-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ūsuotasis Vilnius: kodėl barzda ir ūsai laikomi vyro sveikatos simboliais?

Nuo senų laikų barzda ir ūsai buvo laikomi vyriškumo simboliais, rodančiais, kad vyras ne tik subrendęs, turintis daug gyvenimiškos patirties, bet ir sveikas. Šiandien jie labai svarbūs kovai prieš prostatos vėžį, nuolat skatinantys vyrus tikrintis savo sveikatą. Gidė Gabija Lunevičiūtė nusprendė surengti ypatingą ekskursiją, kurioje atskleidė, kaip šie simboliai, vis dar puikiai matomi ant Vilniaus senamiesčio sienų, keitė visuomenės požiūrį į sveiką vyrą.
Prostatos vėžys
Prostatos vėžys / „Fotolia“ nuotr.

Išsamios žinios apie prostatos vėžį, mokslo naujovės, padedančios ne tik efektyviai kovoti su liga, bet ir jos išvengti, keičia situaciją – liga tapo lėtinė, vis daugiau susirgusių vyrų ne tik išgyvena, bet ir gyvena visavertiškai. Ignoruodami prostatos vėžio simptomus, vyrai sukelia grėsmę ne tik susirgti šia liga, bet ir jai toliau plisti.

Ūsai, barzda ir prostata yra glaudžiai susiję simboliai

Gidė G.Lunevičiūtė, bendradarbiaudama su projekto „Movember‘2018: pažinkime ūsuotą ir barzdotą Vilnių“ iniciatoriais, antradienio popietę pakvietė į ekskursiją po Vilniaus senamiestį, kuriame gausu dar nuo XIX a. pradžios išlikusių išgraviruotų, nutapytų ar iškaltų biustų su ūsuotais ar barzdotais vyrais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gidė Gabija Lunevičiūtė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gidė Gabija Lunevičiūtė

Kaip teigia G.Lunevičiūtė, būtent XIX–XX a. tokie atvaizdavimai ant pastatų sienų buvo ypač svarbūs, nes tuo laikotarpiu barzda ir ūsai buvo laikomi vyriškumo simboliais.

„Tokių pastatų Vilniuje nemažai, didelė dalis, kuriuos puošia įvairūs barzdotų ir ūsuotų vyrų biustai, yra Gedimino prospekte bei J.Basanavičiaus gatvėje, taip pat Senamiesčio širdyje“, – pasakoja gidė.

Pasak Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidento Pauliaus Rakščio, ūsai, barzda bei prostata kartu yra labai svarbūs simboliai kovai prieš prostatos vėžį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Paulius Rakštys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Paulius Rakštys

„Ūsai, barzda ir prostata – trikampis, kurį turi tik vyrai. O trikampis – stipriausia geometrinė figūra, neišmatuojamai svarbi tam, kad žmonija išliktų“, – tvirtina P.Rakštys.

Vyrai vis drąsiau kalba apie šią ligą

Didelį dėmesį kovai prieš prostatos vėžį skiria ir Lietuvos barzdų klubas. Jo vadovas Valdas Samkus tvirtina, jog visai neseniai vyrai nedrįso kalbėti apie šią ligą, tačiau dabar pastebima ir daugiau atvejų, kai vyrai tampa drąsesni, todėl dažnai sulaukia visuomenės palaikymo.

Karolinos Savickytės nuotr. /Valdas Samkus
Karolinos Savickytės nuotr. /Valdas Samkus

„Neseniai kalbėti apie vyrų sveikatą buvo gėda. Dabar vyrai vis dažniau pripažįsta, kad ir jiems reikia drąsos, neretai bičiulių palaikymo, bendruomeniškumo ir, žinoma, žinių. Jie ima suprasti, kad, laiku pasitikrinus sveikatą ar pakeitus įsisenėjusius įpročius, galima išsaugoti ne tik sveikatą, gyvybę, bet ir šeimą“, – sako barzdų klubo prezidentas.

Barzda yra vyriškumo simbolis, tačiau tai dar nereiškia, jog vyras, turintis barzdą, gali būti vyriškas.

Nors pasaulinė kovos su prostatos vėžiu diena yra švenčiama rugsėjo 15 dieną, tačiau Lietuvoje, kaip ir daugelyje pasaulio valstybių, lapkritį šis judėjimas tampa dar aktualesnis. Visame pasaulyje vyrai yra skatinami auginti barzdas bei ūsus ir taip prisidėti prie idėjos kalbėti apie prostatos vėžį ir jo riziką.

„No Shave November“

Pasak Barzdų klubo prezidento, Lietuvoje šis judėjimas yra geriau žinomas kaip „No Shave November“, skatinantis vyrus bent jau lapkričio mėnesį auginti vyriškumo atributus – ūsus ir barzdą – ir taip drąsinti kitus vyrus bei skleisti informaciją apie šią ligą.

„Kasmet lapkritį visus vyrus kviečiame jungtis ir bendrauti vyrų sveikatos tema. Barzda yra vyriškumo simbolis, tačiau tai dar nereiškia, jog vyras, turintis barzdą, gali būti vyriškas. Jo vertybės, kaip atsakomybė už save ir aplinką, turi didesnę vertę“, – teigia V.Samkus.

Anot jo, lapkritį vyrai yra kviečiami dalyvauti įvairiuose renginiuose. Pavyzdžiui, neseniai įvykusio sportinio pokerio vakaro metu surinkti pinigai buvo atiduoti Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijai, kad jie ir toliau skatintų vyrus kalbėti apie ligą.

„Man džiugu, kad ši tema jau nėra tabu. Jau sąmoningai kalbame apie prostatos vėžio riziką, galimas pasekmes, vis dažniau pasitikriname pas gydytojus, susitinkame su kitais vyrais, kurie kovoja su šia liga, gali pasidalinti savo patirtimi“, – situaciją komentuoja V.Samkus.

Anot jo, vyrai net į pūslės uždegimą numoja ranka, neva tai gali pasirodyti nerimta. Tokie atvejai neretai gali išsivystyti į rimtesnius sutrikimus, netgi vėžį.

Prostatos vėžys yra dažniausi pasitaikanti vyrų susirgimų vėžiu forma Europoje. Kasmet yra fiksuojama apie 420 tūkstančių naujų atvejų, o metastazavęs prostatos vėžys nustatomas apie 180 tūkstančių vyrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius