-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žvalgybininkų išbandytas pratimas atminčiai gerinti, kuris padės išvengti Alzheimerio

Kasdien smegenys turi perdirbti didžiulį kiekį informacijos. Joms tenka sutelkti dėmesį į kasdienę veiklą, atlikti naujas užduotis, nuolat mokytis naujų dalykų. Būtent todėl turime palaikyti savo atmintį ir nervų sistemos tonusą, t. y. kad visi minėti procesai vyktų sklandžiai, smegenis reikia nuolat mankštinti.
Besisupanti moteris
Besisupanti moteris / Vida Press nuotr.

Atminties treniruotės šaknys – senovės Graikijoje

Šiam tikslui yra vienas paprastas pratimas, kurį žinojo dar senovės graikai. Taip pat ši smegenų mankšta naudojama ruošiant žvalgybininkus. Tačiau svariausia priežastis, kodėl verta į ją atkreipti dėmesį, – ji yra efektyvi Alzheimerio ligos profilaktikos priemonė.

Alzheimeris sukelia senatvinę demenciją, kuri paliečia daugelį senolių. Skaičiuojama, kad kas penktas žmogus pasaulyje kenčia nuo šios skaudžios ligos.

Kol kas neatrastas gydymas, kuris leistų nuo šios ligos pasveikti. Įvairūs būdai leidžia tik pristabdyti Alzheimerio vystymąsi. Todėl artėjant pensijos laikotarpiui pravartu visiems susirūpinti savo smegenų būkle ir daryti viską, kad smegenys išliktų žvalios kuo ilgiau.

123rf nuotr./Demencija
123rf nuotr./Demencija

Antras dublis: dieną pragyvenate iš naujo

Taigi koks yra graikų receptas, padėjęs jiems išlaikyti aštrų mąstymą? Pratimas toks paprastas, kad jam nereikia jokio specialaus pasiruošimo. Specialistai pataria: atminties treniruotė turėtų būti kaip žaidimas, o ne savęs kankinimas.

Pratimo esmė – vakare, prieš miegą, prisiminti, kas su jumis įvyko nuo to momento, kai ryte pakilote iš lovos. Kad būtų patogiau, užsimerkite, tačiau pasistenkite neužmigti. Jei greitai užmiegate, taip ir nebaigę prasukti visos dienos, nesigulkite į lovą, o atsisėskite fotelyje ar ant kėdės, t. y. raskite pozą, kurioje jaustumėtės ir atsipalaidavę, ir pakankamai budrūs.

Lėtai, neskubėdami, pasistenkite prisiminti visas detales iki menkiausių smulkmenų, kiek tik pavyksta tai padaryti.

Pavyzdžiui: jūs atsikėlėte iš lovos, įsispyrėte į tam tikros formos ir spalvos šlepetes, nutipenote į vonią, nusiprausėte, išsivalėte dantis. Prisiminkite, kokios spalvos buvo dantų šepetukas, rankšluostis, kuo apsirengėte, kaip atrodė pusryčiai, ką dar veikėte, kada išėjote iš namų, kaip užrakinote duris, kur ėjote. Ir taip peržiūrite visą dieną – detaliai kaip tik sugebate.

Mąstymą lavina ir tam tikra muzika

Pratimo metu pastebėsite, kad yra „juodųjų skylių“, kai neatsimenate visų detalių, t. y. dalis dienos laiko tarsi kažkur dingo. Nesijaudinkite, „sukite“ šį kiną natūraliai, kaip išeina. Pastebėsite, kad jei darysite šį pratimą reguliariai, tokių „duobių“ dienoje bus vis mažiau. Tiesiog žiūrėkite iš naujo besisukančią dieną įsivaizduodami, kad šiame filme atliekate pagrindinį vaidmenį.

Šis pratimas, pasak specialistų, lavina atmintį, dėmesingumą, sąmoningumą ir suderina neuronų tinklą.

Dar vienas patarimas – smegenų tonuso palaikymui labai naudinga klausytis klasikinės muzikos, gamtos garsų, taip pat liaudies muzikos.

Mokslininkai teigia, kad tokia muzika – vienas iš svarbiausių būdų, gerinančių mąstymą, todėl pataria muzikos klausytis kasdien, retsykiais vis keičiant repertuarą.

Taip pat išlaikyti gerą smegenų tonusą padeda nuolatinė protinė veikla: įvairių loginių užduočių, kryžiažodžių sprendimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius