Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Už norą padėti kenčiančiam gyvuliui – kaltinimai kerštu

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pradėjo tyrimą dėl galimo gyvūno gerovės pažeidimo, kai šeštadienį buvo gautas pranešimas apie šalia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Veterinarijos akademijos mokomojo ūkio, Muniškių kaime prie kelio, gulinčią karvę. Ūkio direktorius šį paviešintą atvejį vadina galimu nuoskaudos išliejimu dėl nepasisekimo universitete.
KARVE
Karvė

Šeštadienį pro Veterinarijos akademijos fermas važiavęs gyvūnų teisių aktyvistas Karolis Kulikauskas, pastebėjęs prie kelio gulinčią karvę, sustojo patikrinti, ar gyvulys gyvas, ir sužinoti, kodėl jis guli šalia kelio.

Priėjęs arčiau vaikinas įsitikino, kad karvė gyva, bet nusilpusi, todėl nuėjo į fermą, norėdamas išsiaiškinti situaciją.

„Šnekėtis ten nenorėjo niekas. Galiausiai, kaip pati prisistatė, laikinai einanti vedėjos pareigas Regina man paaiškino, kad karvę penktadienį turėjo paimti mėsinės automobilis, bet jis sugedo ir paims tik pirmadienį. Tad karvė ten gulės iki pirmadienio, kol iškeliaus į skerdyklą“, – pasakojo įvykio liudininkas K.Kulikauskas.

Tuomet vaikinas teigia iškėlęs klausimą – ar tai nėra gyvūno kankinimas? Anot K.Kulikausko, jam buvo pasakyta, kad gyvulys nesikankina, tiesiog nepasikelia ir viskas yra gerai.

VIDEO: Kaimynus gąsdina negaluojanti LSMU Veterinarijos mokomojo ūkio karvė

Jaunuolis teisybės ėmėsi ieškoti kitur ir bandė susisiekti su fermos direktoriumi Ronaldu Bilskiu. Direktorius jam nurodė kreiptis į jų veterinarą Kazį Bočkų. Paskambinus veterinarui, šis jau buvo pakeliui.

Karvę bandė pakelti

Atvykus veterinarui, karvę buvo bandoma pastatyti ant kojų, bet nesėkmingai. K.Kulikauskui paklausus, kodėl nusilpusiam gyvuliui nėra leidžiami jokie vaistai, arba ji tiesiog neužmigdoma, jo teigimu, veterinaras atsakė, kad karvė laukia mėsinės automobilio, todėl negalima leisti jokių vaistų.

Kaip pasakoja pats vaikinas, supratęs, kad pats vienas nieko nebepadarys, jis kreipėsi į VMVT, tačiau ne darbo dienomis specialistai į iškvietimus reaguoti neprivalo. Inspektoriui prisiskambinti pavyko tik asmeniniu telefono numeriu. Šiam paskambinus ūkio direktoriui, nuspręsta visgi pirmadienio nelaukti ir karvę užmigdyti.

Jeigu nebūtų sustojęs vedamas smalsumo, kaip teigia K.Kulikauskas, gyvulys greičiausiai būtų prasikankinęs iki pirmadienio arba nugaišęs.

„Aš su kolege ir jų veterinaru prie karvės praleidau turbūt keturias valandas. Per visą tą laiką bandėm išprašyti bent užmigdyti gyvulį, kad nesikankintų, nes veterinaras mus patikino, kad gyvulio išgydyti nebegalima“, – teigė K.Kulikauskas.

Veterinarijos akademija pateikia kitokią įvykio versiją

Muniškėse įsikūrusio ūkio direktorius R.Bilskis pateikia visiškai kitokią įvykio versiją. Jo teigimu, karvė prie kelio buvo pririšta ne skerdyklos automobilio laukti, o Kauno stambiųjų gyvulių klinikų ekipažo.

„Buvo penktadienio vakaras, kai ūkyje dirbę žmonės pastebėjo negaluojantį gyvulį. Buvo iškviestas ūkį prižiūrintis veterinarijos gydytojas Kazys Bočkus. Jis atliko tyrimus ir nustatė, kad gyvulys negaluoja nuo virškinamojo trakto sutrikimų, tiksliau – dėl kepenų nepakankamumo.

Gyvulys negaluoja nuo virškinamojo trakto sutrikimų, tiksliau – dėl kepenų nepakankamumo

Veterinaras suteikė gyvuliui visą reikiamą pagalbą ir išvedė prie kelio su galimybe ganytis. Prie kelio karvė buvo išvesta dėl to, kad svarstėme galimybę vežti gyvulį į Kauno stambiųjų gyvulių klinikas tolesniam gydymui.

Apie tai, kad šį gyvulį reikėtų išvežti į skerdyklą, nebuvo jokių kalbų“, – teigia ūkio direktorius R.Bilskis.

Nors K.Bočkus situaciją komentuoti iš pradžių atsisakė, vėliau prasitarė, kad atiduoti karvę mėsai minčių buvo. „Minčių tokių bet kokiu atveju būna, nes jeigu yra neprileista vaistų, tai tai yra įmanoma, bet vėliau iškart buvo tos minties atsisakyta“, – teigė veterinaras K.Bočkus.

Iš vaizdo įrašų matyti, kad prieš tai fermos darbuotojai kalbėjo apie gyvulio išvežimą į skerdyklą pirmadienį, o veterinaras K.Bočkus netgi teigė, kad karvės anksčiau jam niekas neparodė.

Maždaug 16 valandą gyvulys buvo užmigdytas, tačiau K.Kulikauskas įsitikinęs, kad tai įvyko tik dėl to, jog buvo pagrasinta žiniasklaida ir Veterinarijos tarnyba.

„Ta karvė taip ir būtų gulėjusi iki pirmadienio, nors vargiai būtų išgyvenusi, jeigu nebūčiau pakėlęs triukšmo. Mano galva, taip neturėtų būti“, – teigė K.Kulikauskas.

„Facebook“ / Karolio Kulikausko nuotr./LSMU Veterinarijos akademijos mokomojo ūkio karvė
„Facebook“ / Karolio Kulikausko nuotr./LSMU Veterinarijos akademijos mokomojo ūkio karvė

Su K.Kulikausku visą laiką kartu buvusi jo kolegė Vaida Vainauskaitė teigia pastebėjusi, kaip buvo keičiamos versijos apie įvykį.

„Iš pradžių, dar būnant ten nebuvo aišku, kada ta karvė buvo atvesta – vieni darbuotojai sakė, kad nuo ketvirtadienio, kiti teigė, kad nuo penktadienio. Kiek žinau, dabar jų versija, jog karvė buvo atvesta penktadienį, bet šeštadienį, perpiet, jos būklė pablogėjo“, – kalbėjo V.Vainauskaitė.

Jos teigimu, darbuotojai, iš pradžių kalbėję apie tai, kad karvę ketinama vežti į mėsinę, vėliau nuomonę pakeitė arba visai nebenorėjo komentuoti.

„Taip pat ir dėl skerdyklos nebuvo aišku. Iš pradžių mums buvo sakoma, kad karvė laukia automobilio, turėjusio ją vežti į skerdyklą, kuris sugedo ir ją paims tik pirmadienį.

Dabar, prabėgus trims dienoms, apie skerdyklą visai nebeužsimenama, karvė turėjo būti utilizuota. Versijas apie šį įvykį jie keitė kiekvieną dieną“, – teigė įvykio eigą kartu su K.Kulikausku stebėjusi V.Vainauskaitė.

Noras padėti gyvuliui – kerštas akademijai

Ūkio direktoriaus R.Bilskio teigimu, prie gulinčios šalia kelio karvės sustojęs vaikinas taip galbūt kerštauja akademijai.

„Tas vaikinas, Karolis, gal jaučia nuoskaudą kažkokią, kad buvo pašalintas pirmais metais iš Veterinarijos akademijos sąrašų“, – svarsto R.Bilskis.

Pats K.Kulikauskas teigia, kad jis tik norėjo padėti kenčiančiam gyvuliui, o iš akademijos išėjo savo noru.

„Jeigu žmogui atrodo, kad pagalba gyvūnui yra kerštas jo savininkui, tai aš nežinau, kur žemiau galima ristis. O dėl akademijos – išėjau savo noru. Pasiėmiau metus akademinių atostogų ir išvykau gyventi į užsienį, o vėliau tiesiog nebegrįžau“, – teigia K.Kulikauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius