-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Avižiukas ir Saturnas ieško namų: apie ką reikia pagalvoti pasiryžus įsigyti gyvūną

Avižiukas – šuo, kurį numetė prie Vilniaus gyvūnų globos namų vartų. Jį radę darbuotojai sako negalintys pamiršti apleisto gyvūno vaizdo, kai jis negalėjo net atsikelti. O štai Saturną su dar šešiais katinėliais ir jų mamomis vyras atnešė, tikindamas, kad gyvūnus rado. Kaip nutinka, kad mylimi gyvūnai vieną dieną atsiduria gatvėje? Ir apie ką būtina pagalvoti, kai nusprendi įsigyti augintinį?

Pasaulinę gyvūnijos dieną 15min studijoje lankėsi ypatingi svečiai: bendrovės „Grinda“ Vilniaus gyvūnų globos namų vadovė ir veterinarijos gydytoja Agnė Žėbienė kartu atsivedė Avižiuką ir Saturną. Avižiukas jau 12-os metų šuo, kurį teko gelbėti iš mirties nagų, kai kažkoks vyras paskambinęs pranešė palikęs šunį prie Vilniaus gyvūnų globos namų vartų.

VIDEO: Žmonių žiaurumas: į gatvę išmestų gyvūnų istorijos spaudžia ašaras

Kažkas išmetė, bet galbūt kas pamils

Agnė ir po kelių savaičių graudinasi matydama vaizdo įrašą, kaip tuomet teko nešti Avižiuką į globos namus, prisimindama, kaip jį vežė į veterinarijos kliniką, nebūdama tikra, kad parsiveš jį atgal. Tačiau praėjo kelios savaitės ir štai tas pats paeiti negalėjęs šuniukas guvus vėl bėgioja, nebijo šunų ir mielai leidžia jam pakasyti ausį.

Saturno istorija dar kita: į Vilniaus gyvūnų globos namus atvykęs vyras pareiškė, kad Lazdynuose rado dvi kates ir septynis kačiukus, todėl juos atvežė čia. Darbuotojai sako įtarę, kad jis tuos gyvūnus iš savo namų atvežė, tačiau nepriimti sako negalėję – juk taip katinėliai galėjo tiesiog atsidurti gatvėje. Tad mažyliai ir jų mamos liko, gavo Saulės sistemos planetų vardus ir šeši iš septynių jau turi naujus namus. Tik Saturnas savųjų dar laukia.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./15min studijoje – apie Pasaulinę gyvūnijos dieną
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./15min studijoje – apie Pasaulinę gyvūnijos dieną

Kaltas neatsakingumas

Tačiau kaipgi nutinka, kad mylėtas augintinis staiga sunkiai sergantis išmetamas į gatvę? Koks žmogus taip elgiasi su savo gyvūnu, kad vėliau tenka jį gelbėti?

„Neatsakingas. Paimdamas gyvūną turi prisiimti atsakomybę bent dešimčiai metų. Viskas nėra taip vien gražu, kad gyvūnas mažas, mielas, su juo gali žaisti. Prasideda ligos, gali tas gyvūnas pabėgti. Daug yra rūpesčių. Todėl visą laiką, kai žmonės nori paimti gyvūną, mes prašome gerai pagalvoti. Ir ypatingai dėl vaikų – nepasiduoti vaikų prašymams, pažadams, kad rūpinsis. Vaikams smagu savaitę, o paskui visas rūpestis lieka tėvams“, – kalbėjo veterinarijos gydytoja.

Paimdamas gyvūną turi prisiimti atsakomybę bent dešimčiai metų. Viskas nėra taip vien gražu, kad gyvūnas mažas, mielas, su juo gali žaisti.

Sprendimas auginti kokį nors gyvūną turėtų būti ne vaikų, o jų tėvų, nes jiems reikės galvoti, kam palikti gyvūną važiuojant atostogauti, apie kasmetinius vizitus pas veterinarus. Auginti šunį arba katę yra ir rimtas finansinis įsipareigojimas, įsitikinusi Agnė.

„Problemos didėja proporcingai gyvūno dydžiui. Kuo mažesnis gyvūnas, tuo mažiau rūpesčių. Tai svarbu ir kalbant apie palikimą išvykstant atostogauti ar kur nors kitur, nes mažą, 5–10 kg, bus lengviau palikti. Jeigu didelis – 20, 40, 50 kg šuniui vietą jau surasti sudėtingiau“, – aiškino Vilniaus gyvūnų globos namų vadovė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Avižiukas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Avižiukas

Todėl kai vaikas Kalėdų seneliui parašys laišką su prašymu, kad nori gyvo padarėlio dovanų, Kalėdų senelis (o ir vaiko tėvai) turėtų gerai pagalvoti. Anot Agnės, Kalėdų senelis yra protingas ir gyvų padarėlių nedovanoja.

„Jis po egle, tikimės, paliks pliušinius žaislus. Gal su kokiu laišku, kad vaikai tam tikrą bandomąjį laikotarpį tais žaislas rūpinsis. Pažiūrėkime, kaip seksis prižiūrėti, o po to, jeigu viskas buvo labai gerai, gal ateis ir ta nauja gyvybė į namus. Ir labai tikiuosi, kad iš prieglaudos“, – kalbėjo Agnė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Saturnas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Saturnas

Pagyvenę šunys greičiau prisiriša

Gyvūnų globos namuose pasitaiko ir kur kas linksmesnių istorijų. Tarkim, atėjęs vyresnio amžiaus vyras išsirinko irgi jau pagyvenusį, 8-erių metų šunį, o po dienos jiedu atėjo aplankyti šių namų. Šuniui jau net pavadėlio nereikėjo, kadangi jis iš karto pripažino savo naująjį šeimininką. Arba šuo Vėjas čia gyveno dvejus metus, jau atrodė, kad niekas niekada jo nepaims, tačiau atėjo pagyvenusių žmonių pora ir dabar gyvūnas turi puikius, meilės kupinus namus.

„Ypatingai tie vyresni gyvūnai labai greitai pripažįsta naujus gyvūnus. Kad ir kaip mes stengiamės mylėti visus tuos gyvūnus, bet šiandien jų turime 62 (41 šunį ir 21 katę), o mūsų tik dešimt, tad ne visada užtenka tos meilės, nepasiseka jos tiek padalinti. Namų aplinka juos visus padaro nuostabiais draugais“, – sakė A.Žėbienė.

Tačiau žmones neretai baido tai, kad suaugę, nemažai metų turintys gyvūnai greitai juos paliks. Todėl kur kas lengviau namus rasti mažiems katinams ar šunims, kurių ir charakteriai dar nesusiformavę, ir gyvens jie tuose namuose gerokai ilgiau.

Visus Vilniaus gyvūnų globos namų gyvūnus galima pamatyti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius