Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

ŽIV – nei egzotiška, nei reta liga

AIDS kasdien nusineša tūkstančius gyvybių ir nėra žmogaus, pasveikusio nuo šios ligos. AIDS yra kur kas arčiau mūsų nei įsivaizduojame – Kauno mieste šiais metais jau įregistruotas naujas šios ligos atvejis, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras.
Europos aikštėje siūloma nemokamai pasidaryti greitąjį ŽIV testą.
Atliekamas greitasis ŽIV testas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

ŽIV – žmogaus imunodeficito virusas, naikinantis žmogaus imuniteto ląsteles, saugančias organizmą nuo bakterijų, virusų, grybelių, pirmuonių. Paskutinė ŽIV infekcijos stadija vadinama AIDS (angl. Acquired Immune Deficiency Syndrome) – įgytu imunodeficito sindromu.

Tarptautinė mirusiųjų nuo AIDS atminimo diena, kiekvienais metais trečiąjį gegužės sekmadienį, skirta priminti apie tai, kad kasdien AIDS nusineša tūkstančius gyvybių, kasdien daugybė žmonių sužino apie diagnozę ir vis dar nėra nė vieno žmogaus, pasveikusio nuo šios pavojingos ligos. 

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Kauno skyriaus nuotr./Akcios akimirka
Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Kauno skyriaus nuotr./Akcios akimirka

Užsikrečia net verdamiesi auskarus

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Giedrė Mačiulytė pastebi, jog ŽIV/AIDS problema nėra kažkur toli, ji aktuali kiekvienam. Kauno mieste šiais metais vėl registruotas naujas šios ligos atvejis, o kiek dar yra tokių kurie nežino, kad yra infekuoti? 

ŽIV galėjote užsikrėsti, jei turėjote nesaugių lytinių santykių ar vėrėtės auskarą, darėtės tatuiruotę higienos normų neatitinkančiame salone ar kitoje vietoje. Taip pat, jei vartojote ar vartojate intraveninius narkotikus ir dalinotės adatomis su kitais asmenimis. Turėjote kontaktą su svetimu krauju.

Jei nesate tikras, kad į visus klausimus atsakėte neigiamai, kreipkitės į gydymo įstaigą, socialinių ligų kabinetą atlikti kraujo testą dėl ŽIV/AIDS. 

Svarbu laiku pradėti gydymą

Laiku išsityrus ir pradėjus gydymą, su šia liga galima gyventi ir ragina visus, įtariančius, kad galėjo užsikrėsti, kuo greičiau kreiptis į gydymo įstaigą.

Visuomenės sveikatos specialistė primena, kad laiku išsityrus ir pradėjus gydymą, su šia liga galima gyventi ir ragina visus, įtariančius, kad galėjo užsikrėsti, kuo greičiau kreiptis į gydymo įstaigą. 

Anksti pradėtas gydymas ir gydytojų nurodymų paisymas leidžia ilgai ir prasmingai gyventi, be to, labai sumažina užkrečiamumą lytinių santykių metu. 

Jei asmuo nėra socialiai draustas ir jam nustatyta ŽIV infekcija, jis savaime tampa socialiai draustu, dėl to jo gydymo išlaidas kompensuoja valstybė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius