-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 09

Londoną palikusią lietuvę džiugina Alytuje rastos galimybės

Eglė Žilionytė verslo galimybes išbandė Vilniuje, Nidoje ir Londone, tačiau tinkamiausią nišą tam rado gimtajame Alytuje. Prieš kelerius metus pietų Lietuvoje atidaryta kavinė nestokoja lankytojų, tuo tarpu moteris vieną po kito vardija verslo kūrimo regione privalumus.
Eglė Žilionytė
Eglė Žilionytė / Asm. arch.

E. Žilionytės pažintis su kava prasidėjo dar studijų metais Vilniuje, kai nusipirkusi mobilų kavos aparatą ėmė dirbti mugių metu. Kelis sezonus merginos ruošiama kava mėgavosi ir pajūrio poilsiautojai Nidoje.

Atsiradus galimybei Eglė išvyko į Londoną ir tikėjosi ten įsikurti, tačiau Anglijos sostinė jai nepatiko. Grįžusi į Lietuvą, ji vėl ėmėsi pažįstamos ir mėgstamos veiklos.

„Grįžusi dar vieną sezoną praleidau Nidoje, tačiau verslui nusprendžiau pasirinkti gimtąjį Alytų. Tai nebuvo spontaniška idėja, jau seniai svarsčiau, kad Alytuje jaunimui trūksta vietos, kur galėtų smagiai leisti laisvalaikį. Pamačiusi puikias patalpas miesto centre, supratau, kad čia atidarysiu savo kavinę“, – prisimena E. Žilionytė.

Tai nebuvo spontaniška idėja, jau seniai svarsčiau, kad Alytuje jaunimui trūksta vietos, kur galėtų smagiai leisti laisvalaikį.

Regiono privalumai

Nors Alytus beveik dešimt kartų mažesnis už Vilnių, verslininkė netruko pastebėti vietinių žmonių troškimą gyventi kaip didmiestyje.

„Kuriant verslą regione man labai padėjo ir miesto gyventojų palaikymas. Pastebėjau, kad mažesniame mieste lengviau siekti svajonių, nes žmonės yra kur kas labiau ištroškę pokyčių ir čia dar yra nišų naujovėms“, – sakė E.Žilionytė.

Patirties ir užsienyje, ir Lietuvos didmiesčiuose turinti verslininkė taip pat suprato, kad regione konkurencija – nepalyginamai mažesnė.

„Tarkime, kad pasisektų veikla didmiestyje, reikia tikrai išskirtinės idėjos, nes ten visko pilna. Mažesniame mieste – mažiau panašių verslų, besiplėšančių dėl kiekvieno kliento.

Aš supratau, kad savame mieste man užtenka gerai daryti tai, ką darau. Neturiu sukti galvos dėl didelio masto rinkodaros ar išskirtinio interjero. Žmonės iš lūpų į lūpas perduoda naujienas ir rekomendacijas. Juos lengviau nustebinti ir jie kur kas labiau linkę įvertinti pastangas“, – savo įžvalgomis dalijasi Eglė.

Eglė Žilionytė
Eglė Žilionytė

Nesigaili grįžusi į gimtinę

Kasdien ieškoti naujų idėjų verslo tobulinimui ir plėtrai ją įkvepia ir besikeičiantis miestas. 2007-2013 metų laikotarpiu Alytuje buvo įgyvendinti 17 infrastruktūros pokyčių projektų, kuriems Vidaus reikalų ministerija iš Europos Sąjungos (ES) fondų ir valstybės biudžeto lėšų skyrė 34,5 mln. eurų.

2007-2013 metų laikotarpiu Alytuje buvo įgyvendinti 17 infrastruktūros pokyčių projektų.

Miesto erdvės tapo labiau pritaikytos ne tik bendruomenei, bet ir verslui. Pavyzdžiui, rekonstravus buvusio namų statybos kombinato ir mėsos kombinato teritorijos infrastruktūrą čia įsikūrė daniško kapitalo baldų gamintoja „Techa Furniture“. Gamyklą Alytuje atidariusi įmonė sukūrė apie 300 darbo vietų.

Įgyvendinus projektus taip pat buvo sutvarkytas miesto stadionas ir jo teritorija, mieste sutvarkyti pėsčiųjų ir dviratininkų takai, pagrindinė miesto aikštė ir jos prieigos, rekonstruotas ir bendruomenės poreikiams pritaikytas teatro pastatas.

„Alytus per kelerius pastaruosius metus labai pasikeitė. Čia yra ką pamatyti ir kur pasivaikščioti. Daugelį vietų galima patogiai pasiekti automobiliu arba pėsčiųjų takais“, – darbu ir gyvenimu Alytuje džiaugiasi Eglė.

Atgims pramoninė zona

Už kelių kilometrų nuo miesto centro, kuriame E. Žilionytė įkūrė kavinę, yra didžiulė pramoninė teritorija, kurioje veikia vienas iš pagrindinių Alytaus verslo židinių.

LR Vidaus reikalų ministerija pagal priemonę „Pereinamojo laikotarpio tikslinių teritorijų vystymas“ šios teritorijos infrastruktūros sutvarkymui iš Europos Sąjungos (ES) ir valstybės biudžeto lėšų skyrė 1,2 mln. eurų.

Baigiamo įgyvendinti projekto metu buvo sutvarkyti į teritoriją vedantys keliai, taip pat įrengti inžineriniai lietaus nuotekų ir apšvietimo tinklai, sutvarkyta automobilių stovėjimo aikštelė.

Tikimąsi, kad įgyvendinus projektą ši teritorija bus patrauklesnė verslo vystymui, plėtrai ir pritrauks dar daugiau investuotojų.

„Nuolat gražėjanti miesto aplinka įkvepia mane prisidėti prie jo plėtros. Juk mažame mieste kur kas lengviau rasti motyvuotų darbuotojų, kurie vertina galimybę dirbti jaunatviškame kolektyve, siekti verslo tikslų kartu, nuolat generuoti idėjas ir būti girdimi“, – sako E.Žilionytė.

VRM
VRM

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius