-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tuberkuliozės atvejų šalyje mažėja: slaugytojos vaizdo skambučiu kontroliuoja, kaip pacientai geria vaistus

„Laba diena, kaip šiandien jaučiatės? Ar pasiruošęs išgerti vaistus?“ – pokalbį vaizdo programėle su pacientu, sergančiu tuberkulioze, pradeda slaugytoja. Pacientas, žiūrėdamas į kamerą, vieną po kitos išgeria kelias tabletes. Taip kontroliuojama, kad į namus gydytis išleisti tuberkulioze sergantys pacientai, tęstų gydymą ir nenutrauktų jo savavališkai. Medikų teigimu, ši priemonė galėjo pažaboti klastingos infekcinės ligos plitimą: Lietuvoje stebimas žymus tuberkuliozės atvejų mažėjimas.
Tuberkuliozės atvejų šalyje pastaraisiais metais vis mažėja: tai gali lemti ir pagerėjęs išaiškinimas, ir finansavimas.
Tuberkuliozės atvejų šalyje pastaraisiais metais vis mažėja: tai gali lemti ir pagerėjęs išaiškinimas, ir finansavimas. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Prieš aštuonis mėnesius turberkuliozės diagnozę išgirdusi klaipėdietė visą šį laiką praleido ligoninėje.

Moteriai nemalonu apie tai kalbėti, tad susitikti su žurnalistais sutiko tik išgirdusi pažadą, kad nebus filmuojama ir jos vardas nebus minimas: liga vis dar stigmatizuojama.

„Kaip užsikrėčiau – nežinau iki šiolei. Mūsų šeimoje, giminėje, aplinkoje nebuvo nė vieno, kuris sirgtų šia liga. Į medikus kreipiausi visai dėl kitų priežasčių, tada ir sužinojau diagnozę. Viskas įvyko labai greitai – buvau paguldyta į ligoninę. Jaučiuosi gerai, bet ir tada, kai nustatė tuberkuliozę, jaučiausi gana gerai. Gal tik jutau šiokį tokį skausmą krūtinėje“, – kalbėjo iš pažiūros 45-erių moteris.

Anot ligonės, visi šie mėnesiai buvo sudėtingi: teko susitaikyti su liga, artimųjų lankymas uždraustas. Iš gydytojo ji išgirdo ilgai lauktą žinią – gali būti, kad penktadienį jau bus išleista į namus.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filialas
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filialas

Tačiau gydymas dar truks ne vieną mėnesį. Medikai moters ligos eigą dar stebės ir klaipėdietė bus tarp tų pacientų, kurie kasdien turės susisiekti su slaugytojomis ir parodyti, kaip išgeria vaistus.

Šiuo metu nuotoliniu būdu kontroliuojama, kaip vaistus nuo klastingos ligos geria apie 20 pacientų, gydytų Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filiale.

Gydimas gali trukti dvejus metus

Tuberkuliozės gydymas gali trukti iki dvejų metų. Neretai žmonės, besijaučiantys gerai, ima vengti gerti brangiai kainuojančius vaistus. Toks savavališkas veiksmas dažnai baigdavosi liūdnai – pacientas po kurio laiko vėl sugrįždavo į ligoninę, nes neišgydyta liga paūmėdavo.

Prieš porą metų tuberkuliozę gydantys medikai ėmė taikyti metodą – į namus išleistus pacientus kontroliuoti virtualiu būdu. Su jais slaugytojos susisiekia „Skype“ ar kokia kita programėle ir prašo prieš kamerą parodyti, kaip išgeria paskirtus vaistus. Savaitgaliais artimųjų prašoma nufilmuoti ligonius ir atsiųsti vaizdo įrašus slaugytojoms.

Toks metodas per karantiną itin pasiteisino: pacientams nereikia eiti į ligoninę ir išgerti vaistų.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Slaugytoja per „Skype“ programą stebi, kaip pacientas išgeria vaistus.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Slaugytoja per „Skype“ programą stebi, kaip pacientas išgeria vaistus.

Tuberkuliozės filialo gydytojas pulmonologas Saulius Diktanas teigė, kad šios klastingos ligos gydymas smarkiai pasistūmėjęs į priekį.

„Turime vaistus, kurių skyrimą neriboja teisės aktai ir finansai. Gydytojas juos gali paskirti savo nuožiūra ir tai smarkiai prisidėjo prie to, kad tuberkuliozės atvejų vis mažėja“, – teigė medikas.

Anot jo, pradėjus taikyti metodą, kai pacientai gydosi namuose, o juos kontroliuoja sveikatos priežiūros specialistės, žymiai sumažėjo ligonių, nutraukusių gydymą savavališkai. Netinkamas vaistų gėrimas arba vengimas juos gerti buvo opi problema.

S.Diktanas nesiryžo paaiškinti, kodėl taip yra. Gali būti, kad daliai pacientų, vos pasijutus geriau, atrodė, kad vaistų nebereikia, kitus vargino šalutiniai pojūčiai.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Gydytojas Saulius Diktanas
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Gydytojas Saulius Diktanas

Skaičiuojama, kad vieno paciento, sergančio vaistams atsparia tuberkulioze, gydymas gali trukti iki 20 mėnesių ir kainuoti iki keliasdešimt tūkstančių eurų. Tačiau, anot S.Diktano, negydant liga gali paplisti visuomenėje ir kainuoti dar brangiau.

Tuberkuliozės atvejų šalyje mažėja

Kaip teigė Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filialo vadovė, gydytoja radiologė ir pulmonologė Romualda Gylienė, Lietuva ilgą laiką Europoje garsėjo kaip šalis, kur tuberkuliozė itin išplitusi. Statistika prastesnė buvo tik Rumunijoje.

Tačiau pastaraisiais metais pasiektas proveržis, į tai dėmesį atkreipė ir užsienio šalių žurnalistai.

„Nuo 2017-ųjų stebime laipsnišką tuberkuliozės atvejų mažėjimą šalyje. Dabar tenka apie 23,4 atvejo 100 tūkst. gyventojų, nors dar prieš kelerius metus buvo daugiau nei 40. Klaipėdoje šis rodiklis dar mažesnis – 18,8. Galime pasigirti, kad mūsų mieste jau kelerius metus nesusirgo nė vienas vaikas“, – teigė medikė.

Anot jos, tai galėjo lemti pasikeitęs finansavimas šiai ligai ir įgyvendinama strategija, kai pacientai kontroliuojami, kaip vartoja vaistus.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filialo vadovė Romualda Gylienė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filialo vadovė Romualda Gylienė

Tačiau šiuo metu kyla kita problema – per pandemiją atvyko pacientai su jau užleistomis tuberkuliozės formomis. Susirgę žmonės tiesiog delsė pasirodyti medikams.

„Problema, kad šia liga susirgę žmonės ir taip neskubėdavo tirtis. Tuberkuliozės atvejų išaiškinimą ir iki pandemijos lėmė aktyvi profilaktinė programa. Dažniausiai ja suserga turintieji gretutinių ligų, kaip ŽIV, cukrinis diabetas, patiriantys stresą ar badaujantys“, – aiškino R.Gylienė. Klaidingai manoma, kad ši liga paliečia tik asocialius asmenis: serga ir medikai, ir valdininkai.

Praėjusiais metais nuo tuberkuliozės mirė keturi asmenys. Visi jie buvo susirgę pirmą kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius