-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tai, kad jūs senstate, išduoda ne vien žili plaukai ir atsiradusios raukšlės

Senatvė – neišvengiamas kiekvieno žmogaus gyvenimo tarpsnis. Tačiau ji neužklumpa mūsų akimirksniu – tai besitęsiantis procesas.
Rankos
Rankos / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Sveikata Senatvė

Specialistai tikina, kad įsiklausę į save jūs galite pradėti pastebėti pirmuosius senėjimo veiksnius, rašoma aif.ru. Šiuolaikinės technologijos ir medicina jaunystę padeda išsaugoti išties ilgai. Svarbiausia, suspėti pastebėti beprasidedančius senatvės požymius. Nuo ko pradėti?

Prastėjantis regėjimas

Tradiciškai daugelis regėjimo problemų yra nurašomos senatvei. Visgi, pirmuosius požymius galite pastebėti jau perkopę 50-metį arba dar anksčiau. Vienu iš senatvės požymių galėtume įvardinti sumenkusią akomodaciją, t.y., akies gebėjimą susifokusuoti į vieną ar kitą daiktą.

Todėl neveltui patariama reguliariai apsilankyti pas okulistą, kad jis įvertintų regėjimą, akių būklę ir rekomenduotų, kaip ilgiau džiaugtis aštria rega. Vėliau, sulaukus 40-ies, prasideda senatvinė toliaregystė, kai sunku smulkius dalykus pamatyti iš arti, perskaityti smulkų tekstą. Kai tokia savijauta tampa itin nepatogi, prireikia akinių, tačiau šiuolaikinė medicina siūlo ir lazerines korekcijas, kurios tampa vis populiaresnės arba kitus problemos sprendimo būdus.

Lėta reakcija

Reakcija – tai laiko tarpas, kuris reikalingas, kad žmogus vienaip ar kitaip sureaguotų į tam tikrą stimulą. Pikas, pasak specialistų, yra 25–30 metų, o vėliau reakcijos greitis pradeda lėtėti. Su amžiumi reakcija blogėja dėl daugelio priežasčių, pavyzdžiui, dėl lėtėjančios medžiagų apykaitos, blogėjančios klausos, regėjimo, slopstančių jutimo organų.

Smegenų dalis, atsakinga už informacijos apdorojimą, pradeda dirbti lėčiau, prasčiau, todėl signalai smegenis pasiekia ne taip greitai. Apskritai žmogus tampa intertiškas ir tingesnis, todėl tai irgi sumažina reakcijos greitumą.

Patartina treniruoti savo smegenis, turėti užsiėmimą, hobį, taip pat spręsti logines užduotis, kryžiažodžius ir pan.

Pokyčiai veide

Vienu iš ryškiausių senatvės požymių galima traktuoti veido pokyčius – senti oda pradeda jau vos 25–27-erių metų, todėl jau galime pastebėti mimikos raukšles aplink akis, burną, kaktoje. Po 40-ies metų „išplaukia“ veido ovalas, nukąra kontūras, žandai, atsiranda dvigubas pagurklis (ne dėl padidėjusio svorio).

Jeigu pristabdyti senatvę ir išsaugoti odos elastingumą 25–27-erių padeda kosmetika ar įvairios procedūros, tai po 40-ies esamas problemas dažniausiai gali išspręsti tik plastika. Visgi, pristabdyti veido ir odos senėjimą gali veido mankšta, taip pat sveika mityba, fizinė veikla, žalingų įpročių atsisakymas.

Nespėjate su laiku

Vienu iš senėjimo požymių galima įvardyti ir nenorą eiti koja kojon su laiku, nenorą domėtis įvairiomis šiuolaikinėmis tendencijomis ir pan. Be to, tuo metu augimo hormono deficitas pasireiškia ne tik fiziniame, bet ir psichologiniame lygmenyje. Žmogų pradeda kamuoti tuštuma, nerimas, tonuso sumažėjimas, nuolatinis gyvenimiškos energijos trūkumas.

Pakeisti viską galite tik valios jėgomis ir pastangomis, kuo daugiau įvairovės įnešti į savo gyvenimą: užsiimti kokia nors veikla, sportuoti, susirasti užsiėmimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius