-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Socialiniai darbuotojai psichiatrijos ligoninėje: pacientai būna apleisti artimųjų

Ar žinojote, kad kalbant apie psichikos sveikatą visada svarbu atsižvelgti ne tik į biologinius ar psichologinius, bet ir į psichosocialinius veiksnius? Tai, kaip asmuo jaučiasi šeimoje, darbe, bendruomenėje, tai, kaip jam sekasi atremti profesinius ar finansinius iššūkius, be galo svarbu kompleksiškai sprendžiant psichikos sveikatos problemas ar siekiant išvengti jų ateityje, jau po susidūrimo su liga, rašoma Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės pranešime spaudai.
Psichoterapija
Psichoterapija / 123RF.com nuotr.

Būtent todėl psichiatrijos ligoninėse dirba ne tik psichiatrai, psichologai, kineziterapeutai, ergoterapeutai, meno terapeutai, bet ir socialiniai darbuotojai.

Minint Rugsėjo 27-ąją – Lietuvos socialinių darbuotojų dieną – Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės specialistai dalinasi svarbiausiomis mintimis apie šios profesijos misiją psichiatrijos srityje.

Justino Stonkaus nuotr./Loreta Nalivaikienė
Justino Stonkaus nuotr./Loreta Nalivaikienė

Nuo pagalbos darbinantis iki ieškant būsto

Pagrindinė socialinių darbuotojų funkcija psichiatrijos ligoninėse – užtikrinti tęstines paslaugas iš socialinės pusės – tai reiškia padėti pacientui rasti reikiamą, su psichosocialine gerove susijusią pagalbą jau už ligoninės ribų.

Kaip viskas vyksta? Socialiniam darbuotojui kartu su gydytoju psichiatru aptarus paciento gydymo viziją, parengiamas individualus pagalbos pacientui planas, kuriame numatyta ir psichosocialinės pagalbos dalis.

„Labai svarbūs du momentai: pirmasis – suteikti pacientui informaciją apie pagalbos galimybes, antrasis – padėti šią pagalbą gauti“, – sako Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės socialinė darbuotoja Loreta Nalivaikienė.

L.Nalivaikienė pabrėžia, kad kiekvienas atvejis teikiant pagalbą – labai individualus.

„Teikiame informaciją apie socialines paslaugas namuose, padedame pradėti profesinę reabilitaciją, nukreipiame į savipagalbos grupes bendruomenėse bei reabilitaciją dėl priklausomybių, parūpiname tęstinę pagalbą po savižudybės bandymų.

Taip pat vis dar labai daug pacientų nežino apie galimybę tęsti gydymą Dienos stacionare ar Psichikos sveikatos centre savo mieste ar miestelyje, o neįgaliesiems neretai trūksta informacijos apie įdarbinimo galimybes bei specialius profesinius mokymus.

Taip pat norėčiau akcentuoti Apsaugoto būsto programą – tai galimybė rasti būstą tiems, kurie nebeturi, kur gyventi. Na, o vilniečiams rekomenduočiau pasidomėti įvairiomis Visuomenės sveikatos biuro rengiamomis programomis“, – sako L.Nalivaikienė.

Socialinės paslaugos tikrai ne tik asocialiems

Nors neretai daugelis mano, kad socialinės paslaugos reikalingos tik asocialiems, savimi pasirūpinti negalintiems asmenims, socialiniai darbuotojai pastebi, kad psichikos sveikatos sritis yra būtent ta, kur šios pagalbos gali prireikti kiekvienam.

„Dėl psichikos ligos net aukščiausio išsilavinimo ar aukščiausias pajamas gaunantiems asmenims gali tapti sunku išlikti profesinėje srityje, tvarkyti finansus – jei liga užsitęsusi, tai gali atvesti į rimtus akligatvius. Kai kas sakytų: kodėl negali padėti artimieji, bet vėlgi – dėl psichikos sutrikimų, o tiksliau – dėl psichikos sveikatos stigmos neretai pacientų santykiai su artimaisiais būna pašliję: jie būna vieniši, neretai ir apleisti pačių jiems brangiausių žmonių“, – pasakoja L.Nalivaikienė.

Jei liga užsitęsusi, tai gali atvesti į rimtus akligatvius.

Ji pabrėžia, kad kartais svarbia parama gali tapti ir tiesiog nuoširdus pokalbis ar pagalba perkant viešojo transporto bilietą.

„Net esant nesunkiam psichikos sutrikimui, tarkime, tai pačiai depresijai ar nerimo sutrikimui, pacientui gali būti sunku ar baisu pačiam užsiregistruoti, paskambinti, ieškoti informacijos. Mes mielai padedame ir tokiose situacijoje: jei reikia, padrąsiname, padedame nusipirkti tarpmiestinio transporto bilietą ar pavežame iki reikiamo taško ligoninės transportu.

Telefonu atsiliepiame ir po darbo valandų, stengiamės neatsukti nugaros tiems, kuriems jau tiek daug kartų atsuko kiti. Tai yra labai svarbu žmogui, kuris vėl bando pasitikėti pasauliu, žmonėmis ir kabintis į jį. Kažkuria prasme tampame pacientų angelais sargais“, – sako L.Nalivaikienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius