Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tris kartus su krūties vėžiu susidūrusi Rasa: kai eidavau su mažamete dukra, praeiviai nenuleisdavo nuo manęs akių

Intensyvus gyvenimas dideliame mieste, daug darbo reikalaujantis nuosavas verslas, kasdieniai poreikiai – viskas tarsi sustojo, kai 38 metų kaunietė Rasa išgirdo krūties vėžio diagnozę. Per pastaruosius šešerius metus moteris akistatoje su liga buvo ne vieną kartą ir šiandien gali pasidalyti savo patirtimi įveikiant krūties vėžį ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai.
Mama su dukra
Mama su dukra / „Fotolia“ nuotr.

Rasa iki šiol gerai prisimena, kaip 2014 metų vasarą pirmą kartą krūtinėje pajuto didelį skausmą, tačiau tuo metu moteris neįvertino situacijos rimtumo ir išvyko atostogauti prie jūros, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Prisimenu, kad tada skausmas aprimo, bet viskas tuo nesibaigė. Neilgai trukus man buvo diagnozuotas krūties vėžys. Gera žinia buvo ta, kad auglys dar nesupiktybėjęs, tačiau tuo metu dar neįtariau, jog kova su onkologine liga dar tik prasideda“, – pasakoja moteris.

Tais pačiais metais Rasai buvo atlikta operacija ir pašalinti nepiktybiniai augliai. Toliau ji reguliariai lankėsi pas gydytojus ir laikėsi jų rekomendacijų. Deja, praėjus šiek tiek laiko, vėžys atsinaujino dar du kartus.

„Po pirmos operacijos tikrai nesitikėjau, kad jis pasikartos, juolab – dar du kartus. Antrą kartą susirgau po penkių mėnesių, trečiąjį – po trejų metų. Išgirdau įvairių gydytojų pasiūlymų, vieni specialistai rekomendavo visiškai pašalinti krūtinę, tačiau kiti nuo to atkalbėjo“, – prisimena Rasa.

Stebino ir liūdino aplinkinių reakcijos

Moteris pasakoja, kad emociškai buvo sunku atlaikyti blogas naujienas, tačiau į psichologus ar onkologinių pacientų bendruomenes ji nesikreipė. Sunkų laikotarpį jai padėjo ištverti šeima, kuri, kaip pati moteris sakė, nelaikė jos ligoniu, o toliau bendravo kaip su sveiku žmogumi.

„Šeima ir artimieji mane labai palaikė. Mano vyro sesuo kovojo su storosios žarnos vėžiu, todėl su ja visada galėdavau pasidalinti savo išgyvenimais ir emocijomis. Dėl manęs šeima sutiko kraustytis toliau už miesto, laikėmės gydytojų rekomendacijų, todėl norėjome gyventi švaresniame ore ir ten, kur būtų ramiau. Kartu pakeitėme ne tik namus, bet ir gyvenimo būdą, mitybos įpročius“, – pasakoja moteris.

Kai gydžiausi antrą kartą, man nuslinko plaukai. Pati tikriausiai nebūčiau to taip stipriai sureikšminusi, jei ne aplinkinių reakcijos.

Nors šeima Rasai padėjo ištverti didžiausius sunkumus, ji prisimena, jog ypač liūdindavo praeinančių, nepažįstamų žmonių reakcijos. Moteris sako, kad sergant onkologine liga svarbiausia, kad aplinkiniai priimtų tave kaip sveiką žmogų.

„Kai gydžiausi antrą kartą, man nuslinko plaukai. Pati tikriausiai nebūčiau to taip stipriai sureikšminusi, jei ne aplinkinių reakcijos. Jie stebėdavo, kaip einu su mažamete dukra ir nenuleisdavo nuo manęs akių. Toks dėmesys manęs tikrai nedžiugino, todėl stengiausi kuo mažiau eiti iš namų. Sergant ir taip sunku, norisi, kad liga kuo mažiau paveiktų tavo būseną, kasdienybę, todėl labai svarbu, kad aplinkiniai nežiūrėtų į tave kaip į ligonį“, – sako Rasa.

Šiandien dėmesys sveikatai ypač svarbus

Siaučiant pasaulinei naujojo koronaviruso pandemijai, onkologinėmis ligomis sergantys pacientai turi būti ypač atsargūs. Jų imuninė sistema kaip niekada imli išoriniams virusams ir infekcijoms.

Nors Rasa šiandien yra įveikusi ligą, tačiau ir toliau turi atidžiai rūpintis savo sveikata, periodiškai lankytis pas gydytojus ir vartoti jai paskirtus vaistus. Moteris sako, kad karantino metu laiką leidžia savo namuose užmiestyje, kur gali mėgautis grynu oru ir iš namų išvyksta tik esant būtinybei.

„Per visą karantino laikotarpį iš namų buvau išvykusi vos du kartus. Vieną iš jų – pas gydytoją, kuomet reikėjo pasirūpinti vaistais. Tokie vizitai neišvengiami, tačiau džiaugiuosi, kad visur yra sudarytos sąlygos saugiam apsilankymui pas gydytoją“, – sako Rasa.

Visuomenė kviečiama padėti onkologiniams ligoniams

Kiekvieną pavasarį Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija įgyvendina iniciatyvą „Sužydėjusi viltis“ (angl. „Blossom of Hope“), kuria siekiama pagerinti ankstyvą krūties vėžio diagnostiką.

Tačiau šiemet, pasikeitus pasaulinei situacijai, keitėsi ir iniciatyvos siekis. Labdaros renginiui persikėlus į virtualią erdvę, internete vykstančiuose aukcionuose bus renkamos lėšos, skirtos įsigyti baktericidinius UV recirkuliatorius, kurie gali padėti apsaugoti onkologinius ligonius nuo virusų ir infekcijų.

Pasak Rasą gydančio gydytojo Alvydo Česo, Klaipėdos universitetinės ligoninės Onkologijos chemoterapijos klinikos vadovo, onkologinių pacientų imlumas infekcijoms visada yra didesnis nei aplinkinių žmonių. Todėl onkologinę pagalbą teikiančiose įstaigose COVID-19 pandemijos metu kreipiamas ypač didelis dėmesys į pacientų ir personalo saugą.

„Mes atskiriame pacientų srautus – karščiuojantys ir besimptomiai, performuojame bendro naudojimo patalpas ir laukiamuosius, atliekame dezinfekavimo procedūras, pacientai nuolat testuojami dėl COVID-19 infekcijos. Tačiau absoliučios saugos nėra, todėl reikia žiūrėti į geriausius pavyzdžius pasaulyje, kur onkologinių pacientų saugai taikomos ne tik minėtos priemonės, bet ir naujausios technologijos, prietaisai. Vienas iš šių prietaisų, kuris veikia baktericidiškai, yra UV recirkuliatorius“, – pasakojo A.Česas.

Mediko teigimu, tokie įrenginiai yra labai reikalingi onkologinių ligoninių bendrose patalpose, kur dažniausiai susirenka sunkiai sergantys pacientai. Onkologiniai pacientai negali praleisti savo vizitų pas gydytojus ir turi nuolat savimi rūpintis, todėl plintant pasaulinei pandemijai svarbu užtikrinti, kad jie būtų kuo labiau apsaugoti.

Iniciatyvos „Sužydėjusi viltis“ virtualaus labdaros aukciono tiesioginė transliacija vyks gegužės 2 d. 19 val. Visa informacija apie galimybę dalyvauti aukcione ir prisidėti prie paramos skelbiama Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos interneto svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius