Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Vaikų ligų gydytoja – apie sunkią COVID-19 komplikaciją vaikams

Apie daugiasistemį uždegiminio atsako sindromą (angl. PIMS) daugelis pirmą kartą išgirdo prasidėjus pandemijai. Tyrimai rodo, kad ši daugelį organizmo funkcijų iš rikiuotės išvedanti būsena būdingiausia vaikams, prasirgusiems lengva COVID-19 forma.
Karščiuojantis mažas vaikas
Karščiuojantis mažas vaikas / 123RF.com nuotr.

Kas yra tas PIMS, savo instagramo paskyroje „Ir vėl sloga“ trumpai paaiškino vaikų ligų ir neonatologijos gydytoja rezidentė Elena L. Bukauskienė.

„Kaip jau daugelis žinote, didžioji dalis vaikų COVID infekcija praserga gana lengvai. Tyrimai rodo, kad tik 1–5 vaikai iš 100 000 Jungtinėje Karalystėje ir JAV yra guldomi į COVID skyrių. Tačiau, prasidėjus pandemijai, padažnėjo atvejų, kai vaikai prasirgę COVID infekcija po 2–6 savaičių patenka į ligoninę dėl keisto imuninės sistemos hiperatsako į šią infekciją. Ši būklė turi pavadinimą – daugiasisteminis uždegiminio atsako sindromas (ang. PIMS).

Šiuo metu manoma, kad PIMS išsivysto 0,5 proc. persirgusių COVID vaikų, tačiau yra gana daug ir lengvų PIMS formų. Dažniau sindromas stebimas kiek vyresniems – 6-9 metų vaikams, bet gali būti bet kokiame amžiuje“, – rašo gydytoja-rezidentė.

Pasak E.Bukauskienės, šitos komplikacijos mechanizmas yra iš esmės imuninės sistemos perdegimas arba (o dažniausiai abu kartu) neadekvatus imuninės sistemos pavėluotas atsakas, kuomet pradedamas pulti ne pats virusas, o vaiko organų sistemos.

„Kadangi organų sistemų, kurias gali pulti imuninė sistema yra daug, tad ir simptomų yra gana daug. Vienas, kuris būdingas daugeliui – po 2–6 savaičių po pasveikimo naujai atsiradęs aukštas karščiavimas, trunkantis kelias dienas“, – rašo specialistė.

Kiti galimi simptomai:

  • silpnumas;
  • mieguistumas;
  • įvairūs bėrimai (ypač hemoraginiai, t. y. tie kuriuos paspaudus neišnyksta);
  • pilvo skausmas;
  • vėmimas;
  • viduriavimas;
  • raumenų, sąnarių, galvos skausmai;
  • paraudusios akys;
  • padidėję limfmazgiai;
  • avietinis liežuvis;
  • paraudę delnai ir/ar padai, delnų ir/ar padų lupimasis;
  • pasunkėjęs kvėpavimas;
  • skausmas krūtinėje;
  • širdies ritmo pokyčiai.

Anot gydytojos, PIMS diagnostika daugiausia paremta simptomatika ir faktu, kad vaikas sirgo COVID infekcija ar antikūnų tyrimu. Gydymas dažniausiai skiriamas ligoninėje, sudėtingesniu atveju vaikui tenka pagulėti ir intensyvios terapijos skyriuje.

„Gera žinia tokia, kad skiepai apsaugo nuo PIMS, šiuo metu galima skiepyti vaikus nuo 5 metų amžiaus. Gruodžio viduryje pradėti klinikiniai tyrimai dėl COVID skiepų saugumo ir veiksmingumo 6 mėn. – 5 metų vaikams“, – pažymėjo medikė.

Apie tai, kad koronaviruso sukelta COVID-19 nėra jau tokia „nekalta“ ir vaikams gali sukelti įvairių ilgalaikių pasekmių nuolat kalba ir Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas.

Neseniai išleistoje knygoje „Ką mes padarėme savo vaikams“ jis rašo, jog delta atmaina ypač pakenkė vaikams.

Pasak mediko, pirmųjų atmainų metu tarp visų koronavirusu sergančių žmonių vaikai sudarė 2–3 proc., deltos atveju – jau 30 proc., omikronas procentus, tikėtina, kilstels net iki 80 proc. Tai nulemia ir faktas, kad tik maža dalis vaikų yra paskiepyti.

„Dėl omikrono neturime dar didelės patirties, o štai su delta pastebime labai daug liūdnų pasekmių vaikams, pvz., daugiasistemis uždegiminis sindromas, pokovidinis sindromas, įvairios komplikacijos.

Hospitalizacija, žiūrint Europos duomenimis, iš visų susirgusių 0,6 proc. patenka į ligonines, iš jų 60 proc. reikalauja intensyvaus gydymo“, – tikino vaikų gydytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius