Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rugpjūčio mėnesį Lietuva pasitiko nušautais gandrais

Rugpjūčio mėnuo lietuvių sąmonėje nuo seno siejamas su baltuoju gandru. Vasaros pabaigoje visur laukuose besibūriuojantys gandrai yra savotiški rudens pranašai: rugpjūčio 24 d. per šventą Baltramiejų dar skaitlingi jų būriai pakyla į dangų ir ilgai suka ratus prieš savo ilgą kelionę į žiemojimo vietas. O sekantį rytą laukuose galima pastebėti tik pavienius vėluojančius paukščius.
Gandrai
Gandrai / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Sudie, gandreliai, geros jums kelionės, – sakydavo senoliai. – Lauksime jūsų grįžtant ir atnešant mums pavasarį.“ Daugiau apie liaudies papročius palydint gandrus galima paskaityti baltajam gandrui skirtoje svetainėje.

Deja, dabartinė lietuvių karta baltuosius gandrus į ilgą kelionę neretai palydi šūviais. 2003 m. liepos pabaigoje Panemunėje muitinės inspektorius nušovė net penkiolika gandrų ir už tai buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Tačiau tai neatbaidė kitų vandalų, ir 2008 m. liepos pabaigoje Tauragės rajone lizde nušauti keturi gandrai. Nors ir vėl buvo iškelta baudžiamoji byla, tąkart nusikaltėliai nerasti.

Paskutiniais metais apie panašius nusikaltimus negirdėta ir tai Lietuvos ornitologų draugija (LOD) siejo su jos koordinuojamu, Europos Komisijos LIFE+ programos ir Aplinkos ministerijos lėšomis finansuojamu baltųjų gandrų apsaugai skirtu projektu, kuris, be tiesioginės lizdų apsaugos, nemažai dėmesio skyrė ir visuomenės švietimui.

Susidomėjimas baltuoju gandru ir meilė šiam paukščiui daugumos lietuvių yra tikrai didžiuliai: daugybė šalies gyventojų kreipėsi į LOD su prašymu įrengti dirbtinas lizdavietes ant jų pastatų stogų, rūpinosi, kad specialios platformos būtų iškeltos ant elektros perdavimo linijų stulpų, vykdant gandralizdžių inventorizaciją su didžiuliu užsidegimu pasakojo apie jų kaimynystėje gyvenančius paukščius. O štai šių metų rugpjūčio pirmą dieną ir vėl sukrėtė žiaurus nusikaltimas: skirtingose Lietuvos vietose – Kauno apylinkėse ir Ignalinoje – nušauti net du baltieji gandrai.

Ar gandrų šaudytojai pagalvojo kokį šalies įvaizdį formuoja viešai žudydami saugomus laukinius paukščius?Stebina ne tik žmonių žiaurumas pakeliant ranką prieš Lietuvos tautiniu simboliu išrinktą paukštį. Vienas „šaulys“, „Ūkininko patarėjo“ vyr. redaktorius Vytenis Neverdauskas, paparsčiausiai teisinasi, kad jis šaudė ne į gandrą, o į naujai statomus langinių kregždžių lizdus. Pasirodo, kad jis pats sau suteikė teisę nuspręsti, kokį paukštį ar jo lizdą gali sunaikinti. Ir jam nesvarbu, kad šalies įstatymai numato visų laukinių paukščių apsaugą: mūsų tautiečiams neretai jie negalioja.

Nesvarbi ir elementari žmogiška etika, nes šaudyta į kaip ir baltasis gandras visur žmogų lydinčias ir globojamas kregždes. O ką kalbėti apie moralę ir supratimą, kai šią egzekuciją gali stebėti greta gyvenantys vaikai, kurių žiaurumo protrūkiai paskutiniais metais stebina šalį. Ar gandrų šaudytojai pagalvojo kokį šalies įvaizdį formuoja viešai žudydami saugomus laukinius paukščius? Jau nekalbant apie tarptautinę nuomonę, kai Europos Bendrija skiria didžiules lėšas baltųjų gandrų apsaugai, o mes žudome paukščius tiesiogine prasme.

LOD kreipiasi į visus šalies gyventojus, kuriems rūpi tiek bendrosios žmogiškosios vertybės, tiek mus supančios gyvosios gamtos išsaugojimas, ir kurie supranta, kad kiekvienas gyvūnas turi tokią pat teisę gyventi kaip ir kiekvienas mūsų, ragindama netoleruoti bet kokio gyvūno žudymo, luošinimo ar tiesiog skriaudimo atvejo ir apie juos nedelsiant informuoti aplinkosaugines ir teisėsaugos institucijas, kurios turi užtikrinti galiojančių šalies įstatymų vykdymą. Kartu prašome apie tokius faktus informuoti ir LOD sekretoriato darbuotojus, kurie įsipareigoja vykdyti visuomeninę kontrolę.

LOD kontaktai:
(8 5) 213 0498; lod@birdlife.lt; www.birdlife.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius