Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasarą oro kondicionierius ne tik džiugina: gydytoja pataria, ką daryti peršalus

Vasarą smagu lauke mėgautis šiluma, tačiau karščiams pradėjus varginti, norisi atsivėsinti – todėl žmonės gelbėjasi stipriai vėsinamose patalpose arba įsirengia kondicionierius namie. Vis dėlto šie neretai yra tik trumpas pagerėjimas – netinkamai naudojant, galima lengvai peršalti. Šeimos gydytoja ir šeimos centro vadovė Ieva Vieversytė pataria, kaip išvengti negalavimų ir ką daryti jau apsirgus.
Sinusitas, sloga ar Covid-19?
Peršalimas / 123RF.com nuotr.

Išskyrė, dėl ko dažniausiai susergama

Šeimos gydytojos teigimu, vasarą nuo kondicionierių peršalusių žmonių skaičius padidėja, o taip gali atsitikti dėl kelių priežasčių. Pirmiausia – per didelis oro temperatūrų skirtumas lauke ir patalpoje arba per šaltas pučiamas kondicionieriaus oras.

„Šaltame ore geriau išgyvena ir plinta virusai. Be to, kai patalpa atvėsinama labai stipriai, dėl šalto oro susitraukia žmogaus odoje esančios kraujagyslės – taip kūnas bando apsisaugoti nuo šilumos netekimo. Susitraukus kraujagyslėms, sulėtėja kraujotaka, susilpnėja imuninės sistemos atsakas, dėl to organizmas tampa imlesnis virusinėms infekcijoms.

Kita priežastis – oro kondicionierius sujudina orą, aplinkoje esančias dulkes, pelėsį, nešvarumus. Taip pat kondicionieriaus pučiamas sausas oras išsausina nosies gleivinę, o tai didina riziką virusui patekti į kvėpavimo takus“, – aiškina I.Vieversytė.

Asmeninio albumo nuotr./Ieva Vieversytė
Asmeninio albumo nuotr./Ieva Vieversytė

Kondicionierius populiaru įrengti ne tik viešose vietose, bet ir žmonių namuose – ypač kai vasaros Lietuvoje pastaruoju metu džiugina karštais orais. Vis dėlto gydytoja mato kelias klaidas, kurios yra daromos dažniausiai, o tuomet susergama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius