-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveikuolio D.Kepenio pasiūlymas: 250 klausimų tėvams ir iškart aišku, ar jų vaikas – sveikas

Sveikatos pagrindų nemokoma nei šeimoje, nei mokykloje, „Žinių radijui“ sakė Sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis. Pasak jo, sveikata yra darnos matas: kuo žmoguje daugiau darnos, tuo daugiau jis turi sveikatos.
Sveikuolių vadovas Dainius Kepenis.
Sveikuolių vadovas Dainius Kepenis. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Jeigu norime, kad vaikas būtų nesveikas, reikia išardyti į gabalus ir tuos gabalus tvarkyti atskirai. Tai šiandien ir matome. Kadangi labiausiai už vaikų sveikatą atsakingi tėvai, po to – mokykla, tai pažiūrėkime, kaip sveikai gyvena tėvai ir kaip mokykla. Jeigu sveikatos abėcėlės nėra nei šeimoje, nei mokykloje, tai vaikai ir vaikštinėja į kairę, į dešinę, dažniausiai – prie kompiuterio. Net studentams nebeliko fizinio lavinimo“, – laidoje „Dienos klausimas“ pirmadienį piktinosi D. Kepenis.

Pasak jo, šeimos daktaras, kuris tikrina vaikus prieš mokyklą, nepasidomi ta vaiko sveikata, kurios lygį parodo vaiko lankstumas, svoris, plaučių tūris, raumenų tonusas.

Žiūrima, kad vaikas nebūtų kurčias, nebūtų aklas, kad dar šiek tiek paeitų, ir daugmaž sveikas, – aiškino D.Kepenis.

„Kadangi šių parametrų nėra laiko matuoti, lieka tik paviršutiniai dalykai. Žiūrima, kad vaikas nebūtų kurčias, nebūtų aklas, kad dar šiek tiek paeitų, ir daugmaž sveikas. Bet kad jis kasmet vis silpsta, kad vis labiau stuburai krypsta, kad akys vis labiau žvairėja nuo kompiuterio, niekas šio proceso nestabdo“, – sako D. Kepenis.

Jo nuomone, Švietimo ir mokslo ministerija tėvams turėtų išplatinti klausimyną, kuriame būtų bent 250 klausimų, kur tėvai turėtų padėti minusą, pliusą arba nuliuką.

„Nuliukas reiškia nieko nedaro, pliusas – eina į priekį, minusas – eina atgal. Tiek judėjimo srityje – ar daro rytinę mankštą, ar grūdinasi, ar suvalgo reikalingą daržovių kiekį, ar atlieka pratimus raumenims, sąnariams ir širdies stiprinimui, ar laisvalaikį leidžia kūrybingai, ar skiria laiko savo gyvenimo prasmei susirasti, ar skiria laiko užsiimti savo profesijos paieškai. Jei mokytojai paprašytų, kad tėvai į mokyklą atneštų 250 atsakymų, iš karto tėvui būtų aišku, kokių rezervų jis turi“, – kalbėjo D. Kepenis.

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos narių laboratorijose atliktų profilaktinių vaikų sveikatos patikrinimų metu net 83 proc. vaikų išaiškinta įvairių sveikatos sutrikimų. Pasak medikų, laboratorinių tyrimų rezultatai patvirtino nuogąstavimus, kad tik kas dešimtas vaikas – visiškai sveikas.

Visą laidos „Dienos klausimas“ įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius