Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Superpagalba sergant venų varikoze ir kodėl „dviratį“ ore geriau minti ne lovoje

Venų varikozė – ne vien estetinė problema. Tai rimta liga, kuri negydoma gali sukelti rimtų komplikacijų, net staigią mirtį. Be šiuolaikinių veiksmingų profilaktinių priemonių gydytojai rekomenduoja antsvorio mažinimą ir fizinį aktyvumą. Kokia fizinė veikla – padeda, o kokio sporto vengti sergant venų varikoze, klausėme „Eglės sanatorijos“ vyriausiosios kineziterapeutės Linos Žukauskienės, kuri net ir sunkiai sergantiems pataria nenustoti judėti.
Pratimas „dviračio mynimas“
Pratimas „dviračio mynimas“ / 123RF.com nuotr.

Svarbiausia, kad fizinė veikla būtų maloni

„Judėjimo įtaka mūsų sveikatai neabejotinai teigiama, tačiau sergant venų varikoze reikėtų atkreipti dėmesį į krūvius“, – pabrėžė L.Žukaukienė. Antras kineziterapeutės patarimas – rinktis fizinę veiklą, kuri teiktų malonumą.

Žmogus sako, kad nekenčia bėgioti, bet sukandęs dantis bėga, nes „sveika“ arba „bėgioja visi“. Tačiau L.Žukauskienė atkreipia dėmesį į išraiškas: „Kartais atrodo, kad bėgti – tikra kančia, žmogui taip sunku, taip sunku. Tokiu atveju tikrai nebus naudos, greičiau atvirkščiai“, – mano 15min pašnekovė.

Prieš pasirenkant konkrečią sporto šaką pasikonsultuoti su specialistu ji patartų visiems, jaučiantiems bet kokius skausmus, jei tirpsta rankos, aukštas kraujospūdis, žmogus turi širdies problemų ar serga bet kokia kita lėtine liga.

Asmeninio arch. nuotr./Lina Zukauskienė
Asmeninio arch. nuotr./Lina Zukauskienė

Nepulti stačia galva

„Jei žmogus anksčiau nesportavo ar nori pradėti intensyviau judėti po pertraukos, reikėtų įsivertinti fizinę būklę, koks jo fizinis pajėgumas. Kineziterapeutas, pasižiūrėjęs, kur kas konkrečiam žmogui skauda, galėtų patarti, nuo ko pradėti, įvertinti būklę prieš krūvį, po krūvio, pasižiūrėtų kitus parametrus, priklausomai nuo to, kokio lygio sveikatos problemos“, – vardijo kineziterapeutė.

Žinoma, jokiu būdu nereikėtų pulti stačia galva sportuoti, nes fizinis krūvis didinamas palaipsniui. „Naujausi tyrimai rodo, kad per dieną ir po 10 minučių skirti judėjimui yra gerai. Palaipsniui ilginant laiką susiformuoja įprotis judėti, žmonės pradeda sportuoti ne per prievartą, ne kankindamiesi, o su džiaugsmu“, – pastebi L.Žukauskienė.

„Eglės sanatorijos“ darbuotoja nenuvertina ir tokių paprastų judesių, kaip pasirąžymai, trumpos pertraukėlės tarp darbų pavaikštant, ypač daug sėdintiems prie kompiuterių, kurie neretai skundžiasi dėl tinstančių, tirpstančių kojų ir kad plečiasi venos.

Tikslas – sumažinti kraujo sąstingį

Kaip priminė L.Žukauskienė, venų varikozė yra apatinių galūnių kraujagyslių patologija, kurios metu sumažėja venų tonusas, todėl labai sveika gulint ant nugaros „minti dviratį“ ore. Tai vienas geriausių kojų skausmo mažinimo ir venų varikozės prevencijos pratimų.

123RF.com nuotr./Pratimas „dviračio mynimas“
123RF.com nuotr./Pratimas „dviračio mynimas“

„Dviračio mynimui“ ore kineziterapeutė patartų rinktis ne lovą, o kietesnį pagrindą: „Geriau jau ant žemės. O jeigu lovoje – tik po vieną koją, nes jeigu abi, gali įsijungti kompensaciniai mechanizmai, o tai nėra gerai“.

Pasak kineziterapeutės, „važiavimas dviračiu“ ore stiprina ne tik pilvo presą, bet ir šlaunis, blauzdas, o venų varikozės atveju pagrindinis tikslas ir yra mažinti kraujo sąstingį venose.

Intensyvios kojų apkrovos sunkina ligos eigą

„Vis dėlto, jeigu mėgstate bėgioti, o sergate venų varikoze, turite bėgioti saikingai, nes intensyvios kojų apkrovos labai pasunkina ligos eigą“, – atkreipė dėmesį L.Žukauskienė, patardama blauzdų raumenis pastiprinti ir kraujotaką pagerinti pavaikštant po tris žingsnius ant pirštų galų ir tris žingsnius ant kulnų ar pasiūbuojant – perkeliant svorį tai ant pirštų, tai ant kulnų.

Vida Press nuotr./Pratimai prieš bėgimą
Vida Press nuotr./Pratimai prieš bėgimą

Pasak kineziterapeutės, sergant venų varikoze taip pat gerai padaryti įtupstų, nes tai stiprina kojų raumenis, o stiprinant juos gerėja kraujo apytaka, ypač svarbi sergant venų varikoze.

Kineziterapeutės išvardyti pratimai – elementarūs, tačiau neabejotinai naudingi. „Kai judame, raumuo susitraukia, paskatindamas organizme biochemines reakcijas, nesvarbu, koks tas susitraukimas būtų – izomentrinis ar izotonionis atliekant jėgos pratimus ar pusiausvyros lavinimo pratimus.

Pirmoji pagalba skaudančioms, tinstančioms kojoms

„Yra vienas labai geras pratimas, kuris sergant venų varikoze padeda sumažinti kojų tinimą bei skausmą – atsigulti ant nugaros ir pakėlus ore ar atrėmus į sieną laikyti kojas pakėlus aukščiau“, – atkreipė dėmesį kineziterapeutė, pabrėždama, kad kojas reikėtų kelti aukščiau širdies lygio.

Žmonėms, kurių darbe reikia ilgai stovėti, tai galėtų būti kasdienis poilsis – pagalba venoms. „Atrėmus į sieną pėdas galima pasukti per čiurnas ratuku į vieną, į kitą pusę, paskui patempti pėdas į save, nuo savęs, įdarbinant ir blauzdų raumenis“, – sakė kineziterapeutė. Tokius paprastus, venoms naudingus pratimus galima daryti net ir žiūrint televizorių.

123RF.com nuotr./Lovoje
123RF.com nuotr./Lovoje

Kokių pratimų geriau vengti?

Paklausta, kokių pratimų geriau vengti sergant venų varikoze, L.Žukauskienė išskyrė jėgos pratimus, pvz., su treniruokliais, ar pratimus, atliekamus su papildomais svarmenimis ant kojų, nes galime per daug apkrauti kojų raumenis.

„Ne šiaip sau venų varikoze dažnai serga žmonės, kurie dirba stovimą darbą ar turi antsvorio. Jų kojoms tenka didelis krūvis. Todėl jei turime viršsvorio, labai svarbu jį mažinti, vengti ilgai stovėti. Jei tai neišvengiama, galime pernešti kūno svorį tai ant vienos kojos, tai ant kitos, periodiškai pasistiebti, pastovėti ant kulnų. Jeigu jau matote, kad kojos patino, labai padeda greitas 4-5 minučių pasivaikščiojimas, trumpas lipimas laiptais, tik ne per ilgai“, – vardijo kineziterapeutė.

Sėdimas darbas irgi nėra palankus, tad periodiškai patariama pakelti ir palaikyti kojas horizontalioje padėtyje arba atsigulti ir pabūti pakėlus kojas aukštyn. Taip pat patariama vengti aukštakulnių batelių, karštų vonių, pirčių.

123RF.com nuotr./Venų varikozė
123RF.com nuotr./Venų varikozė

Jokia liga – ne priežastis liautis judėjus

Apibendrindama L.Žukauskienė sakė, kad jokia liga – ne priežastis liautis judėjus. Tik svarbu pasirinkti tinkamą būdą ir krūvį.

Pasak flebologų (venų specialistų), sergantiems venų varikoze tinka įvairus ėjimas ir lengvas bėgimas takeliu, dviračio mynimas, aerobika be intensyvių šuoliukų, plaukimas ir vandens aerobika. Vanduo masažuoja kojas, dėl to gerėja kraujo apytaka jose. O štai greitas bėgimas ir jėgos pratimai išsiplėtusioms venoms netinka. Reikėtų vengti pratimų, kur statinė būsena derinama su dideliu raumenų įtempimu. Krūvį kojų venoms didina jėgos pratimai kojoms, tokie, kaip pritūpimai, štangos kilojimas stovint ir pan. Norintiems treniruoti bicepsus, patariama tai daryti sėdint ar gulint.

Dalis žmonių vietoje sporto renkasi darbus sode, tačiau sergantiems venų varikoze reikia atkreipti dėmesį, kad ilgai būdami priverstinėje padėtyje perkrauname raumenis. Ne į sveikatą, jei ilgai tupime ar dirbame vien pasilenkę. Reikėtų kuo dažniau keisti pradines kūno padėtis.

Serga 30-40 proc. darbingo amžiaus žmonių

Venų varikozė formuojasi dėl veninės kraujotakos sulėtėjimo kojose. Ja serga 30–40 proc. darbingo amžiaus ir apie 70 proc. vyresnio amžiaus žmonių. Pasak „Apotheka“ vaistinės vedėjos Sandros Labutytės, sunkumu kojose, jų tinimu, venų problemomis dažniau skundžiasi vyresnio amžiaus klientai, tačiau pasikonsultuoti ateina ir vidutinio amžiaus ar jaunesni, amžius svyruoja nuo 30 iki 75 metų.

Asmeninio albumo nuotr./Sandra Labutytė
Asmeninio albumo nuotr./Sandra Labutytė

Viena iš priemonių, kuri rekomenduojama venų varikozės simptomams mažinti, kaip kojų skausmas, sunkumas, tinimas – detralex. Pasak S.Labutytės, šis venotoninis preparatas pradeda veikti jau pirmąją gydymo valandą.Didina venų tonusą, mažina uždegimines reakcijas, kapiliarų pralaidumą, stiprina kraujagyslių sieneles. Geriausio poveikio galima tikėtis po 2-3 mėn. vartojimo, esant sunkesniems venų kraujotakos sutrikimams rekomenduojama vartoti 6 mėn. ar ilgiau.

Detralex 500 mg plėvele dengtos tabletės

SUDĖTIS: Vienoje plėvele dengtoje tabletėje yra 500 mg mikronizuotos ir išgrynintos flavonoidų frakcijos (atitinka 450 mg diosmino ir 50 mg flavonoidų, apskaičiuotų pagal hesperidiną). INDIKACIJOS: Apatinių galūnių venų nepakankamumo simptomų: kojų sunkumo, skausmo bei ankstyvojo rytinio neramumo, lengvinimas. Simptomų, susijusių su hemorojaus paūmėjimu, lengvinimas. DOZAVIMAS IR VARTOJIMO METODAS: Rekomenduojama dozė yra 2 tabletės per parą – viena vidudienį, antra – vakare, valgio metu. Paūmėjusio hemorojaus atveju – 6 tabletės per parą pirmas 4 dienas, po to 4 tabletės per parą 3 dienas. NĖŠTUMAS IR ŽINDYMO LAIKOTARPIS Jeigu esate nėščia, žindote kūdikį, manote, kad galbūt esate nėščia arba planuojate pastoti, tai prieš vartodama šį vaistą pasitarkite su gydytoju arba vaistininku. Nėštumas Laikantis atsargumo reiktų vengti vartoti detralex nėštumo metu. Žindymo laikotarpis Kadangi nėra duomenų apie vaisto išsiskyrimą į motinos pieną, žindyti gydymo laikotarpiu nerekomenduojama.

KONTRAINDIKACIJOS: Padidėjęs jautrumas veikliajai arba bet kuriai pagalbinei medžiagai. ĮSPĖJIMAI: Pasitarkite su gydytoju arba vaistininku prieš pradėdami vartoti detralex. Jeigu Jums yra simptomų, susijusių su hemorojaus paūmėjimu, detralex galima vartoti trumpai. Jei simptomai neišnyksta, kreipkitės į gydytoją.

Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt.

Teksto peržiūros data: 2019-10

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius