Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trims į „Euroviziją“ skrendantiems projekto „Draugystė veža“ dalyviams teks kreiptis į medikus

​​​​​​​Keliems projekto „Draugystė veža“ dalyviams, besirengiantiems vykti į Portugaliją stebėti „Eurovizijos“ konkurso, teks apsilankyti pas gydytojus. Ne dėl sutrikusios sveikatos, o pažymos apie organizme esantį metalą.
Projekto „Draugystė veža“ laimėtojai Martinas ir Silvija
Projekto „Draugystė veža“ laimėtojai Martinas ir Silvija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nusprendė nerizikuoti

Projekto „Draugystė veža“ sumanytoja ir kuratorė Žydrė Gedrimaitė paaiškino, kad kelionės metu laukia kelios patikros – ne tik oro uostuose, bet ir arenoje, kurioje vyks „Eurovizijos“ pusfinalis, tad organizatoriai nusprendė nerizikuoti ir paprašė laimėtojų, kurių kūne yra metalo, pasiimti iš gydytojų pažymas, liudijančias apie tai.

„Praėjusių dvejų metų kelionių patirtys parodė, kad, norint išvengti įvairiausių nesklandumų kelionėje, geriau atsižvelgti į visas rekomendacijas ir jau geriau visą laiką skirti draugystei, kuri veža“, – šypsojosi Ž.Gedrimaitė. Pasak jos, norint patekti į areną, tenka praeiti kelis patikros postus, saugumas tikrai būna sustiprintas, žmonių daug ir, nors žiūrovams su negalia skiriamas didelis dėmesys, nesinori kur nors „užkliūti“ ar tiesiog aiškintis ir tam gaišti laiką.

„Žinau, kad, ko gero, visų netikėtumų bet kokios kelionės metu numatyti neįmanoma, bet kartu su Udrium Armaliu, superkeliones.lt vadovu, kuris organizuoja kelionę, stengiamės apgalvoti visus galimus trikdžius, aptariame praėjusių kelionių patirtis“, – teigė ji.

Į kelionę besirengiantis Martinas Baltrušaitis, stebintiems „Eurovizijos“ konkursą geriau pažįstamas iš garsiųjų piršlybų konkurso finalo metu, kol kas į savo medicinos įstaigą dar nesikreipė – iki kelionės yra laiko. Be to, anot vyro, niekuomet anksčiau, keliaujant, jam jos ir nėra prireikę. „Tos pažymos, kai keliavau man dar nėra reikėję, bet aš ją dėl viso pikto turėsiu“, – žadėjo jis.

Tuo metu kita projekto „Draugystė veža“ dalyvė Samanta Zakaitė sakė, kad pažymos, kiek jai žinoma, reikia tuomet, kai kūne yra metalo. Ją esą reikia gauti iš savo gydytojo(s). „Niekur dar su tuo nesusidūriau, pažymos dar neturiu, todėl daug apie tai nežinau. Metalo, tiksliau titano, turiu dėl to, kad tiesino ir sutvirtino stuburą“, – paaiškino į Portugaliją besirengianti S.Zakaitė.

Niekur nereikėjo pažymos, užteko lietuviško neįgalumo pažymėjimo. Kretoje, grįžtant atgal, atsistojus į ilgą eilę užsiregistruoti, net pravedė į priekį neįgaliųjų taku, – prisiminė Ž.Bagdonavičiūtė.

Į Portugaliją taip pat vykstanti Živilė Bagdonavičiūtė, kuriai pakeisti du klubai, pernai su giminaite vyko į Kretą, tačiau vizito pas gydytoją dėl pažymos prieš šią kelionę neprireikė. „Niekur nereikėjo pažymos, užteko lietuviško neįgalumo pažymėjimo. Kretoje, grįžtant atgal, atsistojus į ilgą eilę užsiregistruoti, net pravedė į priekį neįgaliųjų taku“, – prisiminė Ž.Bagdonavičiūtė.

Pažyma neprivaloma

Tuo metu „Lietuvos oro uostų“ komunikacijos projektų vadovė Agnė Mažeikytė teigė, kad iš esmės tik rekomenduojama turėti medicinos įstaigos išduotą pažymą, tačiau nei Lietuvoje, nei kitose Europos Sąjungos šalyse ji nėra privaloma.

„Keleiviams rekomenduojame aviacijos saugumo darbuotojus įspėti apie turimus metalinius implantus, širdies stimuliatorius ar dirbtines galūnes, tuomet bus atlikta patikra rankomis“, – paaiškino A.Mažeikytė. Pasak „Lietuvos oro uostų“ komunikacijos projektų vadovės, ji gali būti atlikta ir detalios patikros patalpoje, nematomoje kitų keleivių.

LRT pristatoma akcija „Draugystė veža“ – tai viešosios įstaigos „Baltijos ugdymo centras“ kartu su Neįgaliųjų reikalų departamentu prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos socialinė akcija. Projekto metu kas savaitę buvo pristatytos trys draugų poros, iš kurių vienas turi negalią. Už labiausiai patikusią draugystės istoriją žiūrovai galėjo balsuoti portale www.lrt.lt/. Galiausiai išrinktos ir per „Eurovizijos“ finalą paskelbtos penkios laimingosios poros, kurios vyksta į Portugaliją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius