Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniuje siautėja bebrai: prie Neries nugraužė storą tuopą

Neries pakrante ties Vileišių paminklu vaikštinėjęs vilnietis pastebėjo, kad vienas medis čia vos laikosi. Ir nuversti jį taikosi ne audros ir vėjai, o vietos „gyventojai“ – bebrai. Pasirodo, šių gyvūnų Vilniuje netrūksta ir jie neretai kėsinasi į storesnius ar plonesnius medžius tiek Neries, tiek mažesnių sostinės upių pakrantėse.
Bebrų graužiamas medis Neries upės pakrantėje
Bebrų graužiamas medis Neries upės pakrantėje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Įžvelgia grėsmę

„Nežinau, kam pranešti, kad pasirūpintų. (…) Grėsmė laivybai Neries upėje Vilniaus mieste bei potenciali potvynio galimybė. Medis galingas ir aukštas, panašiai per pusmetrio storio ir nugraužtas ligi šerdies, tad jeigu įvirs į upę išvalymo kaštai ženkliai išaugtų“, – baiminosi vilnietis.

Jo teigimu, dažnai vaikščiodamas Neries pakrantėmis šioje vietoje, ties brolių Vileišių paminklu, ne kartą jis pastebėjo šių graužikų pėdsakus.

„Šią vasarą namo parsinešiau bebrų graužtą „skulptūrą“ – kalakuto dydžio trišakio medžio gabalą, atrodantį kaip žmogaus figūra, radau tą rastą maždaug ten pat“, – teigė vyras.

Neries neužtvenks

Vilniaus savivaldybės atstovai vilnietį ramina: esą bebrų sostinėje tikrai esama, tačiau šis medis nekelia grėsmės nei laivybai, kurios šiųmetis sezonas jau pasibaigęs, nei galėtų užtvenkti Nerį. Specialistai žada patikrinti, kokios būklės yra šis konkretus medis, tačiau greičiausia jį paliks ten, kur yra.

Galbūt tokio įspūdingo dydžio medis rečiau pasitaiko, bet mažesni šalia mažesnių upių – Vilnios, Murlės, Vokės, Kairėnės – krenta, ten bebrų gyvenviečių tikrai pasitaiko.

„Tai ne vienintelis atvejis. Galbūt tokio įspūdingo dydžio medis rečiau pasitaiko, kad bebrai bandytų jį įveikti, bet mažesni, kuklesni medžiai šalia mažesnių upelių – Vilnios, Murlės, Vokės, Kairėnės – tekančių per Vilniaus miestą, krenta, ten bebrų gyvenviečių tikrai pasitaiko. Jie yra turbūt patys didžiausi statybininkai iš visų gyvūnų pasaulyje, net inžinieriais juos kartais vadina, jie dirba savo darbą“, – kalbėjo Vilniaus savivaldybės Želdynų skyriaus vedėja Giedrė Čeponytė.

Jos teigimu, Vilniuje biologinė įvairovė yra gausi, tad pasitaiko ir bebrų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bebrų graužiamas medis Neries upės pakrantėje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bebrų graužiamas medis Neries upės pakrantėje

Ne kiekvienu tokiu atveju bebrų nugraužtus medžius puolama tvarkyti. Anot G.Čeponytės, jeigu tvarkomasi – tokie medžiai nupjaunami, ištraukiami iš vandens, pabaigiamas bebrų darbas.

„Bet tik tose vietose, kur reikia tai daryti. Jeigu tai nebūtina, jeigu vieta nėra gausiai lankoma, kaip šiuo atveju. Bet mes dar pasitikrinsime, tas medis jau nėra stabilus. Tad ta tuopa dar kurį laiką stovės, galbūt didesniame vėjyje ją ir nupūs, nežinau, ar bebras grįš pabaigti savo darbo. Jeigu grįš – medis nuvirs, tada galbūt nuplauks, jeigu nenuplauks, tai pagulės. Bet palikime gamtai elgtis taip, kaip ji nori“, – kalbėjo Želdynų skyriaus vedėja.

Ant gulinčio medžio ims veistis mikroorganizmai, galbūt kažkas užlips pasidairyti po teritoriją, tačiau esą žmogui medis netrukdys.

Bebro apgraužtas medis Vilniaus centre
Bebro apgraužtas medis Vilniaus centre

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius