Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nufilmuotas itin retas debesuotasis Sunda leopardas

Vaizdo įraše pavyko iš arti užfiksuoti vieną rečiausių ir nuo pašalinių akių meistriškai pasprunkantį Sunda debesuotąjį leopardą iš Borneo, Malaizijos, rašo bbc.co.uk.
Debesuotasis Sunda leopardas
Debesuotasis Sunda leopardas / „Wikimedia Commons“/Spencer Wright nuotr.
Temos: 2 Leopardas Malaizija

Vaizdo reportažą galite žiūrėti čia.

Malaizijoje atostogaujančiam biologui pasisekė nufilmuoti unikalią medžiagą – vaizdo įraše užfiksuota, kaip miške ilsisi ypač reto – Sunda debesuotojo – leopardo patelė.

Iki šiol šios rūšies gyvūnas tėra nufilmuotas probėgšmais ir iš toli. Pirmasis įrašas pasirodė tik 2010 metais.

Sunda debesuotasis leopardas buvo atrastas vos prieš 5 metus – 2007-aisiais.

Ekspertų teigimu, medžiaga išteis įspūdinga. Manoma, kad tai vienintelė iš arti laukinėje gamtoje nufilmuotos šios katės juosta.    

Ekspertų teigimu, medžiaga išteis įspūdinga. Manoma, kad tai vienintelė iš arti laukinėje gamtoje nufilmuotos šios katės juosta.

Debesuotieji leopardai, aptinkami  Pietryčių Azijoje, yra mažiausi iš vadinamųjų didžiųjų kačių. Ši – debesuotųjų – leopardų rūšis nuo savo giminaičių nutolusi gerokai labiau nei kitos didžiosios katės: leopardai, snieginiai leopardai, liūtai ir tigrai tarpusavyje susiję artimesniais ryšiais.

Daugelį metų mokslininkai manė, kad tėra viena debesuotųjų leopardų rūšis. 2007 metais Andreas Wiltingas iš Leibnizo Zoologijos ir laukinės gamtos tyrimų instituto Berlyne, Vokietijoje, kartu su kolegomis išsiaiškino, kad iš tiesų yra dvi skirtingos rūšys.

Pasirodo, derėtų skirti tradicinį debesuotąjį leopardą iš žemyninės Azijos ir Taivano (jis pavadintas Neofelis nebulosa) nuo Sunda debesuotojo leopardo, gyvenančio Borneo ir Sumatroje (Neofelis diardi). Sunda debesuotasis leopardas ypač retai matomas, o dar rečiau jį pavyksta užfiksuoti fotoaparatu.

2010 metais Wiltingas su kolegomis paviešino pirmą filmuotą šios laukinės katės medžiagą. Tąkart vaizdo įrašas buvo padarytas naktinio tyrimo metu, Sunda debesuotajam leopardui pasipainiojus ekspedicijos kelyje.

Vis dėlto tai, kas pavyko laukinių kačių fotografui entuziastui Jyrkiui Hokkanenui, – neįkainojama. Jo užfiksuota medžiaga kur kas detalesnė. J. Hokkanenas, Leedso universiteto, biologijos doktorantūros studentas, prieš tai įgijęs mokslinio vaizdavimo specialybę Suomijoje.  

2012 metų rugpjūčio pradžioje, atostogų Malaizijoje, Borneo saloje, metu, J. Hokkanenas kartu su savo žmona ir gidu, pasišviesdami deglais, tyrinėjo naktinį mišką. 

„Maždaug už 10 metrų nuo mūsų pamatėme dvi didžiules šviečiančias akis, stebeilijusias tiesiai į mus. Buvo matyti ir deglo apšviestas apskritas gyvūno snukis“, – pasakojo įspūdžius tyrėjas.

J. Hokkanenas nedelsdamas išsitraukė kamerą ir pradėjo filmuoti. Neilgai trukus gyvūnas pasislėpė ir dingo.

„Žinojau, kad tai – didžioji katė. Ten negalėjo būti niekas kitas, tik Sunda debesuotasis leopardas“, –  įsitikinęs J. Hokkanenas.

J. Hokkanenas su žmona ir gidu toliau tęsė savo ekspediciją, vildamas su šiuo gyvūnų susidurti dar kartą, ir ne veltui.

„Staiga palei žemė vėl pasirodė pora šviečiančių akių“, – pasakojo laukinės gamtos fotografas.

Ekspertai nufilmuotą medžiagą vadina įspūdinga ir jaudinančia. Jų teigimu, juostoje užfiksuota jauna Sunda debesuotojo leopardo patelė. Apie amžių ir lytį mokslininkai sprendė remdamiesi gyvūno išvaizda, ūgiu ir ilčių ilgiu. Spėjama, kad patelei turėtų būti maždaug 18 mėnesių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius