Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistas apie dantis: „Dažniausiai juos prarandame dėl pernelyg gero gyvenimo“

Mūsų šypsena – kur kas daugiau nei dantys. Dažnai tai gali būti fizinės ir dvasinės žmogaus organizmo būklės atspindys. Dantų sveikata glaudžiai siejasi su mūsų bendra savijauta ir sveikata. Nepaisant šiuolaikinės odontologijos išsivystymo, dantų priežiūros priemonių ir informacijos gausos, dantis turbūt drąsiai būtų galima pavadinti dažniausiai prarandamais žmogaus organais, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Odontologo kabinete
Odontologo kabinete / „Scanpix“ nuotr.

Prieš kelerius metus atlikto tyrimo duomenimis, Lietuvoje 30 proc. suaugusiųjų neturi daugiau kaip 6 dantų, o nuo 1 iki 5 dantų yra netekę beveik 45 proc. vyrų ir moterų. Taigi tampa svarbu išsiaiškinti, kodėl prarandame dantis ir kaip juos atkurti?

Mitai apie dantų netekimo priežastis

Įprasta manyti, kad dantys prarandami dėl natūralaus senėjimo proceso, tačiau dažniausiai priežastys slypi paprastesniuose dalykuose. „Dažnai tenka girdėti pacientų pasakojimus, kodėl jie, jų nuomone, prarado dantis. Tačiau šie įsitikinimai neretai prasilenkia su realybe. Apžiūros metu dažniausiai paaiškėja, kad dantų netekimą lėmė tos pačios su gyvenimo būdu ir nepakankama dantų priežiūra susijusios priežastys.

Anksčiau daugumos žmonių mitybos raciono pagrindą sudarė nerafinuoti ir daug skaidulų turintys maisto produktai, pasižymintys savybe natūraliai apvalyti dantų paviršių.

Paradoksalu, tačiau galima teigti, kad dažniausiai dantis prarandame dėl pernelyg gero gyvenimo. Anksčiau daugumos žmonių mitybos raciono pagrindą sudarė nerafinuoti ir daug skaidulų turintys maisto produktai, pasižymintys savybe natūraliai apvalyti dantų paviršių: pilno grūdo miltai, daržovės, vaisiai ar sėklos, o saldūs produktai būdavo vartojami itin retai.

Šiuolaikinių žmonių mitybos racionas visai kitoks – dažnai užkandžiaujama daug angliavandenių turinčiu maistu, taip pat nevengiama cukraus ir perdirbtų maisto produktų, tad burnos ertmėje nuolat kaupiasi susmulkinto maisto likučiai ir dauginasi bakterijos, skatinančios dantų ir dantenų ligas“, – pasakoja Protezavimo-implantavimo klinikos gydytojas odontologas ortopedas Raimondas Savickas.

Jis pastebi ir dar vieną plačiai paplitusį įsitikinimą – kad dantys neišvengiamai prarandami dėl prastos genetikos.

„Neretai pacientai guodžiasi, kad dantys silpni visoje jų giminėje. Taip, iš tiesų, genetinį polinkį į įvairius susirgimus galima paveldėti, tačiau daugelį burnos ertmės ligų sukelia ne kas kitas, o mikroorganizmai, kuriems reikalingi maisto produktų likučiai, besikaupiantys burnoje ne dėl genetikos, o dėl prastos higienos. Burnos ertmė neprivalo būti sterili, tačiau bakterijų kiekį kontroliuoti tiesiog būtina“, – atskleidžia gydytojas.

Daugelį burnos ertmės ligų sukelia mikroorganizmai, kuriems reikalingi maisto produktų likučiai, besikaupiantys burnoje dėl prastos higienos.

Gyvenimo pokyčiai netekus dantų

Dantų netekęs žmogus kartais nė neįsivaizduoja, kaip tai pakeis jo kasdienybę. Pirmieji pokyčiai atsiranda jau netrukus – vengiama bendrauti su kitais asmenimis, atsisakoma plačiai šypsotis bei juoktis, imama maistą kramtyti tik ta puse, kurioje vis dar yra kažkiek dantų. Tačiau tai – ne tik smulkūs nepatogumai, bet ir grėsmė fizinei bei dvasinei žmogaus sveikatai.

„Netekus dantų, pirmiausia itin suprastėja maisto susmulkinimas – toks žmogus turi ilgiau kramtyti, tačiau tam dažnai neturime laiko, todėl gali nukentėti visa virškinimo sistema ir maisto įsisavinimo kokybė. Be to, dantys – kalbėjimo aparato dalis, todėl juos praradus, suprastėja garsų tarimo aiškumas“, – teigia specialistas.

Jis taip pat pasakoja, kad ilgai delsiant atkurti prarastus dantis, prasideda kitų pokyčių virtinė: sutrinka visa dantų „rikiuotė“ – gretimi dantys krypsta į burnos ertmėje atsiradusias tuščias vietas ir ilgainiui daug sudėtingiau juos atkurti, brangiau kainuoja jų atstatymas.

„Be to, prarastų dantų vietoje sutrinka žandikaulio kaulo ir dantų sąveika – sumažėjus kaulo stimuliavimui, jis ima nykti. Burnoje ilgainiui nelieka tinkamos atramos lūpoms, todėl pasikeičia veido bruožai: žmogus atrodo vizualiai senesnis, įdumba žandai ir paryškėja raukšlės. Dėl visų šių priežasčių daugelis pacientų pažymi, kad mažėjant dantų, mažėja ir žmogaus savivertė, pradedame kompleksuoti, daromės uždaresni“, – atskleidžia R.Savickas.

Dantų atkūrimo būdų įvairovė

Siekiant išvengti su dantų netekimu susijusių problemų ir išsaugoti savo sveikatą, derėtų pritaikyti pacientui tinkamiausią dantų atkūrimo būdą. Dantys gali būti atkurti keliais būdais. „Pirmasis – išimamieji protezai. Tai – pigus ir greitas, tačiau daug įvairių nepatogumų sukeliantis ir ilgos adaptacijos reikalaujantis sprendimas.

Dantų atkūrimui taip pat galima pasirinkti neišimamus tiltinius protezus, kurie yra patogesni, tačiau tam, kad šie protezai laikytųsi, tenka apšlifuoti gretimus dantis, o tokia procedūra sutrumpina jų tarnavimo amžių“, – samprotauja specialistas.

Dar viena išeitis – dantų atkūrimas panaudojant implantus. Šis būdas leidžia atkurti vieną, kelis ar netgi visus dantis.

„Implantinėms konstrukcijoms neaktuali karieso problema, jie leidžia atkurti prarastus dantis nežalojant gretimų dantų“, – tikina R.Savickas.

Gydytojas taip pat pabrėžia, jog tam, kad implantuoti dantys tarnautų ilgus metus, privalu nebekartoti klaidų ir atidžiau rūpintis burnos ertmės higiena.

Nuolatinis ir kokybiškas burnos švaros palaikymas daro stebuklus: apsaugo nuo dantų ligų, dantenų ir žandikaulio kaulo uždegimo.

„Kasdienė protezų ir implantų priežiūra dažniausiai nėra kuo nors ypatinga, tačiau dantis valyti būtina kur kas atidžiau ir kokybiškiau, nei iki jų praradimo, kad ,,katastrofa‘‘ vėl nepasikartotų. Pacientas turi būti apmokytas, kaip greitai ir efektyviai prižiūrėti jau trečiąjį savo dantų ,,komplektą‘‘.

Nuolatinis ir kokybiškas burnos švaros palaikymas daro stebuklus: apsaugo nuo dantų ligų, dantenų ir žandikaulio kaulo uždegimo, o tai užtikrina ir natūralių dantų, ir implantų ilgaamžiškumą. Taip pat derėtų bent keletą kartų per metus apsilankyti pas burnos higienos specialistą, kuris atliks profesionalią burnos higieną ir profilaktiškai patikrins natūralius ir protezuotus dantis“, – pabrėžia gydytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius