Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smūgis homeopatijai: gydo 0 iš 68 ligų – tokie efektyvūs yra homeopatiniai vaistai

Vieni geriausių medicinos srities mokslininkų paskelbė, kad homeopatija – terapinis akligatvis. Prie tokios išvados mokslininkai priėjo, atlikę vieną didžiausių studijų, kurios metu nagrinėti 176 individualūs atvejai. Mokslininkų teigimu, šis prieštaringai vertinamas gydymas – nėra nė kiek efektyvesnis nei placebo vaistai, rašo „The Independent“.
Homeopatinis gydymas taikomas vis dažniau.
Homeopatinis gydymas / Fotolia nuotr.

Bondo universiteto profesorius Paulas Glasziou, vadinamas vienu geriausių medicinos srities mokslininkų, vadovavo Australijos Nacionalinei sveikatos ir medicinos tyrimų tarybai, kuriai buvo duota užduotis išnagrinėti 176 homeopatijos gydymo atvejus. Jie turėjo paskelbti išvadas, ar šis gydymas iš tikrųjų veikia.

Sistemiškai nagrinėjant visus atvejus buvo sutelktas dėmesys į 68 skirtingas sveikatos problemas. Nebuvo rasta jokių įrodymų, kad homeopatija kuriuo nors atveju būtų veiksmingesnė nei placebas.

Mokslininkai išvadose paskelbė, kad tyrimo metu nerasta jokių patikimų įrodymų, kad homeopatija būtų efektyvi gydant visas nagrinėtas sveikatos problemas.

Profesoriaus P.Glasziou „British Medical Journal“ rašė, kad tyrimą pradėjo turėdamas „Aš nieko nežinau“ nusistatymą, jam buvo smalsu ištirti, ar šis metodas iš tikrųjų veikia. Tačiau nagrinėjant vieną atvejį po kito jis ėmė netekti susidomėjimo – nebuvo rasta jokių (net menkų) įrodymų, kad homeopatiniai vaistai būtų veiksmingesni nei placebas.

„Galiu puikiai suprasti, kodėl Samuelis Hahnemannas – homeopatijos kūrėjas – buvo nepatenkintas XVIII a. medicinos praktikomis, tokiomis kaip kraujo nuleidimas ar nuolatinis vidurių valymas, ir mėgino surasti geresnę alternatyvą. Tačiau spėju, jis būtų nusivylęs gydytojų homeopatų nesugebėjimu tęsti jo tyrimų ir nuolatiniu ėjimu į terapinį akligatvį“, – rašė jis.

Nebuvo rasta jokių įrodymų, kad homeopatija kuriuo nors atveju būtų veiksmingesnė nei placebas.

Homeopatiškai gydoma specialiu būdu paruošiamais preparatais – medžiagos, kurios sveikam žmogui sukelia panašius simptomus į gydomą ligą, atskiedžiamos taip, kad jų pagamintame preparate beveik arba visiškai nelieka. 

Lietuvos Vyriausybė pasitarime pirmadienį numato diskutuoti dėl netradicinės medicinos kontrolės.

Vidutinę ir didelę riziką žmogaus sveikatai keliančias paslaugas numatoma licencijuoti, papildomosios ir alternatyviosios medicinos praktikos paslaugas pavedant administruoti SAM. Homeopatija priskiriama būtent tokioms paslaugoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius