-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 11 13 /2015 11 14

Kaunas vėl riaumoja: į Lietuvos zoologijos sodą atkeliavo du liūtai iš Olandijos

2013 metų kovą nugaišus trylikamečiui liūtui Simbai, liūtė Molė Lietuvos zoologijos sodo lankytojus pasitikdavo viena. Lapkričio 13 dieną situacija pasikeitė: iš Olandijos jai į draugiją atgabenti du jauni patinai, kurie šeštadienį turėjo prisistatyti visuomenei, tačiau iš šiltų guolių taip ir neišlindo.

Anot Lietuvos zoologijos sodo Komunikacijos ir edukacijos skyriaus vedėjos Neringos Kirijenkaitės, jaunų liūtų poros imta ieškoti iškart po to, kai dėl sunkios kepenų ligos nudvėsė visų mylėtas Simba. Paieškos užsitęsė, tačiau dabar sodo darbuotojai jau džiaugiasi naujaisiais gyventojais. 

„Olandijos safari sode liūtų – virš keturiasdešimt. Olandai sutiko mums padovanoti du vienerių metų ir trijų mėnesių patinus broliukus. Keturiolikmetei Molei jie vargo neturėtų kelti. Bus daugiau bendravimo, mažiau poravimosi“, – patikino N.Kirijenkaitė.

VIDEO: Į Lietuvos zoologijos sodą atkeliauja liūtai

Penktadienio popietę Kauno Laisvės alėjoje prie fontano išdygo oranžinė dėžė, iš kurios sklido praeivių dėmesį pritraukiantis griausmingas riaumojimas. Skrajutes, kviečiančias atvykti į lapkričio 14 dieną 14 valandą Lietuvos zoologijos sode vykusią šių karališkų kačių pristatymo šventę, dalino liūtu persirengęs vaikinas. 

„Olandai liūtams buvo davę keistus vardus su numeriais. Lietuvos zoologijos sodo lankytojų prašysime išrinkti jiems vardus. Įkurtuvių metu ne tik išvysite naujakurius, bet ir išgirsite pasakojimus apie jų kelionę į Lietuvą bei auginimo subtilybes“, – patikino Lietuvos zoologijos sodo darbuotoja.

Nors Lietuvos zoologijos sodo darbuotoja ir žadėjo liūtų pristatymą lapkričio 14 dieną, šie iš savo šiltų guolių šeštadienį taip ir neišlindo. Broliukams reikia pailsėti po sudėtingos kelionės, priprasti prie kiek šaltesnio nei Olandijoje klimato, prie naujos vietos.

Justinos Butkutės nuotr./Lietuvos zoologijos sode apsigyveno liūtų pora
Justinos Butkutės nuotr./Lietuvos zoologijos sode apsigyveno liūtų pora

„Kelionė truko pusantros paros. Kas valandą buvo stojama apžiūrėti, kaip liūtai laikosi. Jiems vien kratimas priekaboje kelia didelį stresą kūnui. Išvargo mažuose voljeruose. Reikia atsigauti. Dabar jie šildosi specialiai įrengtame naujame namuke. Į narvą buvo įleisti naktį iš penktadienio į šeštadienį. Turės praeit savaitė, kol pasirodys aptvare. Vienas brolis kiek stambesnis už kitą. Karčiai jų dar neužaugę – dar ne liūtai, o paaugliai liūtukai“, – teigė vienas iš plėšriųjų žinduolių prižiūrėtojų Martynas.

Nerami ši naktis, kuomet prožektoriais buvo apšviestas visas narvas ir vyko liūtų įkurtuvės, buvo ir Molei. Lietuvos zoologijos sodo senbuvė riaumojo visą naktį, blaškėsi po narvą, o šeštadienį popiet susirinkusiam žmonių būriui taip pat nepasirodė. Tikimasi, jog Molė su dviem jaunais patinais sutars gerai, nors jau trečius metus yra viena.

Justinos Butkutės nuotr./Liūtei Molei šis prašalietis pasirodė itin baugus
Justinos Butkutės nuotr./Liūtei Molei šis prašalietis pasirodė itin baugus

„Bus jiems kaip močiutė. Su Simba Molė puikiai sutardavo. Dukart susilaukė liūtukų: vieną kartą vieno, kitą kartą – dviejų. Vaikai iškeliavo į kitus zoologijos sodus. Sutars ir su šiais naujakuriais. Tereikia priprasti“, – tikino Martynas.

Šeštadienį Molė išsigando netgi pristatymo metu sodo lankytojus linksminusio, liūtu persirengusio vaikino. Kaip paaiškino Lietuvos zoologijos sodo Plėšriųjų žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grebliauskienė, Molė išsigąsta net ir ant tėčio pečių sėdinčio vaiko. Tuomet jai atrodo, kad ateina keturakis žmogus. Žvėrys, anot Angelės, seka žmonių akis ir jas nuskaito.

Justinos Butkutės nuotr./Šiuose narvuose buvo atvežti liūtai - kelionė truko pusantros paros
Justinos Butkutės nuotr./Šiuose narvuose buvo atvežti liūtai - kelionė truko pusantros paros

Pasak prižiūrėtojo Martyno, liūtai kasdien suvalgo po 6-7 kg liesesnės mėsos jautienos, karvienos ar arklienos. Riebesnė kiauliena sukelia ligas, nenaudinga žvėrių širdžiai. Ėda liūtai kartą per parą. Būtina, jog mėsos gabalas su kaulu būtų didelis: kad būtų galima draskyti. Ne kartą buvo nutikę taip, kad ėsdami mažus gabaliukus, liūtai užspringsta. Prižiūrėtojai teigia, jog bus organizuojamas viešas naujųjų liūtų maitinimas, kad žmonės galėtų pamatyti visą ėdimo procesą. 

Šiuo metu Lietuvos zoologijos sode auga trys leopardai bei trys tigrai. Kai rugpjūtį į sodą buvo pristatyta snieginė leopardė, ji lankytojams pasirodė tik po savaitės: slinkdama pažeme.

Iš viso Lietuvos zoologijos sode priskaičiuojama apie 2000 įvairiausių gyvūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius