-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skausmo baimė: odontologinės procedūros jau seniai nėra skausmingos

Dantų netekimas – neišvengiamas procesas. Dažniausiai tai yra vyresnio amžiaus žmonių problema, kurią lemia natūralūs senėjimo procesai, tačiau kartais su ja dėl traumų ar negydomų dantų ir dantenų ligų tenka susidurti ir jaunesnio amžiaus žmonėms.
Odontologo kabinete
Odontologo kabinete / „Scanpix“ nuotr.

UAB „Megagen Baltics“ vadovė Monika Garolytė tikina, kad dantų netekimas ilgainiui gali turėti ir socialinių ar net psichologinių pasekmių, todėl spręsti problemą reikia nedelsiant. Jei vizitą atidėliojate dėl baimės, moteris drąsina – „odontologinis gydymas jau seniai nėra skausmingas“.

Ne tik estetinė, bet ir socialinė problema

„Yra tekę sutikti žmonių, kurie taip varžosi dėl dantų netekimo, kad netgi išmoko pakeisti savo šypseną – vieną burnos kampą nuleisti, o kitą pakelti, kad nesimatytų, jog trūksta danties, – pasakoja M. Garolytė. – Vėliau, jau susitvarkius dantis, pacientai nebemoka įprastai šypsotis, jiems nebeišeina. Tai išties labai didelis kompleksas.“

Moters teigimu, dantų netekimas bėgant laikui gali sukelti kur kas rimtesnių problemų, nei vien estetinis vaizdas. „Žmonės slepia problemą, nebenori socializuotis, pietauti kartu su kolegomis, todėl ilgainiui tai gali tapti net ir socialine, psichologine problema“, – pažymi ji.

Žmonės slepia problemą, nebenori socializuotis, pietauti kartu su kolegomis, todėl ilgainiui tai gali tapti net ir socialine, psichologine problema.

Žmonės slepia problemą, nebenori socializuotis, pietauti kartu su kolegomis, todėl ilgainiui tai gali tapti net ir socialine, psichologine problema.

Lietuva – tarp pirmaujančių pasaulyje

Spręsti dantų netekimo problemą galima nešiojant išimamą dantų protezą arba chirurginiu būdu – implantuojant. Nors pastarasis gali skambėti gąsdinančiai, M. Garolytė sako, kad bijoti neverta ir rekomenduoja rinktis būtent jį – yra daug būdų atkurti danties vainiką, tačiau tik implantavimas leidžia atkurti visą dantį, nešlifuojant ir neapkraunant esančių šalia.

Viena priežasčių, kodėl pacientai atidėlioja vizitą pas specialistą, anot pašnekovės, yra būtent skausmo baimė, tačiau ji patikina, kad odontologinis gydymas jau seniai tapo neskausmingu.

„Nesvarbu, apie kokią procedūrą kalbėtume – odontologinis gydymas jau seniai nėra skausmingas. Ne išimtis ir implantavimo procedūra. Jei visgi pacientas jaučia didžiulę baimę, jam yra pasiūloma dalinė nejautra – procedūros metu jis gali net lengvai snausti, – drąsina moteris ir ragina nebijoti rinktis implantavimą, o ne dantų plokšteles. – Implantai tarnauja žmogui, kaip natūralūs dantys, jie nekrenta, jų nereikia išsiimti, galima drąsiai kramtyti net ir kietą maistą, be to, jie ir atrodo gražiai, o procedūra netrunka ilgai.“

Taip pat M. Garolytė atkreipia dėmesį, kad kalbant apie implantologiją, Lietuva išties turi, kuo didžiuotis.

„Lietuva yra ketvirta valstybė pasaulyje pagal gyventojų ir įsriegiamų implantų santykį. Vadinasi, tiek medikai, tiek pacientai turi pakankamai žinių, kas yra dantų implantai ir kada jie reikalingi, o dar svarbiau tai, kad pacientai pasitiki procedūros nauda ir noriai sutinka ją atlikti“, – džiaugiasi pašnekovė.

Nesvarbu, apie kokią procedūrą kalbėtume – odontologinis gydymas jau seniai nėra skausmingas.

Nesvarbu, apie kokią procedūrą kalbėtume – odontologinis gydymas jau seniai nėra skausmingas.

Bijo finansinės naštos

M. Garolytė teigia, kad dar viena priežastis, dėl kurios senjorai neretai vengia apsilankyti pas specialistus, yra finansinė našta.

„Pastebiu, kad pacientai nedrįsta apsilankyti pas specialistą, nes bijo ir galvoja „ir ką gi ten pas mane ras? Seniai buvau, visus dantis reiks tvarkyti ir daug susimokėti.“ Bijo ne tik skausmo, bet ir nežinios dėl sumos, tačiau nueiti ir išgirsti savo bėdas visuomet reikia“, – patirtimi dalijasi moteris ir ramina, kad bijoti išties nėra ko, nes daugelis klinikų daro nemokamas konsultacijas, sudėlioja gydymo ir finansinį planus, todėl netikėtumų nesulauksite.

Svarbu ir tai, kad senjorams yra taikomos kompensacijos. „Kažkodėl visuomenėje suformuota nuomonė, kad kompensuojamos gali būti tik dantų plokštelės, tačiau visai ne – kompensacijos taikomos ir implantavimui, – pabrėžia M. Garolytė ir priduria, kad taip pat klaidinga manyti, jog gydymo reikia laukti teritorinių ligonių kasų sudarytoje eilėje. – Pacientai pirmiausia sulaukia eilės ir tik tada eina gydytis, tačiau jie bet kada gali susimokėti už gydymą patys ir tik tuomet laukti kompensacijos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius