Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos jūrų muziejuje gimė ruoniukas

Per patį viduvasarį Lietuvos jūrų muziejaus augintinių būrį papildė dar vienas mažylis – ruoniukas. Prieš dešimt dienų pasaulį išvydo Rytų Atlanto paprastųjų ruonių patelės Mailos jauniklis.
Lietuvos jūrų muziejuje gimė ruoniukas
Lietuvos jūrų muziejuje gimė ruoniukas / Muziejaus nuotr.

 Dabar ruoniuką  muziejaus lankytojai gali stebėti plaukiojantį kartu su mama ir dar viena patele atvirame baseine. Vanduo ten nuleistas, palikta tik geras pusmetris – mat ruoniukas  greit pavargsta ir retkarčiais jam reikia pamiegoti seklumoje.

Pasak Jūrų paukščių ir žinduolių skyriaus vedėjo biologo Arūno Grušo, Maila yra labai rūpestinga mama -  mažylio vieno nepaliekanti nė akimirkai. Ruoniukas mamos pienu maitinasi 40 dienų, per tą laiką užsiaugindamas veik trigubai didesnį svorį. O gimė jis sverdamas apie 11 kilogramų. Jauniklio lyties biologai dar negali tiksliai pasakyti, nes patelė jį akylai saugo. Iš akies spėjama, jog tai – moteriškos lyties gyvūnas.

Tik gimęs ruoniukas svėrė 11 kilogramų. Keturiasdešimt dienų mažylis maitinsis mamos pienu, o per tą laiką jo svoris patrigubės. 

Dabar Jūrų muziejuje gyvena 3 suaugę Rytų Atlanto ruoniai, darbuotojų meiliai vadinami paprastukais. Du – prieš devynerius metus buvo atvežti iš zoologijos sodo Nyderlanduose, o vienas pavasarį nusilpęs buvo rastas prie Melnragės molo.

Arūnas Grušas teigia, kad nors šis rastinukas ir pasveikęs, tačiau jo koordinacija tebėra sutrikusi, todėl jam lemta likti gyvuoju muziejaus eksponatu, laisvėje jis vargiai beišgyventų.

Šis pavasarinis „radinys“ buvo netikėtas muziejaus specialistams, nes Rytų Atlanto paprastieji ruoniai – itin reti Baltijos jūroje prie Lietuvos krantų. Per pastaruosius trisdešimt metų pastebėti tik tris kartus. 

                   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius