Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasaros pavojus akims – skaisti saulė

Džiaugiamės vasara, nes tai išsvajotų atostogų, kelionių metas. Planuodami aplankyti įvairiausius pasaulio kampelius pasirūpiname, kad lagamine būtų apsauginis kremas nuo saulės, galvos apdangalas, tinkami drabužiai, kurie neleistų kūnui perkaisti. Tačiau ar nepamirštame pagalvoti apie akis? Kaip joms gali pakenkti kaitri saulė? Ką turėtume įsidėti į kelionių vaistinėlę?

Kas kenkia akims vasarą?

Akių ligų gydytojos Editos Puodžiuvienės teigimu, akims vasaros metu gali kenkti ultravioletiniai spinduliai. Ultravioletiniai (UV) spinduliai – tai akimis nematoma elektromagnetinių bangų spektro dalis. UV spindulių bangos ilgis trumpesnis negu matomos šviesos bangų. Pagal bangos ilgį UV spinduliai skirstomi į UVC (trumpesnė negu 280 nm), UVB (315–280 nm) ir UVA (380–315 nm). Patys pavojingiausi UVC spinduliai, tačiau jie žemės paviršiaus nepasiekia. UVB spindulių intensyvumas nėra didelis, bet jų poveikis išties žalingas. UVB spindulius sugeria ragena, dengianti priekinę akies dalį, todėl šie spinduliai gali sukelti ragenos nudegimą. Žmogus, kurio akys nukentės nuo UVB spindulių, skųsis intensyviu akių skausmu, ašarojimu, šviesos baime, pablogėjusiu matymu. Labiausiai akims kenkia UVA spinduliai. Jie pereina pro akies rageną, patenka gilyn į akies struktūrą, sugeriami lęšiuko, gali pasiekti ir tinklainę. Taigi, ruošiantis vasaros sezonui, reikėtų nepamiršti įsigyti kokybiškų apsauginių akinių nuo saulės su apsauga nuo UV spindulių. Reikėtų atsiminti, kad UV spindulius vasarą gerai atspindi ir vandens paviršius, pajūrio smėlis, todėl nudegti galima ir slepiantis po stogeliu ar paplūdimio skėčiu.

Vasaros pavojai akims yra vėjas, dulkės, smėlis ar kiti svetimkūniai, nešvarus jūros ar telkinių vanduo, kurie gali suerzinti akis, sukelti uždegimą, paraudimą, ašarojimą.

Kiti, anot medikės, vasaros pavojai akims yra vėjas, dulkės, smėlis ar kiti svetimkūniai, nešvarus jūros ar telkinių vanduo, kurie gali suerzinti akis, sukelti uždegimą, paraudimą, ašarojimą. Taip pat sausų akių ligos simptomus vasarą gali išprovokuoti sausas patalpų oras, kurį sukelia kondicionieriai, naudojami patalpoms, automobilių ir lėktuvų salonams vėsinti. Sausa aplinka ir maža oro drėgmė pagreitina ašarų nugaravimą nuo akies paviršiaus, o, esant plonai ir nevientisai ašarų plėvelei, atsiranda sausų akių ligai būdingų nusiskundimų – akių paraudimas, perštėjimas, deginimas, svetimkūnio jausmas ar net ašarojimas.

Nemaloniems sausų akių simptomams įveikti į vaistinėlę kartu su kitais kelionėje būtinais medikamentais turėtume įsidėti drėkinamųjų akių lašų, dar vadinamų dirbtinėmis ašaromis.

Ką daryti, jeigu akis peršti, jos ašaroja?

Statistikos duomenimis, net 9 iš 10 žmonių sausų akių ligą sukelia padidėjęs ašarų išgaravimas. Ašarų plėvelę sudaro trys sluoksniai – gleivinis, vandeninis ir riebalinis. Kiekvienas jų svarbus ašarų kokybei, todėl, sutrikus nors vienam iš jų, vystosi sausų akių liga. O nuo išgaravimo labiausiai saugo riebalinis ašarų plėvelės sluoksnis. Taigi tik atkūrus riebalinį sluoksnį smarkiai sumažėja išgaravimas ir atitinkamai sausų akių simptomai.

Net 9 iš 10 žmonių sausų akių ligą sukelia padidėjęs ašarų išgaravimas

Cationorm – drėkinamieji akių lašai, kurie veiksmingai atkuria ne tik vandeninį, bet ir riebalinį ašarų plėvelės sluoksnį. Kuriant šiuos lašus pasitelktos itin pažangios nanotechnologijos. Būtent šios technologijos leido ašarų plėvelei būtinus riebalų lašelius iš pradžių susmulkinti iki nanodydžio, o vėliau, kad tokio dydžio išliktų ir nesusijungtų į vieną didelį lašą, įvilkti į specialų „apvalkalą“. Dėl šių pažangių nanotechnologijų naudojimo Cationorm lašai idealiai prisitaiko visame akies paviršiuje ir atnaujina visus ašarų plėvelės sluoksnius: lašų sudėtyje esantis vanduo patenka į vandeninį sluoksnį, riebalai – į riebalinį, o teigiamas jų krūvis užtikrina tolygų gleivinį sluoksnį.

Cationorm lašuose nėra konservantų, todėl jų galima lašinti tiesiog ant kontaktinių lęšių. Buteliuką atidarius, tinkamumo vartoti laikas išlieka tris mėnesius. Galimybę vartoti ilgai, kas yra patogu, vėlgi užtikrina speciali patentuota buteliuko konstrukcija, kuri apsaugo natūralų be konservantų pagamintą produktą nuo išorės veiksnių.

Papildoma akių apsauga vasarą

Vasarą, norint apsaugoti akis nuo žalingos saulės, būtina dėvėti galvos apdangalus plačiais bryliais, nešioti saulės akinius. Nešiojantiems kontaktinius lęšius vasarą rekomenduojama papildomai vartoti drėkinamųjų akių lašų.

Daugiau apie akių sveikatą skaitykite www.sausosakys.lt

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius