Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žiaurus elgesys su gyvūnais: kodėl Lietuvai taip toli iki Amerikos (video)

Du amerikiečiai – Derrickas Montezas Danielsas ir Billy Tayloras jaunesnysis – turės nemažai laisvo laiko už grotų, kad galėtų apmąstyti, ką blogo nuveikė.
Čia, nedideliame žemės plotelyje, du Džordžijos valstijos gyventojai laikė dešimtis kovoms naudojamų šunų.
Čia, nedideliame žemės plotelyje, du Džordžijos valstijos gyventojai laikė dešimtis kovoms naudojamų šunų. / Kadras iš „Channel 6 WJBF“ reportažo

Beveik metus trukęs trijų JAV gyvūnų globos organizacijų bendras darbas šią savaitę teisme buvo vainikuotas apkaltinamuoju nuosprendžiu šiems vyrams ir įkalinimo bausmėmis, praneša examiner.com.

Kadras ia Channel 6 WJBF reportažo/Vienas ia nuteistųjų  Billy Tayloras
Kadras iš „Channel 6 WJBF“ reportažo/Vienas iš nuteistųjų – Billy Tayloras

D.M.Danielsas ir B.Tayloras pripažinti kalti dėl 26 žiauraus elgesio su gyvūnais atvejų. Tiek sužalotų, prirakintų grandinėmis, drebančių nuo šalčio, sergančių, gyvenančių be jokios pastogės ir išbadėjusių šunų vos vieno aro valdoje aptiko gyvūnų globėjai praėjusių metų vasario 17 dieną netoli Sandervilio miestelio Džordžijos valstijos Vašingtono apygardoje.

Paaiškėjus visoms aplinkybėms D.M.Danielsas ir B.Tayloras buvo apkaltinti naudoję šiuos šunis kovoms. Teritorijoje buvo aptikti užkasti dar 27 šunų lavonai. Likę gyvi keturkojai po teritoriją vaikščiojo vilkdami prie trumpų grandinių prirakintus baslius, automobilių ratlankius ir kitas sunkenybes. Manoma, kad taip kaltinamieji savo šunis treniravo ir ruošė kitoms kovoms.

Ant daugelio gyvų šunų kūnų aptikta įvairių sužalojimų, būdingų tokiems, kokie patiriami per šunų kautynes. Ekspertams buvo akivaizdu, kad sužalotiems gyvūnams nebūdavo suteikiama jokia pagalba. Daugelis šunų taip pat kentėjo nuo įvairių infekcinių susirgimų. Konfiskuoti iš kaltinamųjų keturkojai pateko į gyvūnų globėjų ir veterinarijos gydytojų rankas.

Teismo procesas prasidėjo šią savaitę, truko tris dienas ir baigėsi gyvūnų globos organizacijų ir aktyviai jiems talkinusių vietos teisėsaugos pareigūnų pergale. D.M.Danielsas ir B.Tayloras pripažinti kalti dėl to, kad kėlė gyvūnams skausmą ir privertė juos kentėti. D.M.Danielsas, kuriam priklausė nelaimingi šunys, valstijos kalėjime praleis penkerius metus, o po to dar penkerius metus truks jo bandomasis laikotarpis. B.Tayloras, kuris D.M.Danielsui nuomojo sklypą šunų laikymui ir juos prižiūrėjo, apygardos kalėjime praleis vienus metus, o jo bandomasis laikotarpis truks net devynerius metus.

Žiūrėkite reportažą apie šią istoriją:

Lietuvos gyvūnų globėjai gali tik atsidusti išgirdę, kaip į žiauraus elgesio su gyvūnais atvejus reaguoja ir kokį įvertinimą tokiems nusikaltimams skiria Vakarų valstybių teisėsauga. Lietuvos Baudžiamajame Kodekse didžiausia numatyta bausmė už žiaurų elgesį su gyvūnais tėra vieni metai laisvės atėmimo, tačiau tokia bausmė teismų praktikoje dar nė karto nebuvo niekam skirta, nors kiekvieną savaitę policijos suvestinėse galima aptikti ne vieną kraupią susidorojimo su gyvūnais istoriją (žr. susijusius straipsnius).

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./S.Beniukas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Svajūnas Beniukas

Ilgiausios laisvės atėmimo bausmės už žiaurų šuns Pipiro nužudymą Lietuvoje sulaukė visame pasaulyje po šio nusikaltimo liūdnai pagarsėjęs Jurbarko rajono gyventojas Svajūnas Beniukas. Jam teismas skyrė aštuonių mėnesių ir dešimties dienų įkalinimo bausmę (VIDEO). Daug dažniau gyvūnų skriaudėjai Lietuvoje atsiperka menkomis piniginėmis baudomis arba viešųjų darbų bausme.

Štai, praėjusių metų rugsėjį pro ketvirto aukšto langą šunį išmetusiam ir jį mirtinai sužalojusiam uteniškiui buvo skirta 1 300 litų bauda. Šį antradienį už tai, kad pernai kaimynės paprašytas peiliu subadė jos šunį, kuršėniškis sulaukė Šiaulių rajono apylinkės teismo nuosprendžio – 100 valandų viešųjų darbų.

Tik po intensyvių Gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ savanorių įtikinėjimų, kad būtina imtis kokių nors priemonių prieš šunis nežmoniškomis sąlygomis laikančią ir dauginančią Trakų rajono gyventoją ir konfiskuoti iš jos ligotus ir kankinamus padarus, vietiniai Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai sugebėjo išrašyti šunų daugintojai 150 litų baudą (VIDEO) už leisgyvių ir sunkiai sergančių gyvūnų nepriežiūrą. Gyvūnų globėjams prireikė dar nemažai pastangų, kad jiems būtų leista paimti iš trakiškės savo globon nelaimingus padarus (VIDEO).

Kėdainiuose policija kartu su vietinės medžiotojų ir žvejų draugijos nariais praėjusių metų spalį iš vienos kėdainietės buto išgabeno 38 jos laikytus šunis. Beglobių gyvūnų prevencija Kėdainiuose, kaip ir daugelyje kitų Lietuvos miestų, suprantama paprastai ir primityviai – šie iš šeimininkės konfiskuoti šunys buvo sugrūsti į purvinus narvus, o po to, kaip „neatitinkantys jokių veterinarinių reikalavimų“ (vietinės medžioklės specialistės teiginys – aut. past.), visi – nuo suaugusių šunų iki mažyčių šuniukų – išžudytI (VIDEO).

Po Pipiro nužudymo Lietuvoje buvo gimusi ne viena iniciatyva griežtinti švelnias bausmes už žiaurų elegesį su gyvūnais, tačiau visos jos sudužo į atkaklų kai kurių Seimo narių priešinimąsi tokioms permainoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius