Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Kasiulevičius: rudenį mokslininkai prognozuoja antrą koronaviruso bangą – ekonomikos uždaryti jau nepavyks

Šeimos gydytojas, Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Kasiulevičius pasidalijo Harvardo mokslininkų straipsniu apie COVID-19 infekcijos plitimo dinamiką ateityje ir jam suvaldyti taikomas priemones. Pasak mokslininkų, virusas nepasitrauks ir rudenį sugrįš.
Iš viešbučio „Urbihop“ paleidžiami izoliacijoje laikyti žmonės
Iš viešbučio „Urbihop“ paleidžiami izoliacijoje laikyti žmonės / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

„Perskaičius straipsnį tampa aišku, kad net ir labiausiai optimistiškais skaičiavimais Italijoje, Prancūzijoje ar Vokietijoje, sudėjus visas asimptomines formas ir padauginus iš 10, daugiau kaip 15 proc. populiacijos šios pirmos bangos metu nepersirgs (Lietuvoje tokių bus vos apie 3 proc.), o kad viskas nurimtų ir įgytume ,,bandos imunitetą“, reikia, jog populiacijoje būtų 60–70 proc. persirgusių asmenų.

Tam prireiks mažiausiai kelių bangų, nes nėra aiški susiformuosiančio imuniteto šiai infekcijai trukmė. Gali būti ir gerų, ir blogų žinių. Dar nežinome, ar egzistuoja kryžmininis imunitetas su kitais koronavirusais. Jeigu taip, labai gerai, jeigu ne – blogai“, – savo feisbuko paskyroje rašo V.Kasiulevičius.

Pasak mediko, naujai viruso bangai užslinkus spalio ar lapkričio mėnesį, ekonomikos uždaryti nuo lapkričio iki kovo mėnesio jau nepavyks. Vadinasi, reikia kurti ne tik sulaikymo, bet ir „gyvenimo su virusu“ strategijas. Laiku paskelbtas karantinas davė mums laiko „ne sudeginti“ sveikatos apsaugos sistemą iš karto, o persitvarkyti ir adaptuoti ją naujiems iššūkiams. Kaip tai pavyko, pamatysime jau šį rudenį.

„Tikėtina, kad įvairūs ribojimai bus ilgalaikiai, kad liga neperžengtų kontroliuojamo masto. Kai intensyvios terapijos apkrovimas smarkiai padidėja, mirštamumas kyla į viršų. Negalime ir negalėsime leisti „perdegti“ intensyvios terapijos skyriams. Bus sunkūs pasirinkimai ir ateityje.

Tik nežinau, ar visi Europoje suvokia netiesioginę, kiek paslėptą, bet paprastą Harvardo mokslininkų žinutę mums – vaistai, medicininė įranga, apsaugos priemonės turi būti gaminami Europos Sąjungos teritorijoje. Nedelsiant ir intensyviai. Nes jeigu to Europos komisija dar nesuprato, vargu ar ateinančią žiemą galės apmokėti Kinijos pateiktą sąskaitą“, – teigia V.Kasiulevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius