Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sesuo Viktorija norėtų savo organus po mirties padovanoti kitiems: tai – tikra meilės išraiška

Artimo žmogaus netektis – skaudi, tačiau neišvengiama. Kartais mirtis nebūtinai reiškia, kad žmogaus žemiškasis gyvenimas jau baigėsi – jį gali pratęsti organų donorystė. Sesuo Viktorija Voidogaitė – edukologė, katalikiško vaikų darželio bendrasteigėja bei vadovė – sako, kad organų donorystė yra puiki proga gerumu dalintis su kitais ir po mirties, rašoma Nacionalinio transplantacijos biuro pranešime spaudai.
Organų donorystė
Organų donorystė / 123RF.com nuotr.

Vienas organų donoras potencialiai gali suteikti viltį pasveikti arba pagerinti sveikatą net septyniems žmonėms. Inksto laukiantiems žmonėms organo transplantacija reiškia galimybę išsilaisvinti iš nuolatinių gydymo procedūrų, ragenų transplantacija suteikia galimybę vėl matyti pasaulį, o kitiems – tai vienintelė viltis gyventi.

Sesuo Viktorija sako, kad jai organų donorystė – proga tęstis gerumui už savo pačios gyvenimo ir laiko ribų:

„Pasirašydama prašymą Donoro kortelei gauti, galiu priimti sprendimą, nešantį gyvybę, gyvenimą kitiems. Jeigu atsitiktų taip, kad mano dalys galėtų padėti kitiems, nes mano gyvenimas jau pasibaigė, man tai būtų puiki proga ir viltis. Šis sprendimas paliečia ne tik mano pačios, bet ir kitų gyvenimus.“

123RF.com nuotr./Operacija
123RF.com nuotr./Operacija

Pasak bažnyčios mokymo, meilė artimui yra pirmasis ir svarbiausias Dievo įsakymas.

„Laisvas sutikimas paaukoti savo organus yra geras darbas ir yra konkrečios meilės įrodymas artimam žmogui. Šiuo požiūriu daryti sąsają su Kristumi, kuris mirė, kad būtų išgelbėti kiti. Jeigu patys galime po mirties išgelbėti kito gyvybę, tai yra tikrų tikriausia meilės artimui išraiška“, – sako sesuo Viktorija.

Ragina pasikalbėti su artimaisiais

Sesuo sako, kad teko girdėti, jog praradus mylimą žmogų, artimiesiems priimti sprendimą dėl organų donorystės gali būti virš jų pačių jėgų dėl patiriamo skausmo ir šoko, tačiau šį momentą galėtų palengvinti vos vienas pokalbis.

„Artimiesiems būna labai sunku nuspręsti. Jeigu artimieji žino, kokia buvo mirusiojo valia organų donorystės klausimu, tą sprendimą jiems priimti yra žymiai lengviau. Manau, kad labai svarbu šeimoje ar bendruomenėje pasikalbėti apie savo pasirinkimą ir informuoti kitus.

Kai yra žinoma, kas kitam žmogui buvo svarbu, kokie buvo jo prioritetai, tai išlaisvina artimuosius, nes sprendimas tampa aiškus, tereikia jį ištarti. Apie mirtį ir donorystę labai svarbu pasikalbėti su savo artimaisiais ir leisti meilei karaliauti“, – sako sesuo Viktorija.

Pati sesuo Viktorija dėl organų donorystės buvo apsisprendusi jau seniai – ji norėtų, kad, susiklosčius donorystei palankioms mirties aplinkybėms, jos organai būtų padovanoti kitiems ir pratęstų sunkiai sergančiųjų gyvenimą.

„Norėčiau, kad mano organai po mirties būtų padovanoti. Apsisprendžiau jau seniai, tačiau vis nerasdavau laiko prašymui užpildyti. Pasirodo, kad pildant internetu, procesas trunka vos kelias akimirkas.

Jeigu galite tai padaryti dabar, neatidėliokite. Jei tai nesikerta su jūsų įsitikinimais, užpildykite prašymą dar šiandien ir pasikalbėkite apie tai su savo artimaisiais“, – skatina sesuo.

Savo stebuklo laukia šimtai

Šiuo metu Lietuvoje organų ir audinių transplantacijų laukia 332 žmonės: 72 laukia inksto, 35 – širdies, 9 – plaučių, 5 – širdies-plaučių komplekso, 56 – kepenų, 155 – ragenų transplantacijos. Iš jų – 3 vaikai. Šių žmonių sveikata priklauso tik nuo kitų žmonių gerumo ir pasiryžimo padovanoti savo organus po mirties.

„Aš meldžiuosi už visus vaikus, už visus žmones, kurie laukia donorinio organo. Tikiu, kad jų troškimas gyventi yra labai stiprus. Linkiu išlaikyti viltį gyvą ir nepasiduoti neigiamoms emocijoms. Kol viltis gyva, viskas yra įmanoma“, – sako sesuo Viktorija.

Artimieji priima svarbiausią sprendimą

Apie galimybę padovanoti organus sergantiems žmonėms pradedama kalbėti tik tada, kai reanimacijoje žmogui konstatuojama klinikinė smegenų mirtis arba yra konstatuojamas negrįžtamai nutrūkęs kvėpavimas ir kraujotaka.

Dėl įvairių medicininių aparatų ir medikamentų organai kurį laiką dar funkcionuoja ir išlieka gyvybingi, todėl yra galimybė įgyvendinti transplantacijos procesą. Apie tai donorinė ligoninė informuoja Nacionalinį transplantacijos biurą prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Transplantacijų koordinatoriams mirusįjį užregistravus kaip potencialių donorą, yra atliekami įvairūs kraujo tyrimai, kuriais siekiama išsiaiškinti kurie donoro organai ir audiniai yra tinkami transplantacijai. Idealiu atveju vienas donoras galėtų sugrąžinti sveikatą septyniems žmonėms.

Aš meldžiuosi už visus vaikus, už visus žmones, kurie laukia donorinio organo.

Kitas labai svarbus etapas – pokalbis su artimaisiais. Tik nuo jų priklauso, ar toliau organų donorystės ir transplantacijos procesai galės tęstis. Šiuo metu Lietuvoje artimųjų prieštaravimai sudaro apie 33 proc.

Artimiesiems sutikus padovanoti organus ir gavus kraujo tyrimų rezultatus, pradedama komunikacija su potencialiais recipientais. Per gana trumpą laiką jie turi apsispręsti, ar galės atvykti transplantacijai į Kauno arba Santaros klinikas. Atvykus jiems taip pat yra atliekami įvairūs tyrimai siekiant įvertinti, kuriems recipientams donorinis organas bus labiausiai tinkamas.

Kasmet Lietuvoje atliekama iki 200 organų ir audinių transplantacijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius