-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šlapimo takų infekcija: pirmieji požymiai

Šlapimo takų infekcija yra itin dažnas susirgimas, o šios ligos simptomus vargiai pavyks ignoruoti. Šis negalavimas ne tik neleidžia normaliai dirbti ir mėgautis kasdieniais gyvenimo malonumais, bet neretai paguldo į lovą, paralyžiuoja bet kokią veiklą, o tinkamai ir laiku negydomas grasina komplikacijomis.
Šlapimo takų problemos
Šlapimo takų problemos / 123rf nuotr.

Sergant šlapimo sistemos organų uždegimu paprastai jaučiami tokie simptomai, kaip įkyrus noras šlapintis (jis gali pasireikšti kas kelias minutes), deginantis skausmas prieš šlapinantis, šlapinantis ir vos tik nusišlapinus. Taip pat dažnai jaučiamas skausmas pilvo apačioje ar nugaroje virš juosmens (pastarasis simptomas signalizuoja, jog uždegimas migruoja į inkstus), jautrumas virš gaktikaulio. Pats šlapimas, nors šlapinantis kartais išteka vos keli lašai, tampa intensyvios spalvos, drumstas, kartais – dėl kraujo priemaišų – rausvas. Taip pat gali pakilti temperatūra, krėsti drebulys.

Neretai šlapimo takų uždegimas pasireiškia kartu su makšties uždegimu, kuris kartais gali būti pirminis, o šlapimo takų infekcija – jį lydinti. 

Su liga reikia kovoti vos jai pasireiškus

Vienais atvejais pasireiškia vos pora simptomų, bet ilgainiui jie stiprėja, kitais atvejais ligonį vargina visa simptomų grupė, jie gali pasireikšti labai ūmiai.

Neretai šlapimo takų uždegimas pasireiškia kartu su makšties uždegimu, kuris kartais gali būti pirminis, o šlapimo takų infekcija – jį lydinti. Be to, laiku nesusirūpinus ligos gydymu, ji gali greitai transformuotis į vis sunkesnius susirgimus – šlapimo pūslės uždegimą, inkstų geldelių uždegimą, o pastarasis gali lemti netgi inkstų nepakankamumą. Taigi, vos pajutus pirmuosius šlapimo takų infekcijos simptomus nereikėtų numoti į juos ranka – geriau įveikti ligą pačioje pirminėje jos stadijoje, nes vėliau gydymas gali ne tik kainuoti brangaus laiko bei pinigų, bet ir grasinti rimtomis bei sunkiau sprendžiamomis sveikatos problemomis.

Šlapimo takai tampa terpe bakterijoms

Tam, kad suprastume, kaip gydyti vos pasireiškusį šlapimo sistemos organų uždegimą – trumpai apie tai, kas jį sukelia. Priežasčių, kodėl įvairaus amžiaus žmonės – ir vyrai, ir moterys, ir vaikai – suserga yra ne viena. Tai ir peršalimai, ir netinkama asmens higiena, ir nusilpęs imunitetas, ir stresas. Šia liga žymiai dažniau suserga moterys nei vyrai, taip pat dažniau serga nėščiosios, taip pat moterys menopauzės metu. Ji kamuoja ir žmones, sergančius cukriniu diabetu, vyrus, kuriems išvešėjusi priešinė liauka.

Dažniausiai infekciją sukelia bakterijos, patenkančios į šlapimo organų sistemą iš žarnyno. Tokiu būdu šiaip jau sterilus turintis būti šlapimas tampa puikia terpe bakterijoms tarpti – jos savotiškomis „kojelėmis“ prisitvirtina prie šlapimo takų gleivinės ir čia dauginasi. Taip kyla uždegimas, ne tik varginantis nemaloniais simptomais, bet ir galintis nukeliauti iki šlapimo pūslės, inkstų.

Spanguolės

BFL/Raičio Plaukso nuotr./Spanguolės
BFL/Raičio Plaukso nuotr./Spanguolės

Vos tik pajutus pirmuosius ligos požymius, galima užkirsti jiems kelią geriant preparatus, turinčius natūralių spanguolių. Šie preparatai ima veikti iškart, jie neleidžia bakterijoms prisitvirtinti prie gleivinės bei daugintis, taigi, su šlapimu jos pasišalina ir šlapimo sistema ima valytis. Tiesa, svarbu kad gydantis būtų vartojama kuo daugiau skysčių, nes taip šlapimo sistema greičiau išsivalys. Itin svarbu spanguolių preparatus vartoti ilgai, priešingu atveju – pavartojus juos vos porą trejetą dienų – bakterijų dar gali būti likę ir jos vėl ims daugintis.

Neretai infekcijai įveikti medikai skiria antibiotikų. Svarbu ne tik iki galo išeiti visą jų kursą, bet ir lygiagrečiai naudoti spanguolių turinčius preparatus – jie padės įveikti net ir tas bakterijas, kurios gali būti atsparios antibiotikams. Pagaliau, net ir išgijus, dar kurį laiką profilaktiškai reikėtų vartoti papildus su spanguolėmis, kad būtų užkirstas kelias ligos atsinaujinimui.

Daugiau informacijos – www.urinal.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius