-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistas paaiškina: kodėl susidaro nuospaudos ir kada reikia kreiptis į gydytoją

Nepatogi avalynė, fizinis krūvis ar netinkama pėdų priežiūra – tik dalis priežasčių, darančių įtaką nuospaudų susidarymui. Tačiau ortopedas traumatologas Juozas Klumbys pataria jų nepainioti su pėdų pritrynimais ir nurodo, ko geriau vengti, kad nepadarytume sau daugiau žalos.
Nuospaudos ant pėdų
Nuospaudos ant pėdų / 123RF.com nuotr.

Nuospauda, pasak specialisto, vadinama pažeista odos vieta, kai dėl spaudimo ir trinties raginio odos sluoksnio ląstelės sparčiai dauginasi, oda sustorėja, susiformuoja negyvas sluoksnis. Iš dalies tai galima apibūdinti kaip apsauginę odos reakciją į tiesioginį mechaninį veiksmą.

„Pėdų pritrynimus dažniausiai suprantame kaip nežymų odos sužalojimą dėl trumpalaikio žalojančio veiksnio, pavyzdžiui, nepatogios avalynės, fizinio darbo ar intensyvios neįprastos veiklos“, – paaiškino klinikos „Apolonia“ ortopedas traumatologas.

Manodaktaras.lt nuotr./Juozas Klumbys
Manodaktaras.lt nuotr./Juozas Klumbys

Nuospaudas iššaukia ir kai kurios ligos

Viena dažniausių nuospaudų susiformavimo priežasčių, anot J.Klumbio, yra netinkama avalynė, dėl kurios spaudimo ir trynimosi oda pažeidžiama. Taip pat tam turi įtakos fizinis krūvis bei pėdų priežiūra:

„Svarbų vaidmenį užima pėdų higiena – dažnas plovimas, kojinių keitimas, švaros palaikymas. Vasaros laikotarpiu turime didesnę laisvę rinktis avalynę – lengvesnę, patogią, todėl nusiskundimų sulaukiama rečiau.“

Taip pat gali būti ir medicininės nuospaudų priežastys, viena iš jų –plokščiapėdystė, kai dėl įgimtų ar įgytų anatominių pakitimų pėdos skliautai suplokštėja, pasikeičia atramos taškai, todėl formuojasi nuospaudos.

Cukrinis diabetas, pasak ortopedo, irgi gali turėti įtakos kraujotakos ir inervacijos pažeidimams, todėl oda tampa lengviau pažeidžiama, prarandamas elastingumas, apsauginis barjeras, oda ima trūkinėti. Be to, dėl sumažėjusio jautrumo pažeidimų galima nepastebėti.

Nuospaudos galimos ne tik pėdų srityse – neretai dėl fizinio darbo, buities ar sporto ypatumų nuospaudos formuojasi plaštakų ar alkūnių srityse.

Kaip atpažinti nuospaudas

Susiformavus nuospaudai, neretai pažeidžiami gilesni odos sluoksniai, po pleiskanojančiu raginiu odos sluoksniu stebimas susiformavęs branduolys, taip vadinamas „geluonis“, kuris spaudžia skausmo receptorius – dirgiklius, dėl to ilgainiui jaučiamas skausmas.

Pagrindiniai nuospaudų simptomai:

  • odos paraudimas,
  • patinimas dėl lėtinio uždegimo,
  • sustorėjimas, deformuojantis normalų odos reljefą,
  • ilgai besitęsiant žalojančiam faktoriui, oda pagelsta, tampa šiurkšti, pleiskanoja, atsiskiria raginis sluoksnis.

Svarbūs požymiai, kada kreiptis į gydytoją

Nuospaudos formuojasi tiek vyrams, tiek moterims. Tačiau išskirti pagal lytį, anot specialisto, pacientų nederėtų, nors žinome, kad „dėl grožio“ moterys gali iškęsti ir nepatogią avalynę:

„Moterys kreipiasi dažniau dėl kosmetinių priežasčių, stengiasi palaikyti tinkamą higieną bei estetinį vaizdą. Įprasta daryti pedikiūrą, bendrauti ir spręsti problemas kosmetologijos kabinete.“

123RF.com nuotr./Pėdos
123RF.com nuotr./Pėdos

Nedidelės ir neskausmingos nuospaudos, pasak ortopedo traumatologo J.Klumbio, gali išnykti savaime, laiku pastebėjus ir pašalinus žalojantį veiksnį, pakeitus avalynę bei atlikus gydomąjį pedikiūrą.

Tačiau, jei pastebite paraudusią, sudirgusią odą, atsiradusius papildomus darinius, keliančius skausmą, rekomenduojama kreiptis į specialistą. Gydytojas nepataria užsiimti savigyda, laupyti, karpyti nuospaudas žirklutėmis ar bandyti naikinti cheminiais tirpalais.

Nuospaudų gydymo būdai

Atpažinti nuospaudas galima ir neturint medicininio išsilavinimo. Pastebėjus iškilusį odos darinį dažniausiai besitrinančiose kūno vietose, neretai pleiskanojantį ir pageltusį su branduoliu viduryje, galima suprasti, kad tai – nuospauda.

Visais atvejais, anot ortopedo, gydymas turėtų prasidėti nuo paprasčiausių priemonių: odos drėkinimo ir minkštinimo, tam naudojant medetkų, ramunėlių, beržų lapų ar druskos voneles, kempinėles ir šveitiklius, pašalinant negyvas bei suragėjusias ląsteles. Paruošus pėdas, naudojami kremai, losjonai, emuliantai ir kitos drėgmę atstatančios priemonės.

Kai problema įsisenėja, reikia kreiptis į specialistą. Pėdų priežiūros specialistai vadinami podiatrais. Cukriniu diabetu sergantys pacientai gali kreiptis į diabetinės pėdos kabinetus. Įtariant odos ligas (hiperkeratozę, žvynelinę ir kt.) – diferincijuoti nuospaudas padės dermatovenerologai.

Jei liga komplikuojasi, prisideda opelės ar sunkiai gyjančios žaizdos, teks kreiptis į chirurgus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius