /14:35

Rimantė Šalaševičiūtė: ortopedijos priemonės bus išduodamos tik po tyrimų

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė sako, kad norint pažaboti piktnaudžiavimą skiriant ortopedijos priemones, daliai pacientų tampa privalomi specialūs radiologiniai tyrimai.
3D būdu atspausdintas pėdos modelis
Asociatyvinė nuotr.Ortopedijos reikmėms atspausdintas 3D būdu pėdos modelis / VGTU archyvo nuotr.

„Mūsų sugriežtintoje tvarkoje yra aiškiai įvardyta, kad dažniausiai suaugusiems kompensuojamos priemonės skiriamos bus griežčiau – tik atlikus radiologinius patikrinimus. Populiariai kalbant, reikalinga rentgeną atlikti, kad būtų matyti, ar tikrai tam žmogui turi būti skirta ir atitinkamai įrašas ligos kortelėse ir dokumentuose toks turės būti. Man atrodo, kad skaidrumą tikrai tai padės užtikrinti“, – teigė R.Šalaševičiūtė.

Anot ministerijos, tokie tyrimai bus reikalingi, kai bus norima išduoti iki šiol dažniausiai kompensuotus ortopedijos gaminius suaugusiems, kurių kompensavimo srityje būdavo fiksuojami pažeidimai.

Ragino grąžinti

Ketvirtadienį per spaudos konferenciją ministrė bei laikinasis Valstybinės ligonių kasos (VLK) direktorius Gintaras Kacevičius paragino gyventojus, kuriems išduotos nereikalingos ortopedijos priemonės, grąžinti šiuos gaminius. Be to, VLK ir Lietuvos samariečių bendrija pasirašė bendradarbiavimo sutartį siekiant skatinti žmonių sąmoningumą, kad jie netoleruotų korupcijos šioje srityje.

„Iš tų pažeidimų, kuriuos mes nustatėme, akivaizdžiai matyti, kad (...) kompensuojamos priemonės net gydytojų skiriamos ne tiems, kam reikia, arba net tiems, kur visiškai nereikia. Net yra tokių atvejų (...), kur net pilietis nežinojo, kad jam buvo skirta ir jam tokių kompensacinių ortopedinių priemonių visiškai nereikėjo“, – tvirtino ministrė.

Grąžintos kokybiškos priemonės kartu su samariečiais bus išdalytos jų laukiantiems.

Gyventojai raginami atiduoti ir mirusių artimųjų naudotas ortopedijos priemones. Grąžintos kokybiškos priemonės kartu su samariečiais bus išdalytos jų laukiantiems.

„Reikia įvardyti ir ramentus, ir lazdas, nes iš tiesų mes turime, aš bent kiek žinau, net ir didžiosiose Vilniaus ligoninėse benamių, vienišų, kurie nevaikščioja, nes neturi ramentų arba lazdų“, – kalbėjo ministrė.

Pastaraisiais metais ortopedijos priemonėms kompensuoti VLK skiria maždaug po 10 mln. eurų per metus. Dėl nustatytų pažeidimų įsisavinant valstybės lėšas šiuo metu sustabdytas dviejų gamintojų priemonių kompensavimas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, dar dėl dviejų gamintojų VLK tyrimai tebevyksta, juos numatoma baigti rugsėjį.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė

„Ortopedijos įmonės turbūt būtų vienos problemiškiausių partnerių. Susidaro įspūdis – tikrai nenorėčiau sakyti, kad visoms, bet kai kurioms iš jų turbūt pelnas labiau rūpi negu pacientų poreikių tenkinimas. Mes, žinoma, imamės priemonių – tų, kurios yra mūsų galioje, kad piktnaudžiavimams užkirtume kelią, ir tai stengiamės daryti ne tik kotroliuodami ortopedijos įmones, bet ir įtaukdami visuomenę į tą veiklą“, – sakė G.Kacevičius.

Seimo Antikorupcijos komisija yra gavusi informacijos, kad ortopedinės avalynės gamintojai naudoja standartinius serijiniu būdu pagamintus gaminius, tačiau juos nurodo kaip individualiai pacientui pagamintus ir taip gauna gerokai didesnį apmokėjimą iš PSDF biudžeto lėšų. Dėl šių ir kitų pažeidimų komisija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydama ginti viešąjį interesą.

Anot G.Kacevičiaus, anksčiau į teisėsaugą kreipėsi ir pati VLK, tačiau tyrimai nebūdavo pradedami. 

Anot G.Kacevičiaus, anksčiau į teisėsaugą kreipėsi ir pati VLK, tačiau tyrimai nebūdavo pradedami. Jis taip pat sakė neturintis informacijos, kad skirstant finansavimą ortopedijos priemonių gamintojams būtų piktnaudžiavę VLK darbuotojai.

„Gerbiamas Seimo narys Vitalijus Gailius mini tokias kaip ir užuominas apie tai, kad galbūt ir VLK tarnautojai, ir pareigūnai kažkaip ne visai tinkamai sprendžia tuos klausimus, tai aš tikiu, kad tikrai žmonės dirba profesionaliai ir atsakingai, bet jeigu paaiškėtų, kad yra kitaip, tai, be jokios abejonės, mes tada imsimės priemonių, kurias teisės aktai numano.

Kol kas tokių faktų, kurie leistų įtarti, kad mūsų darbuotojai dirbo netinkamai, aš neturiu“, – teigė G.Kacevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius