Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūmus dusulys: reaguoti ramiai ar kviesti greitąją?

Jeigu lipate laiptais ir dusulys stiprėja palaipsniui, pasiekiate trečią ar tik antrą aukštą ir jau reikia sustoti ir pailsėti, yra viena, tačiau jei dusulys užeina staiga, verta sunerimti – tai gali būti mirtinai pavojinga, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jo tegimimu, dusulys gali įspėti ir apie artėjantį infarktą.
Kosulys
Kosulys / Flickr.com

Ūmus dusulys yra daug pavojingesnis, nes dažniausiai atsiranda dėl labai rimtų priežasčių, pastebi gydytojas. Pirmoji – plaučių tromboembolija. Negalima ignoruoti jos simptomų - staiga atsiradusio oro trūkumo ir tachikardijos.

„Ji atsiranda dėl giliųjų venų trombozės. Pvz., kojų venose yra krešulių, kurie gali nukeliauti aukštyn. Trombas, sukeliantis plaučių tromboemboliją dažniau būna šlaunų, o ne blauzdų venose, kaip daugelis mano,– aiškina gydytojas. – Šlaunyse tokius krešulius pastebėti daug sudėtingiau. Atitrūkęs krešulys keliauja aukštyn ir įkrenta į dešinįjį skilvelį, iš kurio kraujas išstumiamas į plaučių kraujagysles. Jeigu šis trombas mažas – jums pasisekė, tačiau jeigu jis didelis, žmogus miršta iš karto. Jei užsikemša plaučių kraujagyslės, atsiranda ūmus dusulys.“

Ūmus dusulys kartu su šaltu prakaitu gali būti priešinfarktinės būklės ar infarkto požymis. A.Unikauskas sako, kad nebūtinai infarktas ar širdies priepuolis visada skausmingas – dažniausiu atveju būtent ūminis dusulys praneša apie artėjantį infarktą.

Anot profesoriaus, didesnė infarkto tikimybė vyresnio amžiaus žmonėms, taip pat tiems, kurie rūko, serga cukriniu diabetu, turi padidėjusį kraujospūdį ar cholesterolio kiekį kraujyje. Rizikos grupei priskiriami ir tie, kurių giminėje dažni infarktai ar insultai. „Jeigu jums pasireiškė ūmus dusulys ir išmušė šaltas prakaitas – tuoj pat skambinkite greitajai pagalbai ir sukramtykite aspirino tabletę“, – įspėja A.Unikauskas.

Ūmus dusulys gali kankinti ir dėl peršalimo. Tačiau ūmiai atsiradęs dusulys, neretai esant ir itin aukštai temperatūrai (nors ji ne visada tokia) gali būti reikšti, kad jums – plaučių uždegimas, primena gydytojas.

„Staigiai užėjęs dusulys būdingas ir astmai. Toks dusulys turi vieną labai išskirtinę savybę – ekspiraciją – astmos priepuolio atveju sunku iškvėpti orą“, - dar vieną ūmaus dusulio priežastį įvardija A.Unikauskas.

Parengė Eimantė Juršėnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius