Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedijoje gyvenanti lietuvė: „Manau, karantino neprireiks, čia žmonės klusnesni“

Kai kone visas pasaulis gyvena griežtomis karantino sąlygomis, Švedijos valdžia įvesti griežtų taisyklių neskuba – parkuose čia ir toliau renkasi žmonės, vaikai vedami į darželius, žmogui paliekama galimybė pačiam nuspręsti – nori dirbti biure ar namuose. Malmėje gyvenanti lietuvė Patricija Rusteikaitė tokį sprendimą palaiko – pasak jos, švedams pakanka rekomendacijų, kad jie patys elgtųsi atsakingai. O ir neapribota kasdienybė gyventojams leidžia jaustis kur kas geriau: „Kai nekeliama panika, išgyventi pandemiją psichologiškai lengviau“, – įsitikinusi ji.
Viena populiariausių susibūrimo vietų Malmėje
Viena populiariausių susibūrimo vietų Malmėje / Patricijos Rusteikaitės nuotr.

Nors užsikrėtimų koronavirusu skaičius Švedijoje auga, izoliuojamos tik pažeidžiamiausios visuomenės grupės. Visi kiti – laisvi daryti, ką nori.

Kaip ir Lietuvoje, taip ir Švedijoje, maždaug vidury kovo prasidėjo pirmieji apribojimai. Tik čia niekas drastiškų draudimų nesiėmė – pokyčiai vyko palaipsniui.

Malmėje gyvenanti lietuvė pasakoja, kad buvo nukelti ar atšaukti koncertai, parodos, atviri sporto klubai. Tačiau į sporto sales klientai gali eiti, tik grupinėse treniruotėse sumažintas dalyvių skaičius.

TAIP PAT SKAITYKITE: Švedija skaičiuoja mirtis, bet vyriausybė nenusileidžia: izoliuojami tik tie, kurie serga

Į sporto sales klientai gali eiti, tik grupinėse treniruotėse sumažintas dalyvių skaičius.

„Kas gali, be reikalo neina į darbą, dirba iš namų, vaikus veda į darželius. Parkuose renkasi žmonės, nes dienos saulėtos ir šiltos. Visos parduotuvės atidarytos, bet ten nesilanko daug žmonių.

Kiek kalbėjau su kitais, per Velykas visi žada likti namuose, nevažiuoti pas gimines. Tik jei stokholmiečiai sugalvos per šventes atvykti į mūsų regioną, situacija gali pablogėti. Bet šiaip švedai klauso patarimų ir nelaužo taisyklių“, – sako Patricija Rusteikaitė.

Patricijos Rusteikaitės nuotr./Viena populiariausių susibūrimo vietų Malmėje
Patricijos Rusteikaitės nuotr./Viena populiariausių susibūrimo vietų Malmėje

Pasak lietuvės, kadangi šalyje neįvestas karantinas, tai ir nuotaikos čia vyrauja visai kitokios, nei ji mato ir girdi iš Lietuvoje gyvenančių artimųjų. Niekas taip ir nelėkė šluoti parduotuvių lentynų ir užsipirkti maisto kelioms savaitėms.

„Niekas nekelia panikos, nestresuoja, todėl ir man visai nebaisu. Visi kantriai ir ramiai stengiasi išgyventi šį laikotarpį. Neslėpsiu, pačioje pradžioje jautėmės neramiai, bet situacija per kelias savaites stabilizavosi“, – pasakoja ji.

Tačiau kita vertus, P.Rusteikaitė pastebi ir vieną minusą – žmonės čia beveik nesisaugo. Kol kas ji sako nemačiusi nė vieno dėvinčio apsaugines pirštines, pasigedo ir dezinfekcinių priemonių įeinant ar išeinant iš prekybos centro.

Neslėpsiu, pačioje pradžioje jautėmės neramiai, bet situacija per kelias savaites stabilizavosi, – pasakoja ji.

„Kai prieš porą dienų apsilankiau parduotuvėje piko metu, nesutikau nė vieno žmogaus su apsauginėmis kaukėmis ar pirštinėmis. Todėl mes stengiamės ten eiti vėlai vakare, prieš pat joms užsidarant“, – sakė ji.

Pati Patricija dėl darbo specifikos negali dirbti iš namų. Tačiau minčių neiti į darbą ji niekada neturėjo. Anaiptol, lietuvė džiaugiasi turinti galimybę gyventi visavertiškai – tik be pramogų ir kelionių. O jei kartais ir ji pasijustų nesaugi, darbas šią problemą tikrai išspręstų – taip nutiko ir su visais to panorusiais jos draugais.

Patricijos Rusteikaitės nuotr./Patricija Rusteikaitė
Patricijos Rusteikaitės nuotr./Patricija Rusteikaitė

„Dirbame laboratorijoje, kurioje didelė patalpa, sutinku mažai kolegų. Žinoma, valgykloje visi naudoja tą patį kavos aparatą. Bet turiu dezinfekcinių priemonių ir esu rami. Mane supa labai gera aplinka – kolegos apie situaciją nešneka ir nesivelia į bauginančias diskusijas, todėl manau, kad lengviau išgyvensime koronavirusą, be jokios panikos“, – viliasi ji.

Tokia Švedijos pozicija gelbsti ekonomiką ir žmonių psichologinę savijautą.

Anot Patricijos, labiausiai šioje situacijoje nerimauja imigrantai, kurie nenori vesti savo vaikų į darželius ar į mokyklas, stabdo savo grožio salonų veiklą.

„Bet kuriuo atveju, aš palaikau tokią Švedijos poziciją. Jie gelbsti ekonomiką ir žmonių psichologinę savijautą. Švedai tikrai yra klusnesnė kultūra, kuri gerbia valstybės sprendimus ir supranta: jei nesilaikys rekomendacijų – bus nueita į kraštutinumus ir išprovokuos karantiną.

Aš manau, kad matydami, kas vyksta kitose šalyse, švedai nerizikuoja savo laisve (taip pat ir ekonominė laisve), todėl stengiasi patarti apriboti savo socialinį gyvenimą, kiek galima stipriau.

Taip pat nepamirškim, kad Švedija nėra taip tankiai apgyvendinta šalis, mums nereikia imtis tokios griežtos saviizoliacijos, kaip Ispanijai ar Italijai. Čia niekada nebūna didelių spūsčių, net ir šventiniu laikotarpiu“, – kalba P.Rusteikaitė.

Patricijos Rusteikaitės nuotr./Viena populiariausių susibūrimo vietų Malmėje
Patricijos Rusteikaitės nuotr./Viena populiariausių susibūrimo vietų Malmėje

Žinoma, situacija nėra ideali ir visiškai suvaldyta, Švedijoje taip pat atsiranda žmonių, nesilaikančių rekomendacijų. Pasak Patricijos, dėl tokių labiausiai baiminamasi švenčių metu.

„Kalbama, kad sergamumas labai išplis po šv. Velykų. Bet aš labai tikiu, kad švedai puikiai susitvarkys su šia situacija be griežtesnių draudimų. Manau, jei į valstybės raginimus ir draudimus didžioji dalis gyventojų atsakingai sureaguos ir paklausys, pozityvumas ir teigiamos žmonių emocijos padės su šia situacija susidoroti“, – pasakojo Patricija Rusteikaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius