-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sunkią paauglio ligą išdavė sumažėjęs apetitas, vėmimas ir sulėtėjęs augimas

Arnas – 13 metų berniukas, kuriam Kauno klinikose transplantuotas inkstas. Pirmieji ligos simptomai buvo neįprasti: vaikui sukosi galva, šį simptomą lydėjo vėmimas, silpnumo jausmas. Tauragėje atlikti kraujo tyrimai parodė ypač žemą hemoglobino kiekį kraujyje ir kitus grėsmingus pakitimus. Delsti nebuvo galima.
Transplantacija
doc. Jūratė Masalskienė / 123RF.com nuotr.

Arnas skubiai atvežtas į Kauno klinikų Vaikų ligų kliniką, kur paaiškėjo diagnozė – įgimta galutinės stadijos inkstų liga.

„Inkstų ligos gali būti apgaulingos ir neturėti jokių specifinių simptomų“, – pasakoja Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos Vaikų lėtinių ir retų inkstų ligų centro vadovė, gydytoja vaikų nefrologė doc. Jūratė Masalskienė. Būtent tokia ir buvo Arno istorija, rašoma Kauno klinikų pranešime spaudai.

Prarado norą valgyti, beveik neaugo

„Dabar pagalvojame, kad sūnus dar būdamas 11 metų skundėsi apetito stoka, jam sulėtėjo augimas, kartais vemdavo, – prisimena berniuko mama. – Jis – ramus, jautrus vaikas, tad manėme, kad tai – psichologinės problemos, o ir bendrieji sveikatos tyrimai tuo metu nerodė jokių reikšmingų pakitimų.“

Berniukas, apsilankęs Kauno klinikose, iš jų išvyko su peritoninės dializės aparatu.

„Arnas gyveno kiek įmanoma įprastą gyvenimą, tik naktimis mama prijungdavo sūnui specialų aparatą ir jo pagalba buvo atliekamos peritoninės dializės. Jų metu berniuko kraujas buvo valomas į pilvo ertmę supilant specialius tirpalus“, – apie paciento būklę prieš transplantaciją pasakoja doc. J.Masalskienė. Taikant gydymą, pagerėjo berniuko savijauta, padidėjo apetitas.

Vis dėlto gydytojai, surengę konsiliumą, nusprendė, kad berniukui reikalinga inksto transplantacija, nes tai yra geriausias ir tinkamiausias gydymo būdas vaikui, sergančiam galutinės stadijos inkstų liga. Transplantacijos Arnas laukė apie pusę metų.

„Mano sūnui tinkamas inksto donoras rastas ne iš karto – tik antras kvietimas buvo sėkmingas. Iš pradžių buvo sunku patikėti, kad šįkart pasiseks. Labai apsidžiaugiau, kai sužinojau, kad inkstas iš tikrųjų yra tinkamas“, – prisiminimais dalijasi Agnė.

Arno mama teigia, kad visiškai pasitikėjo Kauno klinikų gydytojų profesionalumu. „Aš tik norėjau, kad mano sūnui neskaudėtų, nesuprastėtų sveikata, norėjau būti šalio jo“, – sako moteris.

Transplantacija praėjo sėkmingai, tačiau po operacijos atsirado kelios sveikatos problemos. „Po atliktos transplantacijos pacientui sustiprėjo mažakraujystė, lėtai gerėjo transplantuoto inksto funkcija, išsivystė pašaliniai imunosupresinių vaistų reiškiniai, – sako doc. J.Masalskienė. – Tačiau visas problemas pavyko išspręsti ir Arnas išvyko namo besijausdamas gerai.“

Kauno klinikų nuotr./doc. Jūratė Masalskienė
Kauno klinikų nuotr./doc. Jūratė Masalskienė

Ji priduria, kad ateityje berniukui reikės vartoti vaistus, slopinančius jo imuninę sistemą ir padedančius išlaikyti veikiantį transplantuotą inkstą.

„Šiuo metu džiaugiamės daug geresne sūnaus sveikata, jo šypsena, padidėjusiu apetitu. Labai dėkoju Kauno klinikų Vaikų nefrologijos skyriaus komandai už profesionalią ir nuoširdžią pagalbą Arnui“, – dėkoja mama Agnė.

Pernai – dvi sėkmingos transplantacijos

2021 m. Kauno klinikose atliktos dvi inksto transplantacijos nepilnamečiams pacientams – abi jos sėkmingos. Doc. J. Masalskienė pabrėžia, kad Arno ligos istorija rodo, jog kartais inkstų ligos yra klastingos ir gali pasireikšti tik vaiko augimo sutrikimu, apetito stoka, bloga bendra savijauta, atsiradusiu gausiu šlapinimusi ar šlapimo nelaikymu. Esant tokiems nebūdingiems simptomams, tėvai turėtų pasikonsultuoti su šeimos gydytojais, o gydytojai turėtų pagalvoti ir apie lėtinių inkstų ligų tikimybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius